Οικολόγοι: Πιστή εφαρμογή συμφωνηθέντων με Τρόικα


Διαβάστε επίσης, “Ρεν: Δεν συζητάμε “κούρεμα” για την Κύπρο” και “Επίσημη παραδοχή: Στο 150% το χρέος το 2014”.

 


Καθώς και την απαίτηση για απευθείας χρηματοδότηση των κυπριακών Τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Σε δηλώσεις του σήμερα, στα κεντρικά γραφεία του Κινήματος στη Λευκωσία, ο Βουλευτής των Οικολόγων και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, Γιώργος Περδίκης, αναφέρθηκε και στην πραγματοποίηση της Έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στη Λεμεσό, καλωσορίζοντας τους Ευρωπαίους ηγέτες, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει, όπως είπε, η παρουσία της Γερμανίδας Καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, προς την οποία, δήλωσε ο κ. Περδίκης, στρέφονται ελπίδες και πιέσεις για την αλληλεγγύη και τη στήριξη της κυπριακής οικονομίας.

Η παρουσία όλων αυτών των Ευρωπαίων ηγετών στη Λεμεσό, όπως ανέφερε ο κ. Περδίκης, “έπρεπε να ήταν μία ευκαιρία, για να στείλουμε ενωμένοι ένα δυνατό μήνυμα προς την ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία και, αντί, λοιπόν, να ακούσουν μία δυνατή κυπριακή φωνή οι ξένοι ηγέτες που ευρίσκονται σήμερα στην Κύπρο, ακούνε τον αντίλαλο αχρείαστων προεκλογικών αντιπαραθέσεων”.

“Αντιλαμβανόμαστε, βεβαίως”, συνέχισε, “ότι η συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών του ΕΛΚ στην Κύπρο είναι στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του κ. Νίκου Αναστασιάδη, αλλά αυτό το γεγονός δεν θα έπρεπε σε καμμίαν περίπτωση να παρασύρει τους πάντες σε μίαν προεκλογική αντιπαράθεση γύρω από τη Σύνοδο των ηγετών του ΕΛΚ”.

“Ιδιαιτέρως όσον αφορά την παρουσία της Γερμανίδας Καγκελαρίου κ. Μέρκελ”, δήλωσε ο κ. Περδίκης, “θα ήταν μία εξαιρετική ευκαιρία να ακούσει τη φωνή και της Κυβέρνησης και όλων των πολιτικών κομμάτων, που θα ήταν μια φωνή η οποία θα της υπέβαλλε τις υποχρεώσεις της ως μιας σημαντικής χώρας της ΕΕ, για να εκφρασθεί εμπράκτως η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Κύπρο”.

“Η Γερμανία και οι άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες”, δήλωσε ο κ. Περδίκης, “οφείλουν να στηρίξουν οικονομικώς μία χώρα – μέλος της ΕΕ, ιδιαιτέρως εάν ληφθεί υπ` όψη ότι μεγάλο μέρος του οικονομικού προβλήματος της Κύπρου προέκυψε από αποφάσεις που έλαβε η ΕΕ και ομιλούμε για το λεγόμενο κούρεμα, δηλαδή την απομείωση του ελλαδικού χρέους”.

Υποστηρίζοντας την υποβολή αιτήματος “για απευθείας χρηματοδότηση των κυπριακών Τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης” και με “αναδρομικές δυνατότητες”, ο κ. Περδίκης δήλωσε ότι “πρέπει οι Τράπεζες να αναλάβουν τις ευθύνες των και δεν είναι δυνατό να χρεώνονται οι λαοί, να καταστρέφονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εξαιτίας της ασυδοσίας του τραπεζικού κατεστημένου, είτε αυτό συμβαίνει στην Κύπρο είτε οπουδήποτε αλλού”.

Αναφερόμενος στα όσα συμφώνησε η Κυβέρνηση με την Τρόικα, ο κ. Περδίκης δήλωσε ότι οι Οικολόγοι θεωρούν πως “η Κυβέρνηση έχει συμφωνήσει ότι υπάρχουν ελλείμματα στην κυπριακή νομοθεσία και ότι υπάρχουν αρκετά μέτρα, τα οποία δεν έχει λάβει ακόμα σε σχέση με την αντιμετώπιση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, για αυτό και δεν πείθει η κυπριακή Κυβέρνηση κανέναν, όταν έρχεται σήμερα και διαμαρτύρεται για τις αναφορές των ξένων σε αυτό το θέμα, θα πείσει δε καλύτερα η Κυβέρνηση και ο πολιτικός κόσμος της Κύπρου τους ξένους επικριτές μας, εάν επιδείξουμε συνέπεια και υπευθυνότητα και εάν όλα αυτά, τα οποία συμφωνήθηκαν για την εξυγίανση τον εκσυγχρονισμό του τραπεζικού συστήματος, υλοποιηθούν και έτσι να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε περισσότερο αποφασιστικά την αναχρηματοδότηση των Τραπεζών απευθείας από τον ΕΜΣ”.

Πηγή ΚΥΠΕ