Επιβεβαίωση 24Η: Μνημόνιο μετά τις εκλογές και με ρήτρα για το ξέπλυμα


Διαβάστε επίσης τι είπε η Πραξούλα Αντωνιάδου στο 24Η και για τον Σιαρλή που λέει ότι έχουμε εφαρμόσει όλες τις εισηγήσεις της Τρόικα.


Το 24Η, πρώτο είχε αποκαλύψει ότι ο νέος υπουργός οικονομικών, της κυβέρνησης που θα προκύψει με τα της εκλογές θα αναλάβει τις διαπραγματεύσεις για το μνημόνιο (Διαβάστε εδώ)

Στην τελευταία του συνέντευξη Τύπου ως Πρόεδρος της Ευρωομάδας, ο Λουξεμβούργιος Πρωθυπουργός μίλησε για«στενή παρακολούθηση» του πλαισίου καταπολέμησης του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος μέχρι και την περίοδο της υπογραφής του μνημονίου.

Στη συνεδρία του Eurogroup, o Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή ενημέρωσε τους ομολόγους για την πορεία υλοποίησης που συμφωνήθηκε κατ’ αρχήν με την Τρόικα, ενώ δεν έγινε διεξοδική συζήτηση αφού απουσίαζε ένα σημαντικό μέρος του κυπριακού μνημονίου, το ποσό που θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση του χρηματοπιστωικού τομέα.

«Καλωσορίσαμε την πρόοδο η οποία επιτεύχθηκε από την Κύπρο για την υλοποίηση των σημαντικών ζητημάτων για τα οποία η Τρόικα και οι κυπριακές αρχές έχουν συμφωνήσει», ανέφερε στη δήλωσή του ο κ. Γιούνκερ, προσθέτοντας πως ο διαγνωστικός έλεγχος για τις κεφαλαιακές ανάγκες του κυπριακού χρηματοπιστωτικού τομέα έχει προχωρήσει.

Σημαντική ήταν και η αναφορά του ότι η τελική έκθεση για τις κεφαλαιακές ανάγκες θα δημοσιοποιηθεί μετά την υπογραφή του μνημονίου υπό το φως όπως τηρήθηκε με τα προηγούμενα μνημόνια.

Παράλληλα, αφού σημείωσε ότι έχουν λάβει διαβεβαιώσεις ότι οι βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου είναι καλυμμένες, ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι «σε αυτή τη βάση θεωρήσαμε ότι η στόχευση της συμφωνίας επί ενός προγράμματος μετά τις επερχόμενες εκλογές στην Κύπρο θα εξυπηρετούσε καλύτερα την εθνική ιδιοκτησία» (του προγράμματος).

«Ως εκ τούτου αναμένουμε ότι η τελική συμφωνία επί ενός προγράμματος μπορεί να επιτευχθεί τον Μάρτιο», πρόσθεσε.

Όπως είπε, η περίοδος αυτή παρέχει την ευκαιρία «για στενή παρακολούθηση» του πλαισίου κατά του ξεπλύματος του βρόμικου χρήματος και του φορολογικού πλαισίου καθώς και της εφαρμογής τους.

Κάλεσε τέλος την Τρόικα και τις κυπριακές αρχές να κάνουν πρόοδο στην οικοδόμηση του προσχεδίου του Μνημονίου Συναντίληψης,

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος για το Ευρώ Όλι Ρεν περιορίστηκε να αναφέρει ότι έγινε συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό αίτημα για οικονομική στήριξη.

Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για απόφαση το Μάρτιο, κατέληξε.

Μοσκοβισί: Ρήτρα για το ξέπλυμα στο Μνημόνιο

Εξάλλου, ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ Πιέρ Μοσκοβισί αναφερόμενος στο θέμα της Κύπρου είπε ότι προχωράμε, στοχεύουμε σε μια συμφωνία το Μάρτιο με την νέα Κυβέρνηση που θα αναλάβει.

Ζητάμε από την Τρόικα και την κυπριακή Κυβέρνηση να προετοιμάσουν το πρόγραμμα το οποίο θα προβλέπει και μια ρήτρα για το ξέπλυμα, ανέφερε μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνόδου.