Κυβέρνηση δύο ταχυτήτων – Με ρυθμούς χελώνας οι μεταρρυθμίσεις

34 ημέρες πριν τις εκλογές και φαίνεται ότι στο Προεδρικό απλώς περιμένουν να ολοκληρωθεί ημερολογιακά η θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Την ώρα που η Κύπρος βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη καμπή, με το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους στον αέρα, με τις υποχρεώσεις του κράτους να τρέχουν, ο μόνος που προσπαθεί να χαράξει πλάνο ελπίδας σε πολιτικό επίπεδο είναι ο «τεχνοκράτης» Υπουργός Οικονομικών.


Διαβάστε επίσης, Σιαρλή: “Κυβέρνηση έτοιμη για μνημόνιο” και Νέα δημοσκόπηση: Προβάδισμα Αναστασιάδη – Ξεφεύγει ο Μαλάς.


Τα «κάστανα απ` την φωτιά» είναι ξεκάθαρο ότι θα τα βγάλει ο επόμενος Πρόεδρος. Ο δρόμος μέχρι την οριστική συμφωνία για το μνημόνιο είναι μακρύς και δύσκολος και γίνεται πιο ανηφορικός όταν επικοινωνιακά βρισκόμαστε στο ναδίρ.Είναι πια οφθαλμοφανές ότι η τελική συμφωνία για το κυπριακό μνημόνιο θα γίνει μετά από οριστικές πολιτικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν. Ανεξαρτήτως πιο τελικά θα είναι το τελικό ποσό ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και πόσο σε απόλυτους αριθμούς θα εκτοξευθεί το δημόσιο χρέος, η Κύπρος καλείται να πείσει ότι μπορεί να χειριστεί το βάρος αυτό και παράλληλα να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την καταρχήν συμφωνία. 

O Υπουργός Οικονομικών θα δώσει μια πολύ σκληρή μάχη στις 21 Ιανουαρίου ωστόσο κανείς δεν ξέρει με πια όπλα θα πάει. Όταν, για παράδειγμα, θα θέτουν θέμα ιδιωτικοποιήσεων οι υπόλοιποι Υπουργοί της Ευρωζώνης, τι θα λέει; Αυτό που διατυμπανίζει ο Πρόεδρος Χριστόφιας στις δηλώσεις του ή αυτό που συμφώνησε ο Πρόεδρος Χριστόφιας στο προσχέδιο του μνημονίου;

Την ίδια ώρα σύμφωνα και με δημοσίευμα  της «Κ» παρατηρείται μια κωλυσιεργία από πλευράς της κυβέρνησης, όσον αφορά στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων. 
Μερικά παραδείγματα μέτρων που η κυβέρνηση οφείλει να παραδώσει πριν από την 1η Μαρτίου, τα οποία όμως δεν οδεύουν προς υλοποίηση, δείχνουν το μέγεθος της κωλυσιεργίας:

1. Αναδιάρθρωση των κρατικών νοσηλευτηρίων
2. Παρουσίαση στη Βουλή μελέτης για τα ρίσκα και τα οφέλη από το ΓεΣΥ
3. Υιοθέτηση του θεσμού του οικογενειακού ιατρού
4. Προώθηση της εναλλαξιμότητας στο Δημόσιο
5. Δημιουργία Δημοσιονομικού Συμβουλίου
6. Άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων
7. Μελέτη για τον τουρισμό και αναθεώρηση της στρατηγικής της Κύπρου.

Στις 21 Ιανουαρίου, ο Βάσος Σιαρλή θα πρέπει να «πάρει» κάτι από το Eurogroup. Να κερδίσει την αξιοπιστία της χώρας. Οι ημέρες κυλούν επικίνδυνα.