Γαλανός: Καταγγελία λεγόμενης επιτροπής στα κατεχόμενα


Διαβάστε επίσης, “Τ/Κ Τύπος: Ελληνοκυπριακή δικαίωση με σύλληψη Αλασλάν!” και “6η σε παραοικονομία η Κύπρος ανάμεσα στους 27!”.


Με διάβημα του προς τον Γενικό Εισαγγελέα, τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων και τους υποψήφιους Προέδρους της Δημοκρατίας.

Σε επιστολή του, ο κ. Γαλανός προτείνει την καταγγελία της λεγόμενης επιτροπής από πλευράς Κυβέρνησης προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο κ. Γαλανός έχει ζητήσει την πραγματοποίηση συναντήσεων με τους υποψήφιους Προέδρους για συζήτηση τόσο του συγκεκριμένου θέματος όσο και άλλων ζητημάτων που απασχολούν τον προσφυγικό κόσμο.

Στην επιστολή του, ημερομηνίας 3 Ιανουαρίου 2013, ο κ. Γαλανός εκφράζει την ανησυχία της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων για την τροπή που έχει πάρει το θέμα πώλησης ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα μέσω της λεγόμενης επιτροπής ακίνητης περιουσίας (IPC).

“Με λύπη παρατηρούμε ότι συνεχώς αυξάνονται οι προσφυγές Ελληνοκυπρίων στην IPC, αφού, σύμφωνα και με την τελευταία έκθεση της Υπάτου Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2011 υποβλήθηκαν στην IPC 2.453 αιτήσεις”, αναφέρει.

Προσθέτει ότι “η απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Δημόπουλος εναντίον Τουρκίας, το Μάρτη του 2010, αναγνωρίζει την επιτροπή ως νόμιμο ένδικο μέσο για εκδίκαση υποθέσεων που αφορούν ελληνοκυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα, και έστω και αν δεν υποχρεώνει τους Ελληνοκύπριους να καταφύγουν σε αυτήν για αποζημιώσεις, οποιαδήποτε προσφυγή γίνει στο ΕΔΑΔ για θέμα χρήσης και απόλαυσης περιουσιών θα εκδικάζεται με βάση την απόφαση Δημόπουλος εναντίον Τουρκίας που προνοεί εξάντληση όλων των ένδικών μέσων πριν την προσφυγή στο ΕΔΑΔ”.

“Είναι καιρός το κράτος να αναλάβει τις πραγματικές του ευθύνες και να καταγγείλει το ούτω καλούμενο ένδικο μέσο που στην πραγματικότητα παραβιάζει τους πραγματικούς όρους εντολής του και προβαίνει σε κατάχρηση εξουσίας. Τούτο προκύπτει από το γεγονός ότι δεν ασχολείται με την πληρωμή ενοικίου στον προσφυγικό κόσμο ως όφειλε και δεν περιορίζεται εις τον υπολογισμό και την επιστροφή του ενοικίου, αλλά αναγκάζει τον πρόσφυγα ιδιοκτήτη να πουλήσει τη γη του, πράγμα που δεν πιστεύουμε να ήταν η αρχική πρόθεση του ΕΔΑΔ. Αυτό γίνεται με εκβιαστικό τρόπο και αφού αποκλειστεί η συμμετοχή σε πολλές περιπτώσεις Ελληνοκύπριων δικηγόρων με αποτέλεσμα, κάτω από τις δύσκολες συνθήκες που περνούμε σήμερα, οι ελληνοκυπριακές περιουσίες να εκποιούνται για ένα κομμάτι ψωμί”, σημειώνει.

Ο κ. Γαλανός αναφέρει ότι “κάτι που ξεκίνησε σαν μια σοβαροφανής προσπάθεια εξάσκησης ατομικών δικαιωμάτων στο τέλος καταλήγει ένας σκέτος εκβιασμός που χρησιμοποιείται με βάση αποκλειστικά πολιτικές σκοπιμότητες για αλλοίωση του δημογραφικού χαραχτήρα της Κύπρου”.

“Επιπρόσθετα σαν κράτος επικαλούμεθα το `δίκαιο της ανάγκης` για την κάλυψη των εσκεμμένων ή μη οικονομικών καταστροφικών λαθών ή αξιόποινων πράξεων. Το `δίκαιο της ανάγκης’ δεν χρησιμοποιείται για την απαγόρευση πώλησης ελληνοκυπριακών περιουσιών στην Τουρκία. Ούτε και έχει παρουσιασθεί στην ΕΕ το τεράστιο οικονομικό χρέος απολεσθέντων εισοδημάτων των προσφύγων το οποίο συνεχίζεται μέρα με την ημέρα, για 38 χρόνια. Ούτε βέβαια το θέμα των τουρκοκυπριακών περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές έχει τεθεί σε τάξη”, σημειώνει.

Επισημαίνει ότι “είναι καιρός η Γενική Εισαγγελία, ανεξάρτητα από ποια Κυβέρνηση θα εκλεγεί τον επόμενο Φεβρουάριο, να καλέσει μια πλατιά σύσκεψη αρμόδιων φορέων για αντιμετώπιση της κατάστασης, κατατόπισης του κοινού και προσφυγή στο ίδιο το ΕΔΑΔ για τον τρόπο που αλλοιώνεται και τυγχάνει εκμετάλλευσης η αρχική απόφασή του και η διακρίβωση του κατά πόσο αυτό που γίνεται σήμερα ήταν και η αρχική πρόθεση του δικαστηρίου”.

Πηγή ΚΥΠΕ