ΥΠΑΜ : Σε καμία περίπτωση δεν θα υποκύψουμε στον κατακτητή


Διαβάστε επίσης για τη συνέχεια στο σήριαλ με Pimco και γιατί η νέα αναβολή της γεώτρησης από Noble.


Σε ομιλία του στην τελετή απονομής επάθλων του αγώνα δρόμου «Μάρκου Δράκου» στο νέο Οίκημα της ΣΕΚ στον Στρόβολο το απόγευμα, ο κ. Ηλιάδης σημείωσε ότι 56 χρόνια μετά η θυσία του Μάρκου Δράκου και όσων πρόσφεραν τη ζωή τους για την κυπριακή ελευθερία παραμένει αδικαίωτη και η Κύπρος συνεχίζει την ανηφορική της πορεία.

“Το κυπριακό πρόβλημα παραμένει άλυτο και διαιωνίζεται. Η γραμμή Αττίλα και τα συρματοπλέγματα εξακολουθούν να πληγώνουν την πατρίδα μας και να τη μοιράζουν στα δυό. Οι έποικοι πολλαπλασιάζονται, οι περιουσίες μας λεηλατούνται, η πολιτιστική μας κληρονομιά καταστρέφεται, η κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού συνεχίζεται, ενώ τα τουρκικά στρατεύματα αποτελούν μόνιμη απειλή για το μέλλον του λαού μας”, πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Αμυνας είπε πως “επιδιώκουμε και εργαζόμαστε για τη λύση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υποκύψουμε στους όρους του κατακτητή θέτοντας σε κίνδυνο την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού στη γη των πατέρων του”.

Μπορεί να αντιμετωπίζουμε προβλήματα ως κοινωνία, ως οικονομία, σημείωσε, αλλά δεν πρέπει ούτε στιγμή να ξεχνούμε το κορυφαίο υπαρξιακό μας πρόβλημα, την κατοχή της πατρίδας μας.

Σ ’αυτές τις κρίσιμες ώρες πρέπει να κρατηθούμε όρθιοι και αποφασιστικοί. Ο λαός μας απέδειξε πολλές φορές ότι διαθέτει τις αντοχές και τις δυνάμεις να ξεπερνά τις δυσκολίες και να προχωρά μπροστά  με πίστη και αυτοπεποίθηση”, ανέφερε.

Είπε πως τώρα είναι ώρες ευθύνης, συνολικής και συλλογικής προσπάθειας σε όλους τους τομείς. “Και η ενότητα είναι αναγκαίος όρος επιβίωσης. Οι σύγχρονες κοινωνίες δεν αντιμετωπίζουν τα μεγάλα προβλήματα με συνεχείς αντιπαραθέσεις και ατελείωτες αντιδικίες. Προχωράνε μπροστά μέσα από το διάλογο, τη μετριοπάθεια, τη σύνθεση, τη συναίνεση. Και εμείς δεν έχουμε άλλο τρόπο να υπερβούμε την κρίση, να ξεπεράσουμε τα προβλήματα, να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος”, πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Αμυνας αναφέρθηκε και στις ικανότητες μας που αποδείχθηκαν κατά την Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. από τη χώρα μας.

“Ήταν ένα μείζον γεγονός και μια μεγάλη πρόκληση. Υπήρξαν και οι ασχημονίες και οι αντιευρωπαϊκές συμπεριφορές της Τουρκίας που προκάλεσαν την έντονη καταδίκη των ευρωπαίων εταίρων. Οι απειλές, οι προκλήσεις, το θράσος και η αλαζονεία της κατοχικής δύναμης υπερέβησαν κάθε όριο αλλά έπεσαν στο κενό. Η Τουρκία απομονώθηκε και επιδείνωσε ακόμη περισσότερο τις ήδη βεβαρυμμένες ευρωπαϊκές της ανεπάρκειες”, σημείωσε.

Είπε ότι η Προεδρία ήταν μια μεγάλη επιτυχία που έχει καθιερώσει την Κύπρο ως ένα δημιουργικό και αξιόπιστο εταίρο στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, ικανό να διαχειριστεί υπεύθυνα και να προωθήσει αποτελεσματικά τις μεγάλες πολιτικές της Ένωσης στους διάφορους τομείς.

“Είναι μια επιτυχία που αποδεικνύει ότι όταν υπάρχει όραμα και σκληρή δουλειά μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά να επιτύχουμε υψηλούς στόχους, να υπερβούμε προσδοκίες και να αναδείξουμε την πατρίδα μας διεθνώς”, πρόσθεσε.

Εξαίροντας την προσφορά του ήρωα Μάρκου Δράκου, ο Υπουργός Αμυνας αναφέρθηκε εκτενώς στην ζωή του.

Ο ήρωας στις 30 Ιουνίου 1955 συλλαμβάνεται από τους Άγγλους και κρατείται στις Κεντρικές Φυλακές μέχρι τις 15 Ιουλίου οπότε και μεταφέρεται στο Κάστρο της Κερύνειας με βάση το νόμο περί προσωποκράτησης άνευ δίκης.  Στις 23 Σεπτεμβρίου 55 δραπετεύει με άλλους αγωνιστές και επικηρύσσεται με το ποσό των 5.000 λιρών.

 Καταφεύγει, ανέφερε ο Υπουργός, στα βουνά του Κύκκου όπου οργανώνει την πρώτη ανταρτική ομάδα της περιοχής με την επωνυμία «Ουρανός» και διευθύνει πολλές επιχειρήσεις μεταξύ των οποίων και την ενέδρα της 15 Δεκεμβρίου 55 στο Μερσινάκι όπου πέφτει ηρωικά ο Χαράλαμπος Μούσκος και συλλαμβάνονται ο Χαρίλαος Μιχαήλ και ο Ανδρέας Ζάκος.  Ο Μάρκος Δράκος διαφεύγει τραυματισμένος στο κεφάλι.  Στις 12 Νοεμβρίου 56, συνέχισε, μαζί με τον Πολύκαρπο Γιωρκάτζη ηγείται επίθεσης εναντίον φάλαγγας στρατιωτικών οχημάτων στο δρόμο Λεύκας – Καλοπαναγιώτη.

Ο Μάρκος Δράκος, πρόσθεσε, με το ψευδώνυμο «Λυκούργος» αναδεικνύεται σε πρότυπο αγωνιστή.  Τα παλικάρια του τον θαυμάζουν καθώς με το ανώτερο ήθος και την ακεραιότητα της προσωπικότητας του εμπνέει και παραδειγματίζει.

Τον Ιανουάριο του 57 μετά από προδοσία οι Άγγλοι διενεργούν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στη Μαραθάσσα.  Η ανταρτική ομάδα του Μάρκου Δράκου μετακινείται στην περιοχή Σολέας.  Στις 7.30 το πρωί της 18ης Ιανουαρίου, είπε ο ΥΠΑΜ, ο Μάρκος Δράκος και οι άνδρες του ξεκινούν κάτω από δυνατή βροχή και χαλάζι να συναντήσουν τροφοδότη τους.  

Ενώ βαδίζουν ακούνε ένα Άγγλο στρατιώτη πολύ κοντά τους να οπλίζει.  “Πέφτουν στο έδαφος και έρποντας γυρίζουν στο λημέρι τους. Μένουν εκεί μέχρι τις 10 το βράδυ. Ο Μάρκος κάνει μια δεύτερη προσπάθεια να μετακινήσει την ομάδα προχωρώντας, όπως πάντα, μπροστά.  Οι Άγγλοι που ενεδρεύουν πυροβολούν από πολύ κοντινή απόσταση.  Ο Μάρκος ανταποδίδει και τα πυρά διασταυρώνονται, σαράντα σφαίρες γαζώνουν το σώμα του”.

Στις 18 Ιανουαρίου 1957 ο αγωνιστής της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, σημείωσε περνάει στην αθανασία και την αιωνιότητα. Οι Άγγλοι, είπε, αρνούνται να δώσουν το άψυχο κορμί του Μάρκου στους δικούς του για ταφή. Φυλακίζουν το διάτρητο κορμί στις Κεντρικές Φυλακές ενώ το πνεύμα του φτερουγίζει ελεύθερο στα ανταρτικά λημέρια και τα γαλανά ακρογιάλια της πατρίδας μας, κατέληξε ο κ. Ηλιάδης.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ