Η Επ. Συγκοινωνιών δε συμφωνεί με μνημονιακούς κανονισμούς

Η Επιτροπή θα τους συζητήσει εκ νέου το Μάρτη, δηλώνοντας δια του Προέδρου της Αντώνη Αντωνίου ότι αύξηση στα τέλη θα πρέπει να αποφασισθεί με πολύ μεγάλη σκέψη λόγω του πλήγματος που δέχθηκε η κατασκευαστική βιομηχανία.


Διαβάστε επίσης γιατί η Κύπρος υπάρχει περίπτωση να βγει από την Ευρωζώνη και γιατί οδηγούμαστε σε Μνημόνιο με το πιστόλι στον κρόταφο.


Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών ανέφερε ότι οι κανονισμοί αφορούν αυξήσεις στα τέλη που επιβάλλει το Συμβούλιο Ελέγχου και Εγγραφής Εργοληπτών.

Ο κ. Αντωνίου είπε ότι το Υπουργείο Οικονομικών ενημέρωσε την Επιτροπή ότι οι αυξήσεις αυτές επιβάλλονται στο πλαίσιο της οικονομικής εξυγίανσης και ότι αναλήφθηκε δέσμευση έναντι της Τρόικας να επιβληθούν αυξήσεις σε αυτά τα τέλη ύψους 17%.

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε πως από τη συζήτηση διαφάνηκε ότι δεν προηγήθηκε διαβούλευση με οργανωμένα σύνολα, με τους εμπλεκόμενους φορείς και ότι το σχέδιο κανονισμών που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο δεν έτυχε νομοτεχνικής επεξεργασίας από τη Νομική Υπηρεσία.

Ο κ. Αντωνίου είπε επίσης πως διαπιστώθηκε ότι κάποια τέλη που επιβάλλονται, όπως η καταχώρηση παραπόνου για αντιδεοντολογική συμπεριφορά εργοληπτών, είναι αποτρεπτικά για έγερση τέτοιων ενστάσεων. Το τέλος των 410 ευρώ θεωρείται πολύ ψηλό, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, μετά από συζήτηση η Επιτροπή Συγκοινωνιών διαπίστωσε ότι οι αυξήσεις σε αυτά τα τέλη δεν μπορούν να συμβάλουν σε μείωση του δημοσίου χρέους καθώς τα έσοδα από τα τέλη πηγαίνουν στο Συμβούλιο Εγγραφής Εργοληπτών και όχι στο πάγιο ταμείο, που σε συνάρτηση με την εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας όπως το σχέδιο κανονισμών περάσει εκ νέου από το Υπουργικό Συμβούλιο μετά τη νομοτεχνική επεξεργασία της οποίας έτυχε και τις ενστάσεις για τα ψηλά τέλη την οδήγησαν στην απόφαση να μην προωθήσει προς έγκριση τους κανονισμούς στη συνεδρία της Ολομέλειας στις 17 Ιανουαρίου, αλλά θα συνεχίσει τη συζήτηση τον Μάρτιο.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγκοινωνιών ανέφερε ακόμα ότι οι αυξήσεις κυμαίνονται από 20% μέχρι 23% και αφορούν το τέλος εγγραφής και αναβάθμισης εργολήπτη που για την με τάξη από 196 ευρώ αυξάνεται στα 235 ευρώ, για την 1η, 2η και 3η τάξη από 299 ευρώ σε 360.

Πρόσθεσε ότι αυξάνονται και τα τέλη εξέτασης της εγγραφής από 420 ευρώ σε 510 για την 1η τάξη, από 342 σε 410 για την 2η τάξη από 256 ευρώ σε 305 για την 3η, από 171 σε 205 για την 4η τάξη και από 136 σε 165 για την 5η τάξη.

Ο κ. Αντωνίου ανέφερε ακόμα πως υπάρχουν σημαντικές αυξήσεις στα τέλη έκδοσης και της ετήσιας άδειας ύψους 20% με 23%, από 410 ευρώ σε 490 και προσθέτοντας ότι πρόκειται για σημαντικές αυξήσεις σε μια περίοδο που η κατασκευαστική βιομηχανία αντιμετωπίζει πολλά και σοβαρά προβλήματα, που 300 με 400 άδειες εργοληπτών παγοποιούνται, θα πρέπει να γίνει συζήτηση σε βάθος και με πολλή σκέψη να αποφασιστούν αυξήσεις σε αυτά τα τέλη.

Πηγή: ΚΥΠΕ