Επιβεβαιώνει η Άγκυρα τις συνομιλίες της με Οτσαλάν


Διαβάστε επίσης, “Ερντογάν: Η ΕΕ μεροληπτεί εναντίον μας” και “Οι ΗΠΑ αποφεύγουν το «δημοσιονομικό γκρεμό»”.


Με στόχο τον αφοπλισμό του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) και να υπάρξει ένα τέλος στην εξέγερση που διαρκεί σχεδόν τρεις δεκαετίες, επιβεβαίωσε αξιωματούχος χθες.

«Οι υπηρεσίες πληροφοριών συζητούν μαζί του», δήλωσε ο Γιαλτσίν Ακντογάν, πολιτικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο τηλεοπτικό δίκτυο συνεχούς ενημέρωσης NTV.

«Ο στόχος είναι ο αφοπλισμός του PKK», πρόσθεσε ο Ακντογάν. «Η κυβέρνηση υποστηρίζει τον διάλογο για τον σκοπό αυτό, που θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα να σταματήσει η βία».

Ο Οτζαλάν παραμένει «ο βασικός παράγοντας» στις προσπάθειες επίλυσης του Κουρδικού, ανέφερε ο Ακντογάν, αν και αμφισβήτησε το κατά πόσον είναι σε θέση να επηρεάσει τους τουλάχιστον 2.000 αντάρτες που δρουν εφορμώντας από βάσεις στο γειτονικό Ιράκ.

Η εφημερίδα Hürriyet έγραψε χθες ότι στελέχη της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών (MİT) είχαν μια συνάντηση τετράωρης διάρκειας με τον Οτζαλάν την 23η Δεκεμβρίου με στόχο να τον πείσουν να καλέσει τους αντάρτες, που πολεμούν εναντίον του τουρκικού κράτους από το 1984, να εγκαταλείψουν τα όπλα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Χουριέτ, ο Οτζαλάν, ο οποίος εξακολουθεί να κρατείται σε απομόνωση στο νησί-φυλακή Ιμραλί ανοικτά της Κωνσταντινούπολης, ζήτησε να του επιτραπεί να έχει άμεση επαφή με το PKK και να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησής του.

Η Άγκυρα είχε αρχίσει μυστικές ειρηνευτικές συνομιλίες με στελέχη των ανταρτών το 2009, οι οποίες όμως είχαν αποτύχει.

Πηγή: newsbeast.gr