Επιτελείο Μαλά: “Απαράδεκτη η Τρόικα για ΦΑ”

Αυτό δήλωσε σήμερα (19/01) ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του υποψηφίου Προέδρου Σταύρου Μαλά, Βαλεντίνος Πολυκάρπου.


Διαβάστε επίσης για τη συνέχεια στο σήριαλ με Pimco και γιατί η νέα αναβολή της γεώτρησης από Noble.


Σύμφωνα με ανακοίνωση του εκλογικού επιτελείου του κ. Μαλά, ο κ. Πολυκάρπου είπε ότι η απαίτηση των δανειστών να αποκτήσουν εξουσία έγκρισης του νομικού πλαισίου για το ταμείο υδρογονανθράκων της Κύπρου καθώς και το σχέδιο δράσης για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων μας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

“Ούτε βέβαια περιλαμβάνεται κάτι τέτοιο στο προσχέδιο του μνημονίου που καταρτίστηκε με την κυβέρνηση της Κύπρου. Απαράδεκτη είναι η παρότρυνση της Τρόικας να μην κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ίδρυση του Εθνικού Ταμείου Υδρογονανθράκων”, προσθέτει.

Απέναντι σε αυτή την απαίτηση και πρόκληση, συνεχίζει, ο Σταύρος Μαλάς καλεί τους άλλους υποψηφίους και όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου να απαντήσουν με ενότητα και αποφασιστικότητα.

“Ο στρατηγικός σχεδιασμός για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και η διαχείριση των εσόδων ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο λαός της οποίας είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης του φυσικού της πλούτου”, προσθέτει.

Ο κ. Πολυκάρπου αναφέρει πως το Εθνικό Ταμείο Υδρογονανθράκων πρέπει να ιδρυθεί το συντομότερο δυνατόν. “Ο Σταύρος Μαλάς χαιρετίζει το γεγονός ότι το νομοσχέδιο που καταρτίστηκε από το Υπουργείο Εμπορίου βασίζεται πιστά στο εξαιρετικά πετυχημένο και αποδοτικό νορβηγικό μοντέλο αξιοποίησης των φυσικών πόρων”, αναφέρει, προσθέτοντας ότι “διασφαλίζει τη διαφάνεια, το μακροπρόθεσμο προγραμματισμό και την ενίσχυση του κρατικού προϋπολογισμού της πατρίδας μας».

“Είναι λυπηρό το γεγονός ότι οι άλλοι υποψήφιοι ακόμα να συνταχθούν με την κυβέρνηση της Κύπρου και να απορρίψουν τη νέα απαίτηση της Τρόικα. Είναι επίσης απογοητευτικό ότι μόνο το ΑΚΕΛ και η ΕΔΕΚ στήριξαν στη Βουλή την αποδέσμευση του κονδυλίου για την αγορά των μετοχών της Κρατικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων. Είναι λογικό να δημιουργούνται υποψίες για παρασκηνιακές συμφωνίες ορισμένων πολιτικών δυνάμεων με την Τρόικα. Όσοι παίζουν τέτοια παιχνίδια και όσοι σήμερα δεν υπερασπίζονται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και το φυσικό μας πλούτο μένουν εκτεθειμένοι στο λαό αλλά και στις επόμενες γενιές Κυπρίων”, καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Πολυκάρπου.

Πηγή: ΚΥΠΕ