Σιαρλή: Ζητάμε δάνειο 17,5 δις ευρώ

 

Ο υπουργός Οικονομικών  δήλωσε ότι αναμένει η Ρωσία να παρατείνει την προθεσμία αποπληρωμής ενός δανείου ύψους 2,5 δισεκ. ευρώ ως το 2022, από το 2016 που είναι σήμερα. «Είμαστε σε επαφή μαζί τους. Έχουμε όλες τις ενδείξεις, ελπίζουμε ότι θα γίνουν οι επεκτάσεις (των ωριμάνσεων) ώστε να εξασφαλιστεί πως το χρέος θα είναι βιώσιμο», είπε ο κ. Σιαρλή μιλώντας στη βουλή της Ολλανδίας στη Χάγη.

Ο κ. Σιαρλή μίλησε στην ολλανδική βουλή για να απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με την ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια προς τη νήσο. «Έχουν γίνει προβλέψεις για την εξόφληση, δυστυχώς, των δευτερευόντων ομολογιούχων. Είναι μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση αλλά επειδή είναι αναγκαία δεν έχουμε άλλη επιλογή», πρόσθεσε ο κ. Σιαρλή, αναφερόμενος σε ομολογιούχους που συμβάλλουν στην διάσωση τραπεζών παραγράφοντας μέρος των χρεών των τραπεζών προς αυτούς.

Η Λευκωσία ζητεί 17 δισεκ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, επανέλαβε στην ομιλία του στην ολλανδική βουλή ο κ. Σιαρλή, τα 10 δισεκ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα 6,5 δισεκ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση του κυπριακού κρατικού χρέους. «Τα 17 δισεκ. ευρώ περιλαμβάνουν 10 δισεκ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (και) περίπου 6 ως 6,5 δισεκ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου (κρατικού) χρέους. Επομένως όταν μιλούν για άλλο ένα 100% του (κυπριακού) ΑΕΠ, δεν είναι το 100%», είπε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου.

Οι συνομιλίες για τον δανεισμό της Κύπρου δυσχεραίνονται από το ότι το ποσό του δανείου που ζητεί η Λευκωσία εκτιμάται πως είναι ίσο με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της και από τις διαφωνίες σχετικά με το εάν το χρέος της είναι βιώσιμο.

Ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ, ειδικά η Γερμανία, έχουν επίσης εκφράσει επιφυλάξεις λόγω των στενών σχέσεων του τραπεζικού τομέα της Κύπρου με Ρώσους επιχειρηματίες και τις υποψίες περί ξεπλύματος χρήματος.

 Ο πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε χθες ότι η Μόσχα παρέσχε διαβεβαιώσεις πως θα συμμετάσχει στις προσπάθειες «διάσωσης» της κυπριακής οικονομίας.

 Ο κ. Σιαρλή πρόσθεσε στην ομιλία του σήμερα πως εάν η Ρωσία συμμετάσχει στο πρόγραμμα δανεισμού θα το κάνει με τους ίδιους όρους με όλους τους άλλους. «Στο επίπεδο του Eurogroup γίνεται μια συζήτηση και επομένως αυτό είναι κάτι που το πιστεύουμε. Εάν οι Ρώσοι έλθουν, θα έλθουν ακριβώς με τους ίδιους όρους, όπως και όλοι οι άλλοι», είπε ο υπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ