ΕΚΤ: Επιτόκια δανεισμού σε σταθερά χαμηλά επίπεδα


Διαβάστε επίσης, “Το μνημόνιο οδηγεί στην επιτροπή αποζημιώσεων” και “Εφημερίδες: Η βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους”.


Τηρώντας στάση αναμονής για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη. Το χρηματοοικονομικό ίδρυμα, που εδρεύει στη Φρανκφούρτη και θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Πέμπτη την μηνιαία σύνοδο του διοικητικού της συμβουλίου, διατηρεί από τον περασμένο Ιούλιο το βασικό επιτόκιο στην ιστορικά χαμηλότερη τιμή του 0,75%.

“Εάν και μία ελάττωση των επιτοκίων δεν μπορεί να αποκλεισθεί, δεν πιστεύουμε πως το ΔΣ της ΕΚΤ πρόκειται να μεταβάλλει τα βασικά επιτόκια”, εκτιμά ο οικονομολόγος της Commerzbank Μίχαελ Σούμπερτ. Την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο Χάουαρντ Αρτσερ της HIS Global Insight: “φαντάζει πιο πιθανό η ΕΚΤ να διατηρήσει αμείωτα τα επιτόκια, παρά το αντίθετο”, χωρίς να αποκλείεται τελείως μία νέα μείωση των επιτοκίων “κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου”. Ομως προς το παρόν μία νέα νομισματική χαλάρωση εμφανίζεται πρόωρη.

“Τα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ έχουν αποδυθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε μία προσπάθεια να κατευνάσουν τις εικοτολογίες για μείωση των επιτοκίων”, υπενθύμισε ο Σούμπερτ, αναφερόμενος σε σχετικές δηλώσεις του νέου μέλους του Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας Ιβ Μερς που έκρινε ότι αυτή η στρατηγική δεν είναι πέρα για πέρα αποτελεσματική. Τω όντι, μολονότι τα επιτόκια βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδό τους επί πολλούς μήνες, οι χορηγήσεις πιστώσεων έχουν υποχωρήσει στο ναδίρ τους.

Τα δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα είχαν συρρικνωθεί τον Νοέμβριο για έβδομο συνεχόμενο μήνα. Καίτοι ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει διαβεβαιώσει πως θα συνεχίσει να επισκοπεί ως Κέρβερος τη σταθερότητα στις τιμές, ο κίνδυνος του πληθωρισμού αποτελεί τον σταθερό εφιάλτη που απεύχεται να επιπέσει πάνω στην ευρωπαϊκή ανάπτυξη η Τράπεζα, καθώς η Γηραιά ήπειρος είχε βυθισθεί στην ύφεση το γ` τρίμηνο του 2012.

Μολονότι ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από το όριο του 2% για 25 μήνες, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές το επίπεδό του αναμένεται να πέσει σύντομα. Οσον αφορά τον πληθωρισμό στη Γερμανία, που αυξήθηκε τον Δεκέμβριο, η άνοδος αυτή “προσφέρει περισσότερη ισχύ στα επιχειρήματα όσων εντός του ΔΣ της ΕΚΤ αντιτίθενται στην περαιτέρω νομισματική χαλάρωση”, ερμήνευσε ο οικονομολόγος της τράπεζας Barenberg Κρίστιαν Σουλτς. Πάντως, η υποχώρηση της μείωσης της δραστηριότητας στην ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, όπως αυτή μεταφράζεται από τον σχετικό δείκτη ΡΜΙ, ανοίγει κάποιες χαραμάδες αισιοδοξίας για βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στον χώρο των 17.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως τα μέλη της ΕΚΤ εφησυχάζουν, καθώς όπως εκτιμά και ο αντιπρόεδρός της Γιεργκ Ασμουσεν “η καταπολέμηση των διαρθρωτικών προβλημάτων και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας θα διαρκέσουν πολλά χρόνια ακόμη”, ενώ “οι κίνδυνοι εξακολουθούν να υφίστανται και η κατάσταση συνεχίζει να είναι εύθραυστη”, καθώς είναι ακόμη ‘ανοικτό’ το θέμα της διάσωσης της Ισπανίας.

Πηγή ΚΥΠΕ