Eλλάδα: Πότε γεννήθηκε η “Λίστα Λαγκάρντ”


Διαβάστε επίσης, “Σεισμός στο Αιγαίο: Ξύπνησε το ρήγμα της Ανατολίας” και “Στην κατάψυξη η Ελλάδα – Χιόνια στο κέντρο της Αθήνας!”.


 Το ενδεχόμενο διάπραξης και τρίτου αδικήματος, αυτού της νόθευσης εγγράφου από τους πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, εξετάζουν οι Οικονομικοί Εισαγγελείς, που κάλεσαν σήμερα σε εξηγήσεις τους κ.κ. Διώτη και Καπελέρη σε ανωμοτί καταθέσεις.

Οι δύο πρώην υπεύθυνοι του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, που ήδη έλαβαν προθεσμία για τη Δευτέρα, καλούνται να λογοδοτήσουν ως ύποπτοι για τη διάπραξη και νέου αδικήματος, πλην αυτών της υπεξαγωγής εγγράφου και της παράβασης καθήκοντος, για τα οποία ήδη έχουν δώσει εξηγήσεις και όπως φαίνεται θα είναι και οι τελευταίοι που θα περάσουν από το γραφείο των Εισαγγελέων πριν κηρύξουν το πέρας της έρευνας τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ηλεκτρονικά στοιχεία ταυτότητας του υλικού, “στικάκι USB”, που είχαν στα χέρια τους οι Εισαγγελείς πριν φθάσει εκ νέου στην Ελλάδα η πρωτότυπη λίστα από τη Γαλλία, δίνουν νέα τροπή στην έρευνα της υπόθεσης, καθώς φαίνεται να αποτελούσε αντίγραφο του παραδοθέντος από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Διώτη.

Το εν λόγω ηλεκτρονικό αρχείο φαίνεται να έχει αντιγραφεί από άλλο, με στοιχεία εγγραφής μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου του 2011, σε χρόνο δηλαδή μετά την παράδοση του από τον κ. Παπακωνσταντίνου και πριν από την παράδοση του στον κ. Βενιζέλο. Πολύ απλά, όπως λένε δικαστικές πηγές, το υλικό που παρέδωσε στο Μαξίμου ο κ. Βενιζέλος “δημιουργήθηκε” 1η με 15η Ιουλίου του 2011 και επομένως δεν ήταν αυτό που ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστηρίζει ότι αντέγραψε περί τα τέλη του 2010, από το CD που έστειλαν οι γαλλικές αρχές.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η νέα εξέλιξη σημαίνει ότι κάποιο πρόσωπο αντέγραψε το αρχείο που παρέδωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου στον κ. Διώτη περί τα τέλη Ιουνίου του 2011, πριν αποχωρήσει από το υπουργείο και ότι το αντιγραμμένο υλικό ήταν αυτό που παρέδωσε ο κ. Διώτης στον νέο -τότε- υπουργό Οικονομικών, κ. Βενιζέλο, στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου του 2011.

Πριν από τις εξηγήσεις των δύο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, οι δύο Εισαγγελείς έχουν καλέσει σε κατάθεση τις επόμενες ημέρες δύο μετακλητούς υπαλλήλους του υπουργικού γραφείου του κ. Παπακωνσταντίνου.

Το θρίλερ της λίστας

Οι δύο υπάλληλοι καλούνται να καταθέσουν αν γνωρίζουν κάτι για τη λίστα που παρέλαβε ο πρώην υπουργός, αν δηλαδή τους ζήτησε να ασχοληθούν με οποιοδήποτε τρόπο με το επίμαχο ηλεκτρονικό αρχείο. Η κλήση των δύο μετακλητών υπαλλήλων κρίθηκε αναγκαία, καθώς στην κατάθεση της η διευθύντρια του γραφείου του υπουργού είπε ότι οι εν λόγω υπάλληλοι είχαν ειδικές γνώσεις πληροφορικής και πιθανολόγησε ότι ίσως ο κ. Παπακωνσταντίνου απευθύνθηκε σε αυτούς για την υπόθεση.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι από τους τέσσερις συνεργάτες του πρώην υπουργού που εξετάστηκαν από τους Εισαγγελείς, κανείς δεν γνώριζε κάτι για την πορεία της λίστας που παρέλαβε ο κ. Παπακωνσταντίνου το 2010.

Η διευθύντρια του γραφείου του επιβεβαίωσε απλώς ότι παρέλαβε τον φάκελο με το υλικό και ότι δεν γνωρίζει τίποτε άλλο, ενώ άλλος συνεργάτης του υπουργού φέρεται να επιβεβαίωσε όσα ισχυρίστηκε ο κ. Παπακωνσταντίνου στη συνέντευξη του στη ΝΕΤ περί συσκέψεως που έγινε για το θέμα.

Ο μάρτυρας φέρεται να κατέθεσε ότι στην επίμαχη σύσκεψη, στην οποία μετείχε και ο κ. Καπελέρης, ο υπουργός δεν είχε καταλήξει πώς θα χειριστεί την υπόθεση και αν θα έπρεπε να ασχοληθεί με το αρχείο το ΣΔΟΕ ή άλλη υπηρεσία.

Οι δύο Εισαγγελείς σήμερα απέστειλαν έγγραφο προς τον προϊστάμενο τους, Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Νίκο Παντελή, προς τον οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητούν διευκρινίσεις για την εντολή που έδωσε προς τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για πραγματογνωμοσύνη στο επίμαχο υλικό, ενώ φέρονται να παραθέτουν συγκεκριμένα στοιχεία για “αποκρυπτογράφηση” που έγινε ήδη από ομάδα ειδικών του ΣΔΟΕ.

Για περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα διαβάστε στο news247.gr επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.