Νέα τηλεδιάσκεψη για το ποσό της Pimco


Διαβάστε επίσης, “ΔΝΤ: Σε ύφεση θα παραμείνει η ευρωζώνη και το 2013” και “Medvedev στο Bloomberg: Nέο δάνειο από Ρωσία στην Κύπρο αν…”.


Η οποία απαρτίζεται από αντιπροσώπους των κυπριακών Αρχών και των διεθνών οργανισμών που εμπλέκονται στο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο, συνεχίζοντας την προσπάθεια να καταλήξουν σε συμφωνία σε σχέση με ύψος ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών και συνεργατικών ιδρυμάτων.

Τα μέλη της συντονιστικής Επιτροπής θα συνεχίσουν σήμερα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τη συζήτηση επί των στοιχείων και των παραδοχών που επεξεργάστηκε η Pimco για να καταλήξει στο τελικό ποσό ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με βάση το βασικό και κυρίως με βάση το δυσμενές σενάριο.

Όπως είχε μεταδώσει το ΚΥΠΕ, αναμένεται περί τα τέλη Ιανουαρίου, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής να καταλήξουν στο τελικό ποσό που θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση του κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος και το οποίο θα καθορίσει και το ύψος του δανείου που θα λάβει η Κύπρος από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Η έκθεση της Pimco καθορίζει τις ανάγκες του χρηματοπιστωτικού τομέα σε ένα βασικό και ένα βασικό σενάριο με βάση τα στοιχεία συνέλεξε η αμερικανική εταιρεία από τις τράπεζες μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2012, οπόταν τα ποσά αυτά θα τύχουν προσαρμογής με τα στοιχεία των τραπεζών από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι την ημερομηνία υπογραφής του Μνημονίου, η οποία καθορίστηκε, από τον Πρόεδρο του Γιούρογκρουπ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, περί τα μέσα Μαρτίου.

Ο διαγνωστικός έλεγχος της Pimco θα αποτελέσει τη βάση για τις ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress tests), μέσω της οποίας θα καθοριστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες του κάθε χρηματοπιστωτικού ιδρύματος που θα υποβληθεί στον έλεγχο.

Με βάση το μνημόνιο, τα stress test θα διενεργηθούν από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου με τη βοήθεια εξωτερικού συμβούλου και με διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η Συντονιστική Επιτροπή απαρτίζεται από αντιπροσώπους των Κυπριακών Αρχών και των διεθνών οργανισμών που εμπλέκονται στο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών.

Πηγή ΚΥΠΕ