Γαλλογερμανικές προτάσεις για οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ

Αυτό ανακοίνωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 50ή επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης των Ηλυσίων που λαμβάνουν χώρα στο Βερολίνο.

Οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας “σκοπεύουν να παρουσιάσουν το Μάιο κοινές προτάσεις, για την προετοιμασία ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου”, δήλωσε η Μέρκελ, ενώ ο Ολάντ επισήμανε ότι οι δύο χώρες “συμμερίζονται την επιθυμία για ενίσχυση της οικονομικής ανταγωνιστικότητας, διασφάλιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και αντιμετώπιση της ανεργίας”.

Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής υπηρεσίας του πρακτορείου Ρόιτερς, η συζήτηση θα αφορά δεσμευτικές συμφωνίες, πέρα από το Δημοσιονομικό Σύμφωνο και την Τραπεζική Ενωση, ενδεχομένως και το αίτημα κάποιων χωρών για τη δημιουργία ενός νέου μηχανισμού αλληλεγγύης ώστε να παρέχεται βοήθεια σε χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν πρόβλημα υψηλής ανεργίας.

Οι δύο ηγέτες τόνισαν κατ’ επανάληψη την αποφασιστικότητά τους να ενισχύσουν τόσο την διμερή συνεργασία τους όσο και την συνεννόηση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στο 19σέλιδο σχέδιο που παρουσιάζεται σήμερα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η σύσταση ομάδας εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους των δύο χωρών, η λειτουργία κοινού γραφείου εύρεσης εργασίας και η σύμπραξη στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Πηγή ΚΥΠΕ