Τον νέο Υπουργό Οικονομικών θα περιμένει το Eurogroup για το μνημόνιο

 

Σε ακόμη ένα Eurogroup  η Κύπρος δεν θα είναι έτοιμη. Ουσιαστικά δεν ήταν ποτέ έτοιμη αν αναλογιστεί κανείς ότι από τον Νοέμβριο παραμένει ο αστερίσκος που λέγεται «ποσό ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών». Την ίδια ώρα διαψεύδεται κάθε δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου που γινόταν στα τελευταία Eurogroup, ότι στο επόμενο θα υπάρξει συμφωνία για το κυπριακό μνημόνιο. Στις Βρυξέλλες όλοι περιμένουν να ολοκληρωθούν οι εκλογές ώστε να ξεκινήσουν συζητήσεις με τον νέο Υπουργό Οικονομικών.  

Αν και οι εταίροι περίμεναν ότι στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, η Λευκωσία θα είχε στα χέρια της το τελικό ποσό ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να υπάρξει. Ο Υπουργός Οικονομικών ίσως να έχει στα χέρια του τους αριθμούς που προβλέπουν το βασικό σενάριο και το ακραίο σενάριο της έκθεσης της Pimco. Πολιτική συζήτηση επάνω στο θέμα της βιωσιμότητας είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει όμως οι «άμυνες» μας θα είναι μηδαμινές.  

Συμπληρώθηκαν 2 μήνες από την συμφωνία με την Τρόικα και ακόμη τίποτα δεν είναι δεδομένο. Μάλιστα τα πράγματα έχουν γίνει χειρότερα και πιο πολύπλοκα. Η καθυστέρηση τελικής συμφωνίας έχει δώσει το δικαίωμα στη Γερμανία και σε άλλες χώρες, να βάζουν στο τραπέζι της συζήτησης θέματα, όπως ο εταιρικός φόρος , το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και τις ιδιωτικοποιήσεις. Παράλληλα το ΔΝΤ θέτει ζήτημα «κουρέματος».

Όμως τα παραπάνω δεν είναι τα μοναδικά αγκάθια. Η Γαλλία αρχικά αλλά και ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών πρόσφατα, φιλοδοξούν να βάλουν στο παιχνίδι του κυπριακού μνημονίου της Ρωσία, εάν το ΔΝΤ επιμείνει στα περί «κουρέματος».  Η Μόσχα την ίδια ώρα διατηρεί  στάση αναμονής. Δείχνει ότι είναι διατεθειμένη να συμβάλει στο κυπριακό μνημόνιο, όμως θέλει στο παιχνίδι και το ΔΝΤ.

Και μέσα σε όλα φαίνεται ότι υπάρχει διαφορά με την Τρόικα στο θέμα των υδρογονανθράκων.

Τι θα θέσει η Λευκωσία  

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με επιστολή του στον Ζοσέ Μπαρόσο έχει ζητήσει απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για το ποσό που ευθύνεται το ελληνικό κούρεμα. Η πολιτική της Λευκωσίας θα επικεντρωθεί σε αυτό το ζήτημα το οποίο φαίνεται ότι μπορεί να αποδειχθεί το σημείο «κλειδί» ώστε να λυθεί το θέμα της βιωσιμότητας. Παράλληλα σε αυτή την θέση η Κύπρος θα βρει συμμάχους όπως είναι η Ιρλανδία, η Ελλάδα και η Ισπανία. 

Οι πρόσφατες δηλώσεις  Χριστόφια ότι η Κύπρος είναι έτοιμη για μνημόνιο και πως άλλοι καθυστερούν, έδειξαν ότι η κλεψύδρα αντοχών της χώρας έχει μειωθεί επικίνδυνα. Ακριβώς 30 ημέρες πριν τις εκλογές, στη Κύπρο παραμένει το φάσμα της χρεοκοπίας.