Οικολόγοι: Ανησυχία για τις κινήσεις Τουρκίας


 

Διαβάστε επίσης, “Το ΔΗΚΟ καταγγέλλει τον Γ. Λιλλήκα για υποκλοπή ψήφων” και “Ετοιμα τα εκλογικά βιβλιάρια των νέων εκλογέων”.


Ανησυχία εκφράζει το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών για την απόφαση της Τουρκίας για αγορά γαλλικών αεροσκαφών καθώς και για την συζήτηση σε ευρωπαϊκούς κύκλους για διασύνδεση αυτής της απόφασης με το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας, τα οποία η Γαλλία είχε παγώσει.

Επίσης ανησυχία προκαλούν, προστίθεται σε σχετική ανακοίνωση, και συζητήσεις που διασυνδέουν την ανάγκη της Κύπρου για στήριξη από τον  Ευρωπαϊκό Μηχανισμό με υποχώρηση της και άνοιγμα κεφαλαίων τα οποία η Κύπρος είχε παγώσει μονομερώς. Το Κίνημα Οικολόγων, αναφέρει πως είχε έγκαιρα και σε ανύποπτο χρόνο κινητοποιηθεί προς αντιμετώπιση των σημερινών κινδύνων.

“Με την εκλογή Ολάντ απευθυνθήκαμε στο ΥΠΕΞ κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. Η κ. Μαρκουλή τόσο γραπτώς όσο και σε κατ´ ιδίαν συνάντηση μαζί με αντιπροσωπεία του Κινήματος επιβεβαίωσε ουσιαστικά τις ανησυχίες μας. Ζητήσαμε να υπάρξει προληπτική δράση και κινητοποίηση. Όμως η Κυβέρνηση ήταν απασχολημένη με την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έπρεπε να συμπεριφέρεται ως “αξιόπιστος μεσολαβητής””, προσθέτουν οι Οικολόγοι.

Αναφέρουν επίσης ότι πρόσφατα η Γενική Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων, Ιωάννα. Παναγιώτου σε απαντητική της ευχετήρια επιστολή προς τον Ελληνα Πρωθυπουργό αναφέρθηκε στους μεγάλους κινδύνους – όπως έγραψε στην επιστολή =  που προκαλεί η παρούσα οικονομική αδυναμία της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κύπρου, στην αντιμετώπιση των Τουρκικών σχεδιασμών .Ιδιαίτερα ανησυχούμε, αναφέρει η κ. Παναγιώτου στην επιστολή της, ότι με το νέο χρόνο η Τουρκία θα αξιοποιήσει τις συγκυρίες και θα επιδιώξει τη δημιουργία νέων τετελεσμένων στο Αιγαίο, τη Θράκη και την Κύπρο.

“Όσον αφορά την Κύπρο δύο είναι τα θέματα στα οποία αναμένουμε από την Ελλάδα σθεναρή στάση: Πρώτον, στην απόρριψη κάθε μορφής τετραμερούς ή άλλης πολυμερούς διαδικασίας ή διάσκεψης που θα οδηγεί το Κυπριακό εκτός των πλαισίων των αρχών του διεθνούς δικαίου και ιδιαίτερα των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ. Σχετικές και πολύ ανησυχητικές είναι οι πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων επισήμων”, αναφέρει.

Δεύτερον, προσθέτει η κ. Παναγιώτου, στην απόρριψη του ανοίγματος νέων ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας αν δεν αποδεχθεί τουλάχιστον την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας. Γι αυτό ζήτησε από οτν ν κ. Σαμαρά να εγείρει το θέμα στις προσεχείς συναντήσεις του με τον Πρόεδρο Ολάντ “και να εξασφαλίσετε ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή της στάσης της Γαλλίας στο θέμα του ανοίγματος τουρκικών κεφαλαίων”.

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών ζητά από την κυπριακή και ελληνική Κυβέρνηση αλλά και όλες τις πολιτικές δυνάμεις να κρατήσουν σθεναρή στάση και να δείξουν δυναμισμό και αντοχή στους σχεδιασμούς της Τουρκίας και στις πιέσεις κύκλων που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την οικονομική αδυναμία της Κύπρου σε βάρος της εθνικής μας υπόστασης. “Προτείνουμε συλλογική και οργανωμένη αντίδραση στους Τουρκικούς σχεδιασμούς πριν να είναι αργά”, καταλήγει στην επιστολή της η κ. Παναγιώτου προς τον Ελληνα Πρωθυπουργό.

 

Πηγή : ΚΥΠΕ