Επιστολή συντεχνιών Cyta προς Πρόεδρο και αξιωματούχους

 


Διαβάστε επίσης, “Ο ΥΠΟΙΚ ενημερώνει την ολλανδική Βουλή για “ξέπλυμα” και ΣΥΝΥΚΑ ΣΕΚ: “Ναι, στην πρόταση των Κυπριακών Αερογραμμών”.


Ανοικτή επιστολή έστειλε η ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ στον Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Βουλής, το Γενικό Εισαγγελέα, τα κοινοβουλευτικά κόμματα, το ΥΠΟΙΚ και το ΔΣ του οργανισμού.

Στην επιστολή, με ημερομηνία 25 Ιανουαρίου, την οποία υπογράφουν οι ΓΓ της ΠΑΣΕ-ΑΤΗΚ, της ΣΕΠ-ΑΤΗΚ και της ΑΣΕΤ-Cyta, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Κοινής Δράσης, εκφράζεται έντονη ανησυχία ότι ο δανεισμός υπέρογκων ποσών από τα αποθεματικά του Οργανισμού θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά του, ενώ εκφράζεται και δυσφορία και αγανάκτηση γιατί όπως αναφέρεται,  ο δανεισμός από το Ταμείο Συντάξεων “γίνεται χωρίς τη συγκατάθεση των μελών του, και εκτός από ηθικά απαράδεκτός είναι και παράνομος”.

“Η Διαχειριστική Επιτροπή του Ταμείου που (κακώς και παρανόμως) αποτελείται από τα ίδια διορισμένα άτομα που αποτελούν και το Διοικητικό Συμβουλίου της Cyta, χρησιμοποιώντας μεθόδους ψυχολογικού εξαναγκασμού, θέτοντας μας ενώπιον του εκβιαστικού διλήμματος «ή δίνουμε τα λεφτά ή το κράτος θα χρεοκοπήσει», ενεργεί και αποφασίζει ενάντια στη βούληση και το καλώς νοούμενο  συμφέρον των μελών του Ταμείου”, αναφέρεται στην επιστολή.

Στην επιστολή διατυπώνονται διάφορα ερωτήματα, για τα οποία, όπως τονίζεται, “αναμένονται πειστικές και ξεκάθαρες απαντήσεις, ως μια ελάχιστη ένδειξη σεβασμού, για αποκατάσταση του «περί δικαίου αισθήματος» και για να πάψουν οι εργαζόμενοι στη Cyta να νιώθουν ότι πιάστηκαν «κορόιδα» επειδή η «λύση» αφαίμαξης του Ταμείου Συντάξεών τους ήταν η πιο εύκολη και οι ίδιοι ο πιο αδύναμος κρίκος”.

Οι συντεχνίες εξάλλου διερωτώνται γιατί το κράτος “επιμένει να έχει τους πολίτες του με τα μάτια κλειστά προ του χείλους του γκρεμού, και να τους τα ανοίγει μόνο υπό συνθήκες πανικού, παρουσιάζοντας σαν μοναδική λύση την αφαίμαξη των

Ταμείων Συντάξεων ” και γατί “ενώ πλησιάσαμε τόσο κοντά σε στάση πληρωμών το κράτος συνεχίζει να ξοδεύει αφειδώς για ταεπιδόματα αλλοδαπών και Τ/κ χωρίς κριτήρια και χωρίς να ζητά από αυτούς να εκπληρώνουν τις στοιχειώδεις τους υποχρεώσεις απέναντι στο Κράτος”.

Μεταξύ άλλων οι συντεχνίες διερωτώνται γιατί ενώ το πρόβλημα το δημιούργησαν κυρίως οι τράπεζες, οι ίδιες και το προσωπικό τους δεν έχουν τουλάχιστο την ίδια ουσιαστική συνεισφορά στην αντιμετώπιση της κρίσης, γιατί κάποιοι κοροϊδεύουν, όπως αναφέρεται, το προσωπικό ότι θέλουν να τιμωρηθούν οι ένοχοι, ενώ άνθρωποι που ήταν άμεσα εμπλεκόμενοι από πλευράς τραπεζών να τοποθετούνται σε καίρια πολιτικά πόστα με καθήκον τους τάχα να μας βγάλουν από την κρίση.

Διερωτώνται ακόμη γιατί ειδικά η Λαϊκή τράπεζα, που τώρα θεωρείται κρατική, δε δανείζει το Κράτος και μάλιστα ενώ αυτή και άλλες τράπεζες κρατούν ως καταθέσεις το αποθεματικό του Ταμείου τους, ενώ ερωτήματα διατυπώνονται και για το λόγο που δεν ζητήθηκε από το Ταμείο Προνοίας των τραπεζικών υπαλλήλων να συνεισφέρει στην κρίση.

Οι συντεχνίες της Cyta διερωτώνται ακόμη γιατί δεν επωμίστηκαν ανάλογο κόστος και κίνδυνο και άλλα Ταμεία του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα, όπως για παράδειγμα το ταμείο Συντάξεων Δικηγόρων, μέλος του οποίου ως δικηγόρος είναι ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της CYTA), όπως αναφέρεται.

Εξάλλου, στην επιστολή οι συντεχνίες διερωτώνται για άλλη μία φορά γιατί το Ταμείο Συντάξεων της Cyta δεν εποπτεύεται και δεν ελέγχεται από κανένα και γιατί  η Διαχειριστική του Επιτροπή μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών αρνούνται να το εντάξουν στις πρόνοιες του Νόμου.

Πηγή ΚΥΠΕ