Η πρώτη πολιτική μάχη τακτικής της Κύπρου στην Ολλανδία

Η αντιπροσωπεία της Κεντρικής Τράπεζας και του Υπουργείου Οικονομικών θα προσπαθήσουν να εξηγήσουν ότι η Κύπρος παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. 

Ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή θα μιλήσει αύριο στη Βουλή στην Χάγη και θα τονίσει ότι η Κύπρος πληροί όλα τα κριτήρια και έχει ψηφίσει και εφαρμόζει όλες τις νομοθεσίες επάνω στο συγκεκριμένο θέμα. 

Κατά την ομιλία του στο Κοινοβούλιο της Ολλανδίας, ο Υπουργός Οικονομικών, θα τονίσει την υλοποίηση από μέρους της Κύπρου όλων των υποχρεώσεων που ανέλαβε μέσω της καταρχήν συμφωνίας με την Τρόικα, την ψήφιση μέσα στα χρονικά πλαίσια που τέθηκαν, όλων των νομοθετημάτων που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο, ενώ θα εξηγήσει τα μέτρα που εφαρμόζονται για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και της ανταλλαγής πληροφοριών και ότι έχει νομοθετήσει και υλοποιεί όλες τις συστάσεις που αφορούν τα δύο αυτά θέματα. Θα αναφέρει επίσης ότι το μόνο θέμα που παραμένει σε εκκρεμότητα είναι το ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Παράλληλα η κυπριακή πλευρά θα εξηγήσει ότι δεν υπάρχει τίποτε μεμπτό και πως ανέκαθεν η Κύπρος ήταν ελκυστικός τόπος για επενδύσεις.

Στη Χάγη, ο κ. Σιαρλή θα συναντηθεί επίσης με τον επόμενο Πρόεδρο του Γιούρογκρουπ, Γερούν Ντέισελμπλουμ για να συζητήσει θέματα που αφορούν το αίτημα της Κύπρου για στήριξη.

Στα θέματα που αφορούν το αίτημα της Κύπρου, το οποίο συζητείται σε επίπεδο Γιούρογκρουπ, περιλαμβάνεται και η συμμετοχή της Ρωσίας στην οικονομική βοήθεια που θα δοθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, αλλά και η επιμήκυνση μέχρι το 2021 της αποπληρωμής του ρωσικού δανείου, ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που λήγει το 2016.   

Ο κ. Σιαρλή έχει ήδη εκφράσει την ετοιμότητα του να προβεί σε οποιεσδήποτε παρουσιάσεις κληθεί να κάνει από κράτη μέλη της ΕΕ για να δώσει το ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Κύπρος δεν έχει απολύτως τίποτε να κρύψει και ότι έχει ανταποκριθεί πλήρως σε όλες τις συστάσεις.

Παράλληλα, έχει εκφράσει την ετοιμότητα της Κύπρου να αποδεχτεί ανά πάση στιγμή έρευνα από οποιονδήποτε οργανισμό αρμόδιο για θέματα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και ανταλλαγής πληροφοριών για σκοπούς φόρου.

Αναζητούνται προσεκτικές κινήσεις στη σκακιέρα

Είναι ξεκάθαρο ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Γερμανία και Ολλανδία κατά κύριο λόγο αλλά και άλλες χώρες θέλουν να στριμώξουν στα σκοινιά την Κύπρο. Ο λόγος απλός: Δεν θέλουν να βοηθήσουν ένα κράτος που δεν προσφέρει κάτι στους φορολογούμενους πολίτες της Ευρώπης. 

Το μεγάλο παιχνίδι γίνεται με το μέγεθος του τραπεζικού τομέα. Σε αυτό είναι ξεκάθαροι: Ζητούν να περιορίσουμε με οποιοδήποτε κόστος για να μην υπάρχει μεγάλη αναλογία σε σχέση με το ΑΕΠ ώστε να μην ξαναδημιουργηθεί πρόβλημα στο μέλλον.

Όμως η σημαντική λέξη είναι αυτή: «Με οποιοδήποτε κόστος». Και τι εννοούν με αυτό; Μείωση των επενδυτών ώστε ν μειωθεί το τραπεζικό σύστημα. Ακόμη πιο απλά; Μεγαλοεπενδυτές να αποσύρουν καταθέσεις τις οποίες φυσικά «λιγουρεύονται» κάποιοι εταίροι μας. 

Την ίδια ώρα η πλευρά μας αποδέχεται το ότι πράγματι πρέπει να συρρικνωθεί ο τραπεζικός τομέας αλλά όχι με οποιοδήποτε κόστος. Η κίνηση αυτή να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ανταγωνιστικός.