Εκδήλωση διαμαρτυρίας δασκάλων έξω από το Προεδρικό

 


Διαβάστε επίσης, “ΠΑΣΕΧΑ: Zητά παραίτηση Προέδρου ΔΣ της Λαϊκής” και “Καθολική η απεργία των οικοδόμων”.


Οι δάσκαλοι κρατούσαν πανό που ανέγραφαν “Αυξάνετε τις ώρες διδασκαλίας και στέλλετε τους νέους στην ανεργία”, “Την κρίση την πληρώνουν οι εκπαιδευτικοί” και “Κάτω τα χέρια από την Παιδεία”.

Σε δηλώσεις του, ο Αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔ Χριστόφορος Θεοφάνους είπε πως σκοπός της εκδήλωσης είναι να εκφράσουμε για ακόμα μια φορά αντίθεση σε πρόνοιες του μνημονίου, οι οποίες πλήττουν την παιδεία και θα οδηγήσουν τους νέους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, γύρω στα 400 άτομα, στο ταμείο ανεργίας από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ταυτόχρονα, ανέφερε, αντιδρούμε για την αποξήλωση ή ακόμη και την κατάργηση του συνταξιοδοτικού και για την πιθανότητα να εξαιρεθούμε από την παροχή δωρεάς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔ επέδωσε ψήφισμα στο Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Χρίστο Χριστοφίδη.

Ο κ. Θεοφάνους είπε πως ο κ. Χριστοφίδης, παραλαμβάνοντας το ψήφισμα, επέδειξε κατανόηση στο αίτημα να μην μείνουν συνάδελφοι μας στην ανεργία.

“Μας ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες αυτός ο κόσμος να βρεθεί κάποιος τρόπος έτσι ώστε να μην μείνουν άνεργοι”, συμπλήρωσε.

Στο ψήφισμά της, η ΠΟΕΔ καταδικάζει την πολιτική θέση και απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στη Δανειακή Σύμβαση και στην εφαρμογή της πολιτικής λιτότητας, που οδηγούν στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και τη φτωχοποίηση, ενώ προστατεύουν τις τράπεζες και τον πλούτο και απαλλάσσουν τους υπαίτιους.

“Οι Οργανωμένοι Εκπαιδευτικοί της Δημόσιας Δημοτικής Εκπαίδευσης, ως πολίτες αυτού του τόπου, δεν αρνούμαστε την υποχρέωσή μας να αναλάβουμε το βάρος που μας αναλογεί για τη διάσωση της χώρας μας. Με την αίρεση ότι θα ληφθούν, πραγματικά, επαρκή μέτρα για πάταξη της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και της είσπραξης των οφειλομένων προς το Κράτος, καθώς και για την εφαρμογή μέτρων που δεν θ’ αφήνουν αμφιβολία ότι ο καθένας σ’ αυτό τον τόπο θα αναλάβει το βάρος που του αναλογεί, δηλώνουμε ότι οι Κύπριοι Εκπαιδευτικοί θα είμαστε οι τελευταίοι που θα αρνηθούμε να συνεισφέρουμε“, προστίθεται.

Στο ψήφισμα η ΠΟΕΔ αναφέρει πως θεωρεί αδικαιολόγητη κάθε επέμβαση στο ιερό δικαίωμα κάθε εργαζόμενου να έχει τέτοια συνταξιοδοτικά ωφελήματα, που θα του εξασφαλίζουν επαρκή διαβίωση. Επιφυλάσσουμε κάθε δικαίωμα να διεκδικήσουμε ό,τι αναλογεί, σχετικά, στα μέλη μας, με κάθε νόμιμο μέσο.

Καταδικάζουμε κάθε ενέργεια, σημειώνεται, που στρέφεται ενάντια στη Δημόσια Εκπαίδευση και πλήττει το δημόσιο σχολείο.

“Με την αύξηση του διδακτικού χρόνου των εκπαιδευτικών, επιχειρείται, πέρα από το ότι θα έχει ως αποτέλεσμα εκατοντάδες νέων εκπαιδευτικών να σπρωχθούν προς την ανεργία, επηρεάζει αρνητικά τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων, αυξάνει το άγχος του προσωπικού και ανατρέπει τους προγραμματισμούς του Υπουργείου Παιδείας και των σχολικών μονάδων, με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις που αυτά συνεπάγονται στην ποιότητα της Εκπαίδευσης”, προστίθεται.

Υποβάλλουμε, για άλλη μια φορά, καταλήγει η ΠΟΕΔ, πως η Εκπαίδευση είναι ο μόνος, ίσως, τομέας που θα πρέπει να κρατηθεί έξω από τα οποιαδήποτε μέτρα για την Οικονομία, αφού αποτελεί αδιαμφισβήτητο αξίωμα πως μόνο μέσα από την Εκπαίδευση είναι δυνατό να εξέλθουμε από την κρίση.

Πηγή: ΚΥΠΕ