Ηχηρό χαστούκι στη Μέρκελ οι εκλογές της Κ. Σαξονίας

 

Στο 45,9% ο κεντροδεξιός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων ενώ η γερμανική αριστερά περιορίζεται στο 3,1%.

 


Διαβάστε επίσης: Δύο τηλεφωνήματα για βόμβα στα Δικαστήρια Ευελπίδων στην Αθήνα

 

 


Στο νέο τοπικό κοινοβούλιο της Κάτω Σαξονίας, οι αντίπαλοι της Άνγκελα Μέρκελ θα έχουν πλέον 69 έδρες, μια παραπάνω από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Αναλυτές εστιάζουν στην ανησυχία που έχει σημάνει στην καγκελαρία για τη νέα ήττα σε τοπικές εκλογές ενώ την ίδια ώρα το κόμμα της Μέρκελ διατηρεί μεγάλο προβάδισμα σε εθνικό επίπεδο. 

Στο exit poll που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία Infratest -dimap για το πρώτο κρατικό δίκτυο ARD αφότου έκλεισαν οι κάλπες στις 19:00 (ώρα Ελλάδος) την Κυριακή, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) παραμένει το μεγαλύτερο κόμμα στο κρατίδιο της βόρειας Γερμανίας συγκεντρώνοντας ποσοστό 36%. Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες ξεπερνούν κάθε προσδοκία λαμβάνοντας ποσοστό 10%, και μαζί φθάνουν το 46%.

Στο 46% κινούνται όμως και οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) μαζί με τους Πρασίνους. Το SPD συγκεντρώνει ποσοστό 32,5% και οι Πράσινοι 13,5%.

Η Αριστερά (Die Linke) δείχνει να μένει εκτός τοπικής Βουλής με ένα ποσοστό 3,5% (το όριο εισόδου είναι 5%), παρά το γεγονός ότι στις προηγούμενες εκλογές είχε κατορθώσει για πρώτη να εισέλθει στη Βουλή με ποσοστό 7,1%. Εκτός του τοπικού Κοινοβουλίου μένουν και οι Πειρατές της Κάτω Σαξωνίας, συγκεντρώνοντας βάσει του exit poll 2%