Επ. Μαλά: Η Μέρκελ άδειασε τον Αναστασιάδη


Διαβάστε επίσης, Αναστασιάδης: “Δε φταίει η Μέρκελ για το μνημόνιο” και «Το ρωσικό μαύρο χρήμα, θέτει Κύπρο εκτός ευρωζώνης».


Σκληρή λιτότητα και ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν τη βασική πολιτική της δεξιάς στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του υποψήφιου για την Προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρου Μαλά, Τάκης Χατζηγεωργίου.

«Ο Νίκος Αναστασιάδης, ο ηγέτης της κρίσης, έχει πάρει, υποθέτουμε, τα μηνύματα των αρχηγών – ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος πριν ακόμα αυτοί αφιχθούν στην Κύπρο», ανέφερε ο κ. Χατζηγεωργίου. Πρόσθεσε  ότι «ενώ ο κ. Αναστασιάδης πολυδιαφημίζει τη στήριξή τους, ακούσατε όλοι την κα Μέρκελ η οποία άδειασε κυριολεκτικά τις εντυπώσεις που ο κ. Αναστασιάδης θέλει ν’ αφήσει». Υποθέτουμε βέβαια βάσιμα, είπε, «ότι ο κ. Αναστασιάδης θα επιχειρήσει να πάρει νέες κατευναστικές δηλώσεις από την κα Μέρκελ».  

Σύμφωνα με τον ίδιο «η ουσία όμως, παραμένει και είναι η βασική πολιτική της δεξιάς στη Ευρώπη για σκληρή λιτότητα και ιδιωτικοποιήσεις». Ανέφερε ότι «απέναντι στην ιδέα των ιδιωτικοποιήσεων παρουσιάζεται και ο κ. Αναστασιάδης επ’ εσχάτων να αντιτίθεται», προσθέτοντας ότι «ο πολίτης δεν πρέπει να χει καμιά αμφιβολία ότι και αυτή του η τοποθέτηση αποτελεί μια προεκλογική αλλαγή και σκοπιμότητα».

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του κ. Μαλά συνέχισε λέγοντας ότι «είναι πολύ καθαρό και σαφές ότι ο κ. Αναστασιάδης και οι ευρωπαίοι εταίροι του επιβάλλουν στους λαούς μνημόνια λιτότητας που υποσκάπτουν τα συμφέροντα του πολίτη και στηρίζουν τα κέρδη των ολίγων».  Στο στόχαστρο των ευρωπαίων εταίρων του κ. Αναστασιάδη, είπε, «είναι τα ξένα κεφάλαια που είναι κατατεθειμένα στην Κύπρο, ο εταιρικός φόρος και ο ημικρατικός τομέας».

«Και ο κ. Αναστασιάδης αντί να επικεντρώσει εκεί τη προσοχή του, ετοιμάζεται για μια πανηγυρική φιέστα», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι «πίσω όμως από αυτή τη φιέστα κρύβεται  πιο σκληρή λιτότητα της οποίας ο κ. Αναστασιάδης επιδιώκει να είναι ο ηγέτης».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηγεωργίου «αυτό που χρειάζεται όμως ο κυπριακός λαός είναι έναν αξιόπιστο ηγέτη, ικανό να αντιμετωπίσει την κρίση με την αναγκαία κοινωνική ευαισθησία ώστε να προστατεύσει τα συμφέροντα των πολιτών». Και αυτός, είπε, «δεν είναι άλλος από το Σταύρο Μαλά».

Ο κ. Χατζηγεωργίου σχολίασε και την αντίδραση του επιτελείου του Νίκου Αναστασιάδη στις δηλώσεις Μέρκελ πως αποτελούν απάντηση στην άρνηση των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων να στηρίξουν τη δανειακή σύμβαση με την Κύπρο, λέγοντας ότι «βγήκαν με μια ανακοίνωση η οποία κατά τη δική μου άποψη μόνο τον γέλωτα μπορεί να προκαλέσει».  

 

Οικονομία συζήτησε ο Σ. Μαλάς με αντιπροσωπεία του Συνεργατικού Κινήματος 

Συνάντηση με επίκεντρο θέματα οικονομίας αλλά και τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, είχε σήμερα ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς με την ηγεσία του Συνεργατικού Κινήματος.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Μαλάς είπε ότι «θέλω να επισημάνω πρώτα – πρώτα ότι το συνεργατικό κίνημα έχει προσφέρει για δεκαετίες ένα τεράστιο και μοναδικό κοινωνικοοικονομικό έργα και προσφορά μέσα στα πλαίσια αυτά πρέπει να αντιμετωπίζεται διότι δεν προσφέρει μόνο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, προσφέρει και σε άλλους τομείς, έναν επάξιο έργο».

Εμείς θεωρούμε, είπε συνεχίζοντας ο Σταύρος Μαλάς, «ότι η οικονομική κρίση και η συζήτηση μάλλον με την Τρόικα θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη αυτή την αποστολή, την κοινωνικοοικονομική αποστολή του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος που λέγεται συνεργατισμός και που έχει να προσφέρει τόσα πολλά».

Ανέφερε ακόμα ότι η οποιαδήποτε αναδιάρθρωση και οι οποιεσδήποτε υποχρεώσεις πρέπει να λάβουν υπόψη αυτή τη διάσταση, προσθέτοντας ότι «θεωρούμε ότι και η Τρόικα θα πρέπει να ακούσει τις απόψεις του συνεργατικού κινήματος και θα πρέπει οι οποιεσδήποτε προσαρμογές να είναι τέτοιες που να μην πλήττουν το χαρακτήρα των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων διότι για δεκαετίες έχουν εξυπηρετήσει τον Κύπριο πολίτη σε πολύ δύσκολους καιρούς».

Στις δηλώσεις του ο Έφορος Υπηρεσίας Εποπτείας και Ανάπτυξης Συνεργατικών Εταιρειών Κωνσταντίνος Λύρας ευχαρίστησε τον κ. Μαλά για τη συνάντηση και εξέφρασε την ικανοποίηση της ηγεσίας του συνεργατικού κινήματος.

Είπε ακόμα ότι η αντιπροσωπεία ενημέρωσε τον κ. Μαλά για τη σημερινή κατάσταση του συνεργατικού κινήματος και ότι υπήρξε ταύτιση απόψεων για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη διατήρηση και ενίσχυση του συνεργατικού θεσμού στην Κύπρο.

Πηγή ΚΥΠΕ