Αλγερία: Έζωσαν με εκρηκτικά τους ομήρους (vid)


Διαβάστε επίσης, “Φωτιά σε συρμό στο Λονδίνο εν ώρα αιχμής” και “Ναρκαλιευτικό των ΗΠΑ προσάραξε στις Φιλιππίνες”.


Σύμφωνα με το επίσημη αλγερινό πρακτορείο ειδήσεων ΑΡS, τριάντα αλγερινοί υπάλληλοι κατάφεραν να διαφύγουν.

Οι απαγωγείς έχουν καταλάβει τις εγκαταστάσεις στο Άιν Αμένας από χθες, αφού επιτέθηκαν εναντίον λεωφορείου που μετέφερε εργαζομένους και σκότωσαν έναν Βρετανό και έναν Αλγερινό.

Οι αντάρτες υποστηρίζουν ότι κρατούν 41 ομήρους, ωστόσο οι αλγερινές αρχές κάνουν λόγο για 20. Ανάμεσά τους φέρονται να βρίσκονται αμερικανοί, βρετανοί, ιάπωνες, γάλλοι και νορβηγοί υπήκοοι.

Ένας όμηρος που δεν κατονομάστηκε δήλωσε στο γαλλικό δίκτυο France 24 πως οι απαγωγείς έχουν αναγκάσει ορισμένους από τους ομήρους να φορούν ζώνες με εκρηκτικά. Είπε ακόμα πως οι απαγωγείς είναι βαριά οπλισμένοι και απειλούν να ανατινάξουν τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου αν ο αλγερινός στρατός επέμβει για να απελευθερώσει του ομήρους.

Οι ένοπλοι ζητούν τον τερματισμό των γαλλικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Μάλι, όπως μετέδιδε το μαυριτανικό πρακτορείο ειδήσεων ANI.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Αλγερίας, Ντάχο Όουλντ Καμπίλα, η ομάδα των ισλαμιστών βρίσκεται υπό την καθοδήγηση του Μοχτάρ Μπελμοχτάρ, βετεράνου μαχητή της ισλαμικής τζιχάντ. Πρόσθεσε ότι η χώρα του δεν θα απαντήσει στα αιτήματά τους.

Το μαυριτανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΙ μετάδωσε συνέντευξη με έναν από τους απαγωγείς, ο οποίος δήλωσε ότι οι αλγερινές δυνάμεις προσπάθησαν να πλησιάσουν στις εγκαταστάσεις τα ξημερώματα.

«Θα σκοτώσουμε όλους τους ομήρους αν ο αλγερινός στρατός πραγματοποιήσει έφοδο», φέρεται να είπε ο ίδιος.

Τις εγκαταστάσεις, οι οποίες βρίσκονται 60 χιλιόμετρα από τα αλγερινά σύνορα με τη Λιβύη, διαχειρίζεται κοινοπραξία της η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Αλγερίας, Sonatrach, της βρετανικής BP και τη νορβηγικής Statoil.

Πηγή: naftemporiki.gr