Ο Υπουργός Άμυνας πέταξε τα εθνικά μας σύμβολα σαν να ήταν κουρέλια…


 

Διαβάστε επίσης: Επίσκεψη Υπ. Άμυνας σε φυλάκια στη γραμμή αντιπαράταξης και Κλειστά μέχρι νεωτέρας τα πρατήρια στην ελεύθερη Αμμόχωστο


Ευχές για θετικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Μου είναι ιδιαίτερα δύσκολο , όμως, να αρχίσω τα ευχολόγια και να παρουσιαστώ με… δημοσιογραφική ευφορία. Θα ένιωθα ψεύτικος… 

Ο λόγος είναι ότι κάποια φαινόμενα στον τόπο μας δεν μου δίνουν περιθώρια να κυριευτώ από άκρατη αισιοδοξία για το μέλλον μας.

Θα σας μεταφέρω ένα γεγονός που βίωσα στην παραμονή της πρωτοχρονιάς. Ένα γεγονός που μπορεί να μην φαίνεται τόσο σοβαρό, όμως, αν το δουλέψεις λίγο στο μυαλό σου, είναι τραγικό…

Στο ψητό, λοιπόν: Παρακολουθώντας το πρωτοχρονιάτικο τηλεοπτικό πρόγραμμα του ΡΙΚ, το μυαλό μου «κόλλησε» σε μια πικάντικη σκηνή απ΄ αυτές που δεν ξεφεύγουν από τον τηλεοπτικό φακό των… πατατών. 

Ο Υπουργός Άμυνας Δημήτρης Ηλιάδης, αφού πρώτα αποτίει φόρο τιμής (δεν κατάλαβα σε ποια εκδήλωση) παίρνει με το ένα χέρι τα εθνικά μας σύμβολα, την ελληνική και την κυπριακή σημαία, λες και κρατούσε άπλυτα ρούχα και τις πετάει χάμω.

Στην αρχή το όλο σκηνικό φάνηκε αστείο. Πόση πλάκα μπορεί, όμως, να έχει η ασέβεια προς τα εθνικά μας σύμβολα; Οι συγκεκριμένες σημαίες σημαίνουν πολλά. Αντικατοπτρίζουν την ιστορία του τόπου μας. Οι μεν Ελληνική έχει αποτυπωμένους πάνω της τους αγώνες στη σύγχρονη ιστορία του Ελληνικού Έθνους. Εννέα γραμμές για εννέα συλλαβές γεμάτες νόημα: «Ε-λευ-θε-ρί-α ή θά-να-τος». Είναι ποτισμένη με το αίμα ανθρώπων που χωρίς να υπολογίζουν τίποτα θυσιάστηκαν για ένα ανώτερο ιδανικό. 

Η δε κυπριακή, συμβολίζει την απελευθέρωση της Κύπρου. Την μετάβασή της από τη σκλαβιά στην ελευθερία. Την ανεξαρτησία που πάσχιζε να αποκτήσει αυτός ο τόπος.

Δεν ξέρω, λοιπόν, τι είχε στο μυαλό του ο Υπουργός όταν τις πέταγε σαν κουρέλια κάτω. Προσπάθησα να τον καταλάβω, να τον δικαιολογήσω στο μυαλό μου, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερα. Ένας πολιτικός υποτίθεται πως πρέπει να είναι πατριώτης. Και λίγο ρομαντικός. Δεν μπορεί να πετάει τις σημαίες σαν ξεσκονόπανα. 

Σκεφτείτε απλώς τι θα γινόταν σε μια χώρα όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, αν ένας πολιτικός μεταχειριζόταν με τέτοιο τρόπο τη σημαία. Αν την έριχνε κάτω. Θα γινόταν σάλος. Δεν υπάρχει αμφιβολία.

Γι΄ αυτό λοιπόν δεν μπορώ να το ρίξω στα ευχολόγια και στις ωραίες κουβέντες. Όταν βλέπω τον Υπουργό Άμυνας, αυτόν που υποτίθεται πως θα έπρεπε να ήταν ο μεγαλύτερος θεματοφύλακας κάποιων αρχών, αυτός που πρώτος απ’  όλους θα έπρεπε να δείχνει σεβασμό στα Εθνικά μας σύμβολα, να χειρίζεται με τέτοιο τρόπο τις σημαίες, δεν μου μένουν άλλα περιθώρια παρά να το ρίξω στη γκρίνια.

Καλό έτος να έχουμε και μακάρι η εικόνα αυτού του τόπου να αλλάξει. Μόνο αυτό…