Ετοιμο το νομοσχέδιο για τα ακίνητα – Οι συντελεστές


Διαβάστε επίσης: Παρουσίασε άνοδο ο γενικός δείκτης του ΧΑΚ και Live 24H – Χαραλάμπους: Μας φοβούνται και θα μας βρουν μπροστά τους (vid)


Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «το νομοσχέδιο αυτό αφορά τη φορολογία στην ακίνητη περιουσία ως μια μεταβατική φορολογία έχοντας υπόψη ότι με βάση τη δέσμευση που υπάρχει στο Μνημόνιο για το οποίο καταρχήν έχουμε έλθει σε συμφωνία με την Τρόικα, θα πρέπει ουσιαστικά μέσα στο 2014 να γίνει επαναξιολόγηση των τιμών των ακινήτων στις τιμές του σήμερα. Αρα, αυτός ο Νόμος ουσιαστικά θα αφορά τη φορολογία ακίνητης περιουσίας για το 2013.

Οι τιμές που θα αναφέρω είναι τιμές του 1980. Το ξεκαθαρίζω αυτό για να μη δημιουργηθεί η ίδια σύγχυση που παρουσιάστηκε η πρωταρχική πρόταση για μεταβατική φορολογία για την ακίνητη περιουσία.

Με βάση το νομοσχέδιο που αύριο θα σταλεί στη Βουλή, ο υπολογισμός του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας θα γίνεται με βάση τους εξής συντελεστές:

Από 1 μέχρι 40 χιλιάδες ευρώ με αξίες του 1980 δεν θα υπάρχει φορολογία. Θα είναι μηδενική. Αυτό σημαίνει ότι ένας αριθμός ιδιοκτητών, φυσικά πρόσωπα, που ανέρχονται σε 262.491 δηλαδή ποσοστό 78,39% δεν θα πληρώνουν φόρο ακίνητης περιουσίας. Αναφερόμαστε σε φυσικά πρόσωπα. Σε ό,τι αφορά τα νομικά πρόσωπα ένας αριθμός ιδιοκτητών που ανέρχεται σε 8,546 ή ποσοστό 48,60% δεν θα πληρώνουν φορολογία. Αν τα βάλουμε και τα δύο μαζί σημαίνει ότι ένα ποσοστό 76,90% δεν θα πληρώνουν φόρο ακίνητης περιουσίας.

Η δεύτερη κλίμα είναι από τις 40 χιλιάδες ευρώ μέχρι τις 120 χιλιάδες ευρώ πάντοτε με αξίες του 1980. Ο φορολογικός συντελεστής θα είναι 4 τοις χιλίοις. Αυτό σημαίνει ότι ένας αριθμός ιδιοκτητών 61.791 ποσοστό 18,45% θα πληρώνει ένα μέσο φόρο 257 ευρώ και μέγιστο φόρο 480 ευρώ ετησίως.

Η τρίτη βαθμίδα είναι από τις 120 χιλιάδες και ένα ευρώ μέχρι τις 170 χιλιάδες ευρώ. Ο συντελεστής θα είναι 8 τοις χιλίοις που σημαίνει ότι ένα ποσοστό του 1,6% θα πληρώνει μέση φορολογία 1127 ευρώ και μέγιστη φορολογία 1360 ευρώ ετησίως.

Από 170 χιλιάδες και ένα ευρώ μέχρι 300 χιλιάδες ευρώ θα είναι 12 τοις χιλίοις ο φόρος και θα επηρεάζει ποσοστό ιδιοκτητών 1%, περίπου 3,657, με μέση φορολογία 2.592 ευρώ και μέγιστη φορολογία 3.600 ευρώ.

Από 300 χιλιάδες και ένα ευρώ μέχρι 500 χιλιάδες ευρώ που επηρεάζει 998 ιδιοκτήτες ή ποσοστό 0,2% θα πληρώνει μέσο φόρο 5.580 ευρώ και μέγιστο 7,500 ευρώ.

Από 500 χιλιάδες ευρώ μέχρι ένα εκατομμύριο που επηρεάζει περίπου 315 ιδιοκτήτες η φορολογία θα είναι 18 τοις χιλίοις που σημαίνει ότι ο μέσος φόρος θα είναι περίπου 12 χιλιάδες ευρώ και ο μέγιστος 18 χιλιάδες ευρώ.

Από ένα εκατομμύριο και πάνω ο φορολογικός συντελεστής είναι 20 τοις χιλίοις και εδώ θα υπάρχει ανάλογα με το ποσό, αν είναι μέχρι τα 3 εκατομμύρια, θα επηρεάζονται περίπου 85 ιδιοκτήτες, και ο μέσος φόρος θα είναι σχεδόν 28 χιλιάδες ευρώ και ο μέγιστος 60 χιλιάδες ευρώ.

Αυτά για τα φυσικά πρόσωπα. Υπάρχουν και οι αντιστοιχίες σε αριθμούς για τα νομικά πρόσωπα, οι συντελεστές είναι οι ίδιοι. Πάνω από τις 40 χιλιάδες και ένα ευρώ θα φορολογούνται και οι πρώτες 40 χιλιάδες ευρώ, δεν θα εξαιρούνται, όπως ήταν μέχρι τώρα το σύστημα.

Η Κυβέρνηση υπολογίζει ότι με αυτή τη φορολογία θα έχει τη δυνατότητα το κράτος να εισπράξει περίπου 120 εκ. ευρώ. Εχουμε λάβει υπόψη ότι από αυτή τη φορολογία θα υπάρχει απόδοση στο ύψος του 75%  άρα ένα ποσό 90 εκ. ευρώ θα μπορεί να εισπραχθεί από αυτή τη φορολογία που είναι και η δέσμευση που υπάρχει στο Μνημόνιο της Τρόικα».

Ερωτηθείς ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η τιμή της ακίνητης περιουσίας που σε ολόκληρη την Κύπρος έχει πολλαπλασιαστεί από το 1980 μέχρι και σήμερα, το πόσο όμως έχει πολλαπλασιαστεί εξαρτάται τόσο από την αλλαγή των πολεοδομικών ζωνών, των συντελεστών και της ανάπτυξης που έχει κάθε περιοχή. Όμως, για σκοπούς στατιστικής και παραδείγματος υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο οι αξίες στην ακίνητη περιουσία έχουν αυξηθεί κατά 7 με 8 φορές. Αρα όταν μιλάμε για κατοικία αξίας 40 χιλιάδων ευρώ το 1980 με σημερινές αξίες θα είναι αξίας 300 χιλιάδες ευρώ, ίσως και περισσότερα ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται. Είναι για αυτό ακριβώς το λόγο που η πολύ μεγάλη πλειοψηφία ιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας ουσιαστικά δεν θα πληρώσουν φορολογία. Αυτή ήταν η προσπάθεια που κατέβαλε η Κυβέρνηση έτσι ώστε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας, ουσιαστικά μέσης οικίας να φοροαπαλλάσσεται».