Υπουργός Εργασίας: “H Κύπρος πάνω απ’ όλα”

Πρόσθεσε ότι καθήκον όλων μας είναι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της χώρας μας.


Διαβάστε επίσης για τη νέα υποβάθμιση της Κύπρου από τον Fitch και για τις δύο συλλήψεις Βουλγάρων σε διαφορετικές υποθέσεις στην ελεύθερη Αμμόχωστο.


Σε επικήδειο λόγο στην κηδεία των λειψάνων του αγνοουμένου της Τουρκικής εισβολής, έφεδρου στρατιώτη Σάββα Γιωργαλλή του 305 Τάγματος Πεζικού,η Υπουργός ανέφερε ότι«η εκταφή των λειψάνων του Σάββα Γιωργαλλή πραγματοποιήθηκε από ομαδικό τάφο που εντοπίστηκε το 2009 σε περιοχή της κατεχόμενης Αφάνεια, στα πλαίσια του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων Κύπρου που λειτουργεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».

Πρόσθεσε ότι «δυστυχώς, παρά τις άοκνες, ειλικρινείς και δημιουργικές προσπάθειες που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, επέδειξε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση του τόπου επιδιώκοντας την επίτευξη μίας συνολικής λύσης, μιας λύσης λειτουργικής και βιώσιμης στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, η στάση της τουρκοκυπριακής ηγεσίας και της Τουρκίας, κάθε άλλο παρά εποικοδομητική υπήρξε».

Παρά τις δυσκολίες που ορθώνονται μπροστά μας, συνέχισε «εμείς οφείλουμε να παραμείνουμε σταθεροί στον στόχο και επίμονοι στις προσπάθειες μας, οφείλουμε να παραμείνουμε χωρίς ταλαντεύσεις  προσηλωμένοι στις συμφωνημένες αρχές και στο πλαίσιο λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.  Οι παλινδρομήσεις και οι καιροσκοπισμοί για εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων έχει αποδειχτεί από το παρελθόν ότι εξυπηρετούν οποιοδήποτε άλλο εκτός από τη δική μας πλευρά».

Αφού ανέφερε ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια δημαγωγίας με συνθήματα κενού περιεχομένου» η Υπουργός σημείωσε ότι «τέτοια συνθήματα και θέσεις όπως είναι η θέση που προβάλλεται για διευρυμένες συνομιλίες και χαλαρή ομοσπονδία, είτε είναι η θέση για εξ’ υπαρχής διαπραγμάτευση του Κυπριακού, είναι μονοπάτια που διευκολύνουν την Τουρκία να προωθήσει και να υλοποιήσει το στόχο της στο Κυπριακό, που δεν είναι άλλος από τη διχοτόμηση. Ο συμβιβασμός της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι το μόνο ανάχωμα στη διχοτόμηση και στη δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών στην Κύπρο».

Καθήκον όλων μας, είπε «είναι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της χώρας μας. Για αυτό και στις όποιες πρωτοβουλίες αναθέρμανσης της διαδικασίας επίλυσης του προβλήματος που πιθανώς προκύψουν μετά τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, πρέπει να αντιμετωπιστούν με τη δέουσα σοβαρότητα ώστε να αποφευχθούν οι όποιες παγίδες τρίτων που προσανατολίζονται προς ικανοποίηση των τουρκικών θέσεων».

Η κ. Χαραλάμπους σημείωσε ακόμα ότι «η χώρα μας περνάει μια δύσκολη συγκυρία. Σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες για το Κυπριακό, για την οικονομία και για την κοινωνία, απαιτείται η πλήρης συστράτευση όλων των προοδευτικών πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων του τόπου, ώστε να αντιμετωπίσουμε με δημιουργικό και αποτελεσματικό τρόπο τα προβλήματα και μαζί να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες».

Σήμερα κηδεύουμε τον ήρωα Σάββα Γιωργαλλή, πρόσθεσε «έτσι όπως αρμόζει σε αυτούς που με απαράμιλλο θάρρος θυσίασαν και τη τελευταία ρανίδα του αίματός τους για την προάσπιση της γενέθλιας γης, για την προάσπιση των πατρογονικών εστιών, για την προάσπιση της ελευθερίας. Κηδεύουμε σήμερα τον Σάββα, με αισθήματα συγκίνησης και αιώνιου σεβασμού προς στη θυσία αυτού και όλων των άλλων παλικαριών μας που έπεσαν μαχόμενοι για την ελευθερία, που εν ψυχρώ εκτελέστηκαν και σκοτώθηκαν στα πεδία των μαχών, αλλά και έχοντας θύμηση σε όλους όσους η τύχη τους ακόμη αγνοείται από τις αποφράδες εκείνες ημέρες του μαύρου ’74».

Πηγή: ΚΥΠΕ