Ι.Παναγιώτου: Μόνο η Κύπρος έχει λόγο στην Κυπριακή ΑΟΖ

 


Διαβάστε επίσης για την διάρρηξη κοσμηματοπωλείου στην Λάρνακα. Διαβάστε ακόμα “Συλικιώτης: Στόχος η ολοκλήρωση διαπραγματεύσεων για β’ γύρο”.


“Δυστυχώς η Κυβέρνηση με τους άτσαλους και ερασιτεχνικούς χειρισμούς της έδωσε το δικαίωμα στην Τρόικα να διεκδικεί λόγο και στη διαχείριση του φυσικού αερίου” , συνέχισε η κ.Παναγιώτου.

Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση ανέφερε ότι “Η Κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει να επιρρίπτει ευθύνες σε άλλους και να διορθώσει το λάθος της κάνοντας ότι είναι δυνατό ώστε αυτή η αναφορά να μην περιλαμβάνεται στο τελικό κείμενο του μνημονίου”

Τι συμβαίνει με το φυσικό αέριο; Η κ.Παναγιώτου σχολιάζει : “Η αλήθεια δυστυχώς είναι ότι ήταν μετά από εισήγηση της Κυπριακής κυβέρνησης που το φυσικό αέριο μπήκε στο της συζήτησης με την τρόικα. Αυτή η πολιτική απόφαση αποδείχθηκε στην πράξη μπούμερανγκ και μεγάλο πολιτικό λάθος. Η συγκεκριμένη αναφορά της καταρχήν συμφωνίας παρουσιάστηκε μάλιστα ως επιτυχία της κυβέρνησης”.

Απόλυτη και σταθερή παραμένει στην άποψη τόσο η κ.Παναγιώτου όσο και οι Οικολόγοι ότι “Κατά την άποψη μας κανείς άλλος πλην της Κυπριακής Δημοκρατίας  δεν δικαιούται να έχει  λόγο στη διαχείριση του φυσικού πλούτου της Κυπριακής ΑΟΖ.”

Επίσης τα πρόσφατα δημοσιεύματα αλλά και οι φήμες που κυκλοφορούν από καιρό για την εμπλοκή της Τουρκίας στη μεταφορά του φυσικού αερίου στην Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπιστούν με σοβαρότητα, δήλωσε η Γ.Γ των Οικολόγων. “Οι φήμες πρέπει να τύχουν άμεσης και αποστομωτικής απάντησης και να αποτραπεί ο όποιος  σχεδιασμός από πλευράς της Τουρκίας”.

“Οι σχεδιασμοί για τερματικό πρέπει να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση. Αν η Τουρκία ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στην αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου, πρέπει να εγκαταλείψει την αυταρχική και επεκτατική της τακτική και να συνεργαστεί με τις χώρες της περιοχής”, ανέφερε η κ.Παναγιώτου

“Μόνο μέσα στα πλαίσια μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, και αφού καθοριστεί με βάση τη διεθνή νομοθεσία η ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου, Τουρκίας και Ελλάδας, προκύπτει θέμα εξέτασης της ιδέας για αγωγό μέσω Τουρκίας, χωρίς να επηρεάζεται όμως η κατασκευή του κυπριακού τερματικού, το οποίο πρέπει να προχωρήσει άμεσα και ανεξάρτητα από οποιαδήποτε άλλη προοπτική”, εξηγεί η Γ.Γ Οικολόγων.

Κλείνοντας η κ.Παναγιώτου ανέφερε ότι “Ως Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θεωρούμε την ευημερία του λαού ως μέγιστο ζητούμενο και γι’ αυτό ζητούμε διαφάνεια στις διαδικασίες για τη διαχείριση του φυσικού αερίου και κυρίως ζητούμε σοβαρότητα”.