Για υδρογονάνθρακες συζήτησαν Χριστόφιας – Πρόεδρος Λιβάνου (pics)


Διαβάστε επίσης, “Επί τάπητος το ΦΑ στη συζήτηση ΡΑΕΚ – ΚΡΕΤΥΚ” και “Στο μικροσκόπιο Ανεξάρτητης Επιτροπής το μέλλον τραπεζικού τομέα”.


Από πλευράς του ο Πρόεδρος του Λιβάνου Μισιέλ Σλεϊμάν τόνισε πως οι δύο χώρες συμφώνησαν να προχωρήσουν στις απαιτούμενες ενέργειες για εξόρυξη του υποθαλάσσιου πλούτου, τα οφέλη από την εκμετάλλευση του οποίου θα είναι τεράστια. 

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Λίβανο, έτυχε σήμερα επίσημης υποδοχής στο Προεδρικό Μέγαρο στη Βηρυτό από τον Πρόεδρο της χώρας Μισιέλ Σλεϊμάν, με τον οποίον είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση την οποία ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Από κυπριακής πλευράς, όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, στις συνομιλίες πήραν μέρος η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στο Λίβανο Ομηρος Μαυρομμάτης, ο Διευθυντής Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Χρίστος Χριστοφίδης και ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μενέλαος Μενελάου.

Στη συνέχεια υπογράφτηκαν μεταξύ των δύο χωρών Συμφωνία για την Αμοιβαία Προστασία Διαβαθμισμένων Πληροφοριών, Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και του Υπουργείου Βιομηχανίας του Λιβάνου για θέματα βιομηχανίας, καθώς και Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας Κύπρου και Λιβάνου για αμυντική και στρατιωτική συνεργασία.  

Ακολούθως ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών του Προεδρικού Μεγάρου, όπου σημείωσε τα εξής: «Εκφράζω την εγκάρδια ευγνωμοσύνη μας προς τον Πρόεδρο Σουλεϊμάν για τη θερμή φιλοξενία, αντάξια των διαχρονικών αδελφικών σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και του Λιβάνου και μεταξύ των λαών των δύο χωρών. Είμαι βέβαιος ότι αυτή η φιλία και οι μακροχρόνιοι ιστορικοί μας δεσμοί μαζί με την προσήλωση μας στο διεθνές δίκαιο, στην ειρήνη, τη συνεργασία και τη σταθερότητα αποτελούν το στέρεο υπόβαθρο για την παραπέρα εμβάθυνση και επέκταση της συνεργασίας μας και για την αξιοποίηση των ελπιδοφόρων προοπτικών που διανοίγονται για τις χώρες και τους λαούς μας. Παρακαλώ δεχθείτε, κ. Πρόεδρε, την επαναβεβαίωση της αλληλεγγύης και της προσωπικής μου φιλίας, τις ειλικρινείς μου ευχές για κάθε επιτυχία στο έργο σας και για την προκοπή και την ευημερία του λαού σας».   

Στη συνέχεια και μιλώντας μέσω διερμηνέα, ο Πρόεδρος Σλεϊμάν καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο Χριστόφια εξέφρασε ευχαριστίες προς την Κύπρο και προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη συνεχή υποστήριξή τους προς το Λίβανο και σημείωσε ότι η υποστήριξη αυτή αποδείχθηκε στις δύσκολες στιγμές της χώρας όταν πολλοί Λιβάνιοι φιλοξενήθηκαν στην Κύπρο κατά τη διάρκεια εμπόλεμων καταστάσεων. Πρόσθεσε ότι ο Λίβανος υποστηρίζει μια λύση στο Κυπριακό με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για μια Κύπρο ανεξάρτητη, με μια κυριαρχία, εδαφική ακεραιότητα υπογραμμίζοντας παράλληλα την υποστήριξη της χώρας του στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος Χριστόφιας για την επίλυση του Κυπριακού.  

Ο Πρόεδρος του Λιβάνου επεσήμανε ότι κατά τις συνομιλίες του με τον Πρόεδρο Χριστόφια και την κυπριακή αντιπροσωπεία έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της ανεύρεσης πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των δύο χωρών και είπε ότι «συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε στις απαιτούμενες ενέργειες για να εξορυχθεί αυτός ο πλούτος και με την εξόρυξη του πλούτου αυτού θα υπάρξουν τεράστια οφέλη για τις δύο χώρες μας. Συζητήσαμε, επίσης, την περαιτέρω συνεργασία μας στους τομείς της βιομηχανίας, της ενέργειας, του πολιτισμού. Συμφωνήσαμε και για την ύπαρξη συντονισμού στους τομείς του τουρισμού, της έρευνας, της γεωργίας, της ηλιακής ενέργειας και για θέματα της ΕΕ, της προστασίας των επενδύσεων και της υγείας».  

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στις αραβικές χώρες αλλά και στο τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Λίβανος λόγω της φιλοξενίας δεκάδων χιλιάδων Σύρων προσφύγων, ο Πρόεδρος Σλεϊμάν είπε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτού του ανθρωπιστικού προβλήματος, ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε πως πρέπει να καταβληθούν μεγάλες προσπάθειες για γρήγορη επίλυση της αραβο-ισραηλινής διένεξης. Τέλος είπε πως οι ανταλλαγές επισκέψεων επί τακτικής βάσης διαφόρων αξιωματούχων και επικεφαλής διαφόρων οργανισμών μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου θα συμβάλουν στην εδραίωση των φιλικών σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.  

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας από την πλευρά του αναφέρθηκε στο εξαίρετο επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών και στις προοπτικές ανάπτυξής τους. Πρόσθεσε ότι με τον Πρόεδρο του Λιβάνου συζήτησαν τις εξελίξεις στην περιοχή και κυρίως στη Συρία, εκφράζοντας την ελπίδα για σύντομη επίλυση της κατάστασης σύμφωνα με τη βούληση του συριακού λαού και σημείωσε ότι η Κύπρος χαιρετίζει την πολιτική του Προέδρου και της Κυβέρνησης του Λιβάνου να κρατήσουν τη χώρα μακριά από την κρίση στη Συρία και τη συμβολή τους στην προσπάθεια αντιμετώπισης του ανθρωπιστικού προβλήματος που δημιουργείται φιλοξενώντας Σύρους πρόσφυγες.

«Η Κύπρος ως μέλος της ΕΕ και ως μέχρι πρόσφατα προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου της ΕΕ θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν έτσι ώστε η ΕΕ να προσφέρει την αναγκαία βοήθεια προς το Λίβανο για να αντιμετωπίσει αυτό το ανθρωπιστικό πρόβλημα» αναφορικά με τη φιλοξενία χιλιάδων Σύρων προσφύγων, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας και επεσήμανε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία ετοιμάζει την αποστολή φαρμάκων στο Λίβανο».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επανέλαβε τη στάση αρχής υπέρ της απελευθέρωσης όλων των αραβικών εδαφών καθώς και της ειρηνικής επίλυσης του Παλαιστινιακού σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ με στόχο την ειρηνική συνύπαρξη του κράτους του Ισραήλ με ένα ανεξάρτητο κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος, προσθέτοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει στηρίξει τη Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για παραχώρηση στάτους παρατηρητή στο παλαιστινιακό κράτος.

«Ενημέρωσα τον Πρόεδρο Σλεϊμάν για την κατάσταση στο Κυπριακό, ουσιαστικά για το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η διαδικασία των συνομιλιών ως αποτέλεσμα της αποχώρησης της τουρκοκυπριακής πλευράς από τις συνομιλίες από τις 29 Μαρτίου 2012. Θέλω να εκφράσω τη βαθειά ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για τη στάση αρχών την οποία τηρεί ο Λίβανος στο Κυπριακό», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε επίσης ότι «ζούμε σε μια περιοχή η οποία υπέστη πολλά δεινά στο διάβα της ιστορίας. Η ευλογία της ανεύρεσης υδρογονανθράκων φυσιολογικά δημιουργεί προσδοκίες για τους λαούς μας. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες και τις  ενέργειες μας με πλήρη άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Απορρίπτουμε τακτικές και νοοτροπίες οι οποίες καταφεύγουν σε απειλές και εκφοβισμούς. Η δική μας απάντηση είναι η προσήλωση στο διεθνές δίκαιο, στην ειρήνη και τη σταθερότητα». 

Αναφερόμενος στην παγκόσμια οικονομική κρίση, ο Πρόεδρος είπε ότι αυτή ανέδειξε τα  αδιέξοδα της λεγόμενης «νέας τάξης πραγμάτων» και υπογραμμίζει την ανάγκη για συλλογική προσπάθεια για την εξεύρεση ελπιδοφόρας διεξόδου με εργαλείο την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Πρόσθεσε ότι η άποψη που εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ είναι ότι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που καθηλώνουν την ανάπτυξη και ρίχνουν τους λαούς στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό πρέπει να εγκαταλειφθούν.

«Έχω την πίστη ότι θα καταφέρουμε να πείσουμε για αυτή την αναγκαιότητα», είπε.

Κληθείς να αξιολογήσει τις προοπτικές που διανοίγονται στη διεύρυνση των σχέσεων των δύο χωρών, ο Πρόεδρος του Λιβάνου είπε ότι «σήμερα η Κύπρος είναι η πύλη του αραβικού κόσμου στην Ευρώπη και ο Λίβανος είναι η πύλη των Ευρωπαίων προς τον αραβικό κόσμο», προσθέτοντας ότι «με τις ανταλλαγές επισκέψεων σε όλα τα επίπεδα θα πετύχουμε πολλά στους τομείς της άμυνας, της οικονομίας, του πολιτισμού», ενώ σημείωσε ότι με τον υποθαλάσσιο πλούτο «θα πρέπει μέσα από μια πραγματική και αμοιβαία φιλία και συνεργασία να εκμεταλλευτούμε το αμοιβαίο όφελος για όλα αυτά».

Σημείωσε ότι ήδη πολλά γίνονται στους τομείς της διμερούς συνεργασίας, τονίζοντας ότι «ο Πρόεδρος Χριστόφιας έδωσε πραγματικά μια νέα ώθηση στην ανάπτυξη των σχέσεων Κύπρου και Λιβάνου».  

Ερωτηθείς για τη θέση της Κύπρου σε σχέση με την κατοχή μέρους του εδάφους του Λιβάνου από τον Ισραήλ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε σε θέση υπέρ της απελευθέρωσης των κατεχόμενων εδαφών του Λιβάνου και όλων των αραβικών εδαφών.

Σε ερώτηση αν η Κύπρος μπορεί να φιλοξενήσει αριθμό Σύρων προσφύγων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «η Κύπρος αντιμετωπίζει προσφυγικό πρόβλημα από πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το ένα τρίτο του κυπριακού πληθυσμού έχει μετατραπεί σε πρόσφυγες στην ίδια του την πατρίδα, λόγω της τουρκικής εισβολής και κατοχής». Πρόσθεσε ότι η Κύπρος έχει πολλές φορές προσφέρει βοήθεια προς Σύρους, Παλαιστίνιους, Λιβάνιους πρόσφυγες.

Είπε, ωστόσο, ότι «οι δικές μας δυνατότητες όπως και οι δικές σας στην αποδοχή και υποδοχή προσφύγων είναι εξαντλημένες». Πρόσθεσε ότι όποτε υπήρξε κρίση στον αραβικό κόσμο η Κύπρος δέχθηκε κύματα προσφύγων και τους καλοδέχτηκε.

«Τώρα ο κόσμος από τη Συρία καταφεύγει σε αραβικές χώρες που συνορεύουν με τη Συρία. Και πληρώνετε ένα σοβαρό τίμημα και εσείς και άλλα κράτη. Προσπάθησα ώστε η ΕΕ να προσφέρει σημαντική βοήθεια στην Ιορδανία για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα και θα κάνω την ίδια προσπάθεια σε σχέση με το Λίβανο. Θα έχω συνάντηση αύριο Παρασκευή με τον κ. Μπαρόζο και θα θέσω το θέμα επιτακτικά», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος είναι μια χώρα διχοτομημένη που υποφέρει από κατοχή και εποικισμό από την Τουρκία, σημειώνοντας ότι «δεν αρκεί μόνο η διάθεση πρέπει να υπάρχει και η δυνατότητα».

Ερωτηθείς για τη διαφορά μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «εμείς δεν έχουμε καμιά διαφορά με το Λίβανο. Υπάρχει διαφορά μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ. Προσπαθήσαμε να διαδραματίσουμε ένα ρόλο φιλικού διαμεσολαβητή για το θέμα, το οποίο βρίσκεται στα Ηνωμένα Έθνη από την Κυβέρνηση του Λιβάνου και ευχή δική μας είναι να επιλυθεί το θέμα. Επιθυμούμε το συντομότερο δυνατόν να επικυρωθεί η συμφωνία μας με το Λίβανο και να αρχίσουμε συνομιλίες πάνω σε πρακτική βάση για την κοινή εκμετάλλευση των κοινών χώρων όπου ενώνονται οι Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες Λιβάνου και Κύπρου». 

Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με τη στάση του Ισραήλ έναντι του Λιβάνου σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «δεν εκπροσωπώ το κράτος του Ισραήλ ούτε και είμαι απεσταλμένος του Ισραήλ», σημειώνοντας ότι «εγώ εκπροσωπώ την Κυπριακή Δημοκρατία και σας λέγω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εύχεται και προσπάθησε να λυθεί το ζήτημα προς το συμφέρον του λαού και της Κυβέρνησης του Λιβάνου».    

Πηγή ΚΥΠΕ