Γερμανικά πυρά για το κυπριακό μνημόνιο – Σκιές και από Σουλτς

 Καταιγισμός δημοσιευμάτων στον γερμανικό τύπο με πυρά κατά της Κύπρου. Σύμφωνα με τον ιστότοπο www.dw.de το γερμανικό κόμμα των σοσιαλοδημοκρατών λένε όχι σε στήριξη της Κύπρου με τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, Πρόεδρο του SPD να επικαλείται τις κατηγορίες περί φορολογικού ντάμπινγκ και ξεπλύματος χρημάτων, με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η Κύπρος.


Διαβάστε επίσης τι δήλωσε ο Σταύρος Ευαγόρου για τα όσα καταλογίζονται σε Διοικητή και Κ.Τ.


Ο κ. Γκάμπριελ μιλώντας και στην  Süddeutsche Zeitung είπε χαρακτηριστικά: «Με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορώ να φανταστώ ότι οι γερμανοί φορολογούμενοι θα σώσουν κυπριακές τράπεζες, το επιχειρηματικό μοντέλο των οποίων στηρίζεται στη συνεργεία σε φορολογική απάτη. Εάν η καγκελάριος Μέρκελ θέλει την συγκατάθεση του SPD, θα πρέπει να παρουσιάσει πολύ καλά επιχειρήματα».

Η γερμανική εφημερίδα επικαλείται και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος φέρεται να δηλώνει ότι προτού εγκριθεί ένα πακέτο στήριξης της Κύπρου «θα πρέπει να διευκρινιστεί η προέλευση των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες». Μάλιστα αναφέρεται ότι ο κ. Σούλτς δήλωσε ότι η Ευρπώπη θα πρέπει να σταθεί αλληλέγγυα στην Κύπρο όπως έγινε και σε άλλες χώρες αλλά θα πρέπει πρώτα να παρθούν αποφάσεις για εξυγίανση του τραπεζικού τομέα και μείωση των δαπανών του κράτους.  

Η εφημερίδα Handelsblatt γράφει σήμερα ότι οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης αρνούνται να υπογράψουν δανειακή σύμβαση με την κυπριακή κυβέρνηση πριν τις εκλογές του Φεβρουαρίου, όπου ο κομμουνιστής πρόεδρος, Δημήτρης Χριστόφιας, θα αποχωρήσει.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «ο Δ. Χριστόφιας απορρίπτει κατηγορηματικά την ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών. Χωρίς ιδιωτικοποιήσεις όμως η χώρα δεν μπορεί να διασωθεί».