Οι ΗΠΑ δεν έπεσαν στον γκρεμό – Πολιτική Νικη Ομπάμα


Διαβάστε επίσης, “Ερντογάν: Η ΕΕ μεροληπτεί εναντίον μας” και “Τίτλοι τέλους την πρωτοχρονιά για το Newsweek”.


Η εν λόγω συμφωνία προβλέπει την αύξηση των φορολογικών συντελεστών για εισοδήματα που υπερβαίνουν τα 400.000 δολάρια ανά έτος για άτομα και τα 450.000 δολάρια για ζευγάρια.

Αντίθετα, διατηρούνται οι υφιστάμενες φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη, ρύθμιση για την οποία είχε δεσμευθεί προεκλογικά ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Παράλληλα, το συμφωνηθέν σχέδιο «παγώνει» τις περικοπές δαπανών για δύο μήνες, παρατείνει την καταβολή επιδομάτων για τους μακροχρόνια άνεργους και αποτρέπει την αύξηση, κατά 27%, των αμοιβών για ιατρούς που φροντίζουν ασθενείς του δημόσιου συστήματος περίθαλψης Medicare.

 

Ερωτηματικά για τη Βουλή – μήνυμα Ομπάμα

Παρά ταύτα, η αβεβαιότητα παραμένει, καθώς, προκειμένου να επικυρωθεί η συμφωνία για την αποφυγή του «δημοσιονομικού γκρεμού», απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη της Βουλής των Αντιπροσώπων (κάτω σώμα του Κογκρέσου), όπου οι προτάσεις του Λευκού Οίκου έχουν, έως τώρα, λάβει μία ιδιαίτερα ψυχρή υποδοχή.

Η ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται έως την Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου.

Από την πλευρά του, ο κ. Ομπάμα κάλεσε τη Βουλή να μιμηθεί το παράδειγμα της Γερουσίας, αποδεχόμενο τους συμβιβασμούς που έγιναν και υπερψηφίζοντας την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση.

«Καθώς ούτε οι Δημοκρατικοί ούτε οι Ρεπουμπλικάνοι απέσπασαν όλα όσα ήθελαν, αυτή η συμφωνία είναι η σωστή ενέργεια που πρέπει να κάνουμε για τη χώρα μας, και η Βουλή πρέπει να την εγκρίνει χωρίς καθυστέρηση», σχολίασε μέσω γραπτής δήλωσής του ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Έχουμε περισσότερη δουλειά να κάνουμε ώστε να μειώσουμε τα ελλείμματά μας και προτίθεμαι να ενεργήσω προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, η αποψινή συμφωνία διασφαλίζει ότι, προχωρώντας μπροστά, θα συνεχίσουμε να μειώνουμε το έλλειμμα μέσω ενός συνδυασμού νέων περικοπών στις δημόσιες δαπάνες και νέων εσόδων από τη φορολόγηση των πλουσιότερων Αμερικανών», συμπλήρωσε ο κ. Ομπάμα.