Η ΕΔΕΚ εναντίον Συλικιώτη για την Τρόικα

 

Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ επέκρινε τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλή Συλικιώτη ότι έχει εκχωρήσει κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Τρόικα και ότι θέλει, λίγο πριν φύγει από το Υπουργείο, να διορίσει «ημετέρους» σε διάφορες θέσεις.


Διαβάστε επίσης, “Το ΔΗΚΟ καταγγέλλει τον Γ. Λιλλήκα για υποκλοπή ψήφων” και “Ετοιμα τα εκλογικά βιβλιάρια των νέων εκλογέων”.


Σε δηλώσεις στη Λάρνακα, ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα ανέφερε ότι «ακούγοντας τις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Εμπορίου υποχρεώνομαι εκ μέρους του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ να απαντήσω σε αυτές, οι οποίες περιλαμβάνουν και αναλήθειες. Φαίνεται ότι η προσπάθεια που καταβάλλει ο Υπουργός λίγες μέρες προτού φύγει από το Υπουργείο είναι να διορίσει ημετέρους σε Επιτροπές οι οποίες απορρέουν μέσα από Νομοσχέδια, όπως αυτό που κατέθεσε ενώπιον της Βουλής για τη σύσταση του Ταμείου Διαχείρισης των εσόδων από το Φυσικό Αέριο».

 

«Θέλω να τονίσω ότι ο Υπουργός αντί να προσπαθεί να περάσει αυτό το Νομοσχέδιο για να βολέψει κάποιους, θα πρέπει να ζητήσει τη συγγνώμη από τον κυπριακό λαό που από τις δήθεν διαπραγματεύσεις τις οποίες έκανε, τελικά έχει εκχωρήσει κυριαρχικά δικαιώματα στην Τρόικα. Όταν ο Υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι μέσα από το προκαταρκτικό σχέδιο του Μνημονίου δίνεται το δικαίωμα στην Τρόικα να συναποφασίσει μαζί μας, τι άλλο θεωρείται αυτό από εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων»; διερωτήθηκε ο κ. Βαρνάβα.

Ο Υπουργός Εμπορίου, πρόσθεσε ο κ. Βαρνάβα, «δήλωσε ότι η Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής συμφώνησε όπως αυτό το Νομοσχέδιο τεθεί ενώπιον της Βουλής για ψήφιση την περασμένη Πέμπτη. Αυτή είναι αναλήθεια και εγώ προσωπικά δήλωσα στον Υπουργό ενώπιον της Επιτροπής ότι δεν μπορούμε ένα τέτοιο πολύ σοβαρό Νομοσχέδιο, που αφορά το Ταμείο το οποίο θα διαχειρίζεται τα μελλοντικά έσοδα από το φυσικό αέριο, να το ψηφίσουμε χωρίς να το δούμε με μεγάλη λεπτομέρεια και να εξεταστεί ενδελεχώς».

Ανέφερε ακόμα ότι ενώ «ο Υπουργός Εμπορίου λέει ότι είναι ακριβώς το νορβηγικό μοντέλο, εμείς στην Επιτροπή Εμπορίου εκφράσαμε τη διαφωνία μας. Στη Νορβηγία, όπως είναι πολύ καλά γνωστό, το Ταμείο Εσόδων από το φυσικό αέριο διαχειρίζεται η ίδια η Βουλή, η οποία κάθε χρόνο αποδεσμεύει 4-5% από τα έσοδα αυτά, τα οποία πάνε στο πάγιο Ταμείο της νορβηγικής κυβέρνησης για άλλου είδους έργα. Εδώ στην Κύπρο η Βουλή μένει εντελώς εκτός. Δεν θέλουμε να διαχειριζόμαστε το Ταμείο αλλά θέλουμε η Βουλή των Αντιπροσώπων να έχει και τη δική της εμπλοκή».

Ο Γιώργος Βαρνάβα είπε ακόμα ότι «από την άλλη πλευρά ο Υπουργός Εμπορίου δηλώνει, προσπαθώντας να πετύχει το σκοπό του, ότι εάν δεν περάσει αυτό το Νομοσχέδιο τα 200 εκατομμύρια ευρώ που θα προέλθουν από την υπογραφή του Β’ Γύρου αδειοδότησης θα πάνε στην Τρόικα αντί σε αυτό το Ταμείο. Αυτή η δήλωση του Υπουργού υποδηλοί ότι η συμφωνία που έκανε με την Τρόικα, αν όλα αυτά τα χρήματα πάνε στην Τρόικα σημαίνει πως δεν ήταν σωστή».

Καταλήγοντας, είπε πως για να μπορέσει να εφαρμοστεί αυτό το Νομοσχέδιο θα πρέπει να καταθέσει ενώπιον της Βουλής και να υπάρχουν κανονισμοί. «Άρα πώς θα λειτουργήσει ο Νόμος από τη στιγμή που δεν υπάρχουν οι Κανονισμοί» διερωτήθηκε και πρόσθεσε πως «αυτοσκοπός του Υπουργού Εμπορίου δεν ήταν άλλος από το να διορίσει ημετέρους λίγες μέρες πριν φύγει από την εξουσία».

 

Πηγή : ΚΥΠΕ