Με δύο «αριθμούς» στο Eurogroup ο Σιαρλή – Μάχη για το Ρωσικό δάνειο

Μιλώντας στο 24H η Εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας, Αλίκη Στυλιανού, υπογράμμισε ότι «ο Βάσος Σιαρλή στις 21 Ιανουαρίου δεν θα πάει με άδεια χέρια στην συνεδρίαση του Eurogroup».

Η κ. Στυλιανού ανέφερε ότι δεν είναι βέβαιο ότι η ολοκληρωμένη έκθεση της Pimco θα είναι έτοιμη στις 18 Ιανουαρίου, τονίζοντας ότι τα 2 σενάρια μπορεί να δοθούν στον Υπουργό Οικονομικών ακόμη και την παραμονή της συνεδρίασης.

Επίσης, η κ. Στυλιανού, ξεκαθάρισε ότι δεν είναι βέβαιο ότι η Συντονιστική Επιτροπή που θα ασχοληθεί με τα δύο σενάρια ώστε να καταλήξει στο τελικό ποσό, θα ανάψει το πράσινο φώς ώστε να δοθούν στη δημοσιότητα οι «δύο αριθμοί» της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Η Εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας, δεν επιβεβαίωσε αλλά ούτε και απέρριψε τις πληροφορίες που μιλούν για μείωση του ακραίου σεναρίου της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τα €10 δις στα €9 δις. Ωστόσο κύκλοι που γνωρίζουν καλά το θέμα αναφέρουν ότι ισχύει η μείωση του «ακραίου ποσού».

Πάντως τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής που θα συνεδριάσουν και σήμερα εξακολουθούν να έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις τόσο σε σχέση με τη μεθοδολογία, που χρησιμοποίησε η Pimco για καθορισμό των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, όσο και με τα σενάρια, τα οποία επεξεργάσθηκε.

Την ίδια ώρα κρίσιμες θα είναι οι σημερινές συναντήσεις κλιμακίου της Pimco με τις ηγεσίες των δύο μεγάλων Τραπεζών, Κύπρου και Λαϊκής, προκειμένου να συζητήσουν στοιχεία δανείων, που έχουν σχέση με τον τομέα των ακινήτων

Κομβικό σημείο η επέκταση αποπληρωμής του Ρωσικού δανείου

Σε πολιτικό επίπεδο, η επέκταση της αποπληρωμής του Ρωσικού δανείου από το 2016 στο 2021 αποτελεί κομβικό σημείο στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας.

Οι «σκληροί» της Ευρώπης δεν θέλουν τα Ρωσικά κεφάλαια να κατευθύνονται με την σημερινή ροή τους στην Κύπρο και υποσκάπτουν το κυπριακό μνημόνιο.

Παράλληλα η κυβέρνηση επιδιώκει, να λάβει σύντομα της θετική απάντηση της Μόσχας, ώστε να αποδείξει ότι ο δανεισμός της Κύπρου από τους φορολογούμενους της Ευρώπης δεν γίνεται για αποπληρωμή δανείων άλλων χωρών. 
 
Ο Βάσος Σιαρλή θα επιδιώξει να πείσει τους εταίρους του ότι η Κύπρος θα μπορεί να εκπληρώνει την δανειακή της συμφωνία ανεξάρτητα του τελικού ποσού ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Ωστόσο με ενδιαφέρον περιμένουμε να δούμε εάν ο κ. Σιαρλή θα βάλει στο τραπέζι της συζήτησης θέμα απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών για το ποσό που προήλθε από το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, όπως ζήτησε με επιστολή του ο Πρόεδρος Χριστόφιας από τον Ζοσέ Μπαρόσο.