Ε.Δίπλαρος: Εξαπατήθηκαν 13 οικογένειες από εταιρεία ανάπτυξης γης


Διαβάστε επίσης, “Αναζητούν Σύρο στην Κύπρο για την υπόθεση Τσοχατζόπουλου” και “Συμπλοκή μεταξύ Ελληνοκυπρίων χθες βράδυ στην Ορόκλινη”.


Καταλογίζοντας παράλληλα, σοβαρές ευθύνες και από πλευράς των αρμοδίων. Όπως ανέφερε ο κ.Δίπλαρος, σε διάσκεψη Τύπου στη Λεμεσό και στην παρουσία μελών των 13 οικογενειών, οι δυο εταιρείες ανήκουν στα ίδια πρόσωπα και συγκεκριμένα στον αρχιτέκτονα του έργου και στο γιο και τη σύζυγο κτηματολογικού λειτουργού του Επαρχιακού Κτηματολογίου Λεμεσού.

Οι εν λόγω οικογένειες, σύμφωνα με τον βουλευτή του ΔΗΣΥ, αγόρασαν μερίδια οικιστικής γης από το 2007, στα οποία η εταιρεία αναλάμβανε την αποπεράτωση νεόκτιστων οικιστικών μονάδων εντός 9 μηνών, όπως προέβλεπαν οι όροι των συμβολαίων. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η εταιρεία δεν τήρησε ποτέ τους όρους των συμβολαίων, δίνοντας διάφορες δικαιολογίες για την καθυστέρηση αποπεράτωσης του έργου, είπε. Πρόσθεσε ότι “η απόσπαση των χρημάτων φαίνεται να υπήρξε καλά σχεδιασμένη, αφού η εταιρεία τερμάτισε της εργασίες της, πριν την ολοκλήρωση του έργου, λόγω μη αποπληρωμής των υποχρεώσεων της προς την τράπεζα, η οποία χρηματοδοτούσε το όλο έργο, αφήνοντας εκτεθειμένες και καταχρεωμένες τις οικογένειες αυτές, οι οποίες καλούνται να εξοφλήσουν τις οφειλές της εταιρείας προκειμένου να αποφευχθεί η εκποίηση των περιουσιών τους”.

Ο κ.Δίπλαρος διευκρίνισε, παράλληλα, πως ο αρχιτέκτονας υπήρξε ταυτόχρονα διευθυντής και μέτοχος της κατασκευάστριας εργοληπτικής εταιρείας, η οποία ανέλαβε την ανέγερση των οικιστικών μονάδων, “με αποτέλεσμα αφενός να εκδίδει τα απαραίτητα προς την τράπεζα διατακτικά για αποδέσμευση των χρημάτων για συνέχιση του έργου και αφετέρου, ως διευθυντής της εταιρείας, έπαιρνε τα χρήματα αυτά και τα χρησιμοποιούσε για προσωπικό του όφελος, χωρίς το έργο να προχωρεί και χωρίς η τράπεζα να ελέγχει κατά πόσον τα διατακτικά που της αποστέλλονταν από τον αρχιτέκτονα, ανταποκρίνονταν στην πραγματική πρόοδο του έργου”.

Πρόσθεσε δε ότι “με αυτόν το δόλιο τρόπο, η εταιρεία αποσπούσε χρήματα από την τράπεζα και οι διευθυντές και μέτοχοι της τα αξιοποιούσαν για προσωπικό τους όφελος, χωρίς να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς τους ανυποψίαστους αγοραστές και οδήγησαν την εταιρεία σε διάλυση, με απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, στις 12 Νοεμβρίου 2012”. Διαπιστώθηκε ακόμη, πως η κατασκευάστρια εταιρεία δεν ήταν εγγεγραμμένη στο Σύνδεσμο Εργολάβων Οικοδομών και δεν είχε τη σχετική άδεια, ενώ η εταιρεία ανάπτυξης γης δεν ήταν εγγεγραμμένη στο ΦΠΑ και εγγράφηκε σε μεταγενέστερο στάδιο κατόπιν καταγγελιών, χωρίς ωστόσο να καταβάλει στο κράτος το ανάλογο ποσό του ΦΠΑ, που εισέπραξε από τους αγοραστές και το οποίο ξεπερνά τις 350,000 ευρώ, είπε.

Ο Λεμεσιανός βουλευτής διερωτήθηκε, γιατί ενώ έγιναν εδώ και δυο χρόνια σχετικές καταγγελίες από τους παραπονούμενους, “τα αυτιά κάποιων κώφευαν”, κατά πόσο υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης και πως είναι δυνατόν, η τράπεζα να μην μπόρεσε να αντιληφθεί την απάτη και να μην ελέγξει την εταιρεία ή να διορίσει ανεξάρτητο επιμετρητή, οποίος να ασκήσει εποπτεία στην πρόοδο του έργου.

Κατήγγειλε επίσης ότι, ο λειτουργός του Επαρχιακού Κτηματολογίου, πήρε προαγωγή από το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ ήδη είχαν γίνει οι σχετικές καταγγελίες που τον έφεραν να εμπλέκεται άμεσα στην υπόθεση και “ενώ όλοι είχαν αντιληφθεί την απάτη”. Μετά από σχετική καταγγελία του βουλευτή προς το Γενικό Εισαγγελέα, εξετάζεται πειθαρχική υπόθεση εναντίον του κτηματολογικού λειτουργού, το πόρισμα της οποίας θα σταλεί στον Υπουργό Εσωτερικών και ταυτόχρονα, θα ασκηθεί πειθαρχική δίωξη από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας, αφού μέσα από την έρευνα της Γενικής Εισαγγελίας προκύπτουν τελικά πειθαρχικές ευθύνες.  

Ο κ.Δίπλαρος ανέφερε ακόμη πως, ενώ αρχικά η Αστυνομία δεν έδωσε οποιαδήποτε σημασία στην υπόθεση, μετά από δική του παρέμβαση, έγινε κατορθωτό να ξεκινήσει η λήψη καταθέσεων από τους μάρτυρες, προκειμένου να εξεταστεί και να στοιχειοθετηθεί ποινική υπόθεση σε βάρος των διευθυντών. Κάλεσε δε τον Αρχηγό της Αστυνομίας να απαντήσει “αν έχει επιδείξει η αστυνομία τον ίδιο ζήλο, όπως επιδεικνύει τα τελευταία 24ωρα για τη διαρροή εγγράφων στην Κεντρική Τράπεζα”. Τέλος, κάλεσε και το ΕΤΕΚ να προχωρήσει σε έλεγχο και να πράξει ανάλογα, προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοιας φύσης ενέργειες και πρόσθεσε ότι οι 13 οικογένειες αυτό που ζητούν είναι την αποπεράτωση των έργων και παράδοση των κατοικιών τους, για τις οποίες συνεχίζουν να πληρώνουν δόσεις στις τράπεζες.

Πηγή ΚΥΠΕ