Λαγκάρντ: “Το θέμα της βιωσιμότητας καθυστερεί το μνημόνιο”

Αυτό είπε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ στην εισαγωγική της ομιλία η κ. Λαγκάρντ αναφέρθηκε στις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις της περασμένης χρονιάς, επισημαίνοντας ότι «αποφεύχθηκε η κατάρρευση», ωστόσο πολλά πρέπει να γίνουν ώστε να αποφευχθεί η «υποτροπή».


Διαβάστε επίσης για την παραίτηση Παπαδόπουλου από αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ και για τη δημοσκόπηση του Μαλά που δίνει 43% στον Αναστασιάδη.


 

Κληθείσα να σχολιάσει πληροφορίες από τη Λευκωσία και τις Βρυξέλλες, πως οι Ευρωπαίοι δεν επιθυμούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα της Κύπρου, αλλά και να εξηγήσει γιατί δύο μήνες μετά την ανακοίνωση που εκδόθηκε το Νοέμβριο, δεν έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία, η Κριστίν Λαγκάρντ είπε:

«Το ΔΝΤ έχει εμπλακεί με τους εταίρους της Τρόικας σε σχέση με την Κύπρο. Εχουμε όντως στείλει αποστολή στο νησί και είχαμε συνομιλίες με τις κυπριακές αρχές. Τα βασικά κομμάτια για την οικοδόμηση του προγράμματος έχουν τοποθετηθεί στη θέση τους. Δεν έχει όμως ολοκληρωθεί επειδή υπάρχουν ξεκάθαρα χρηματοπιστωτικά ζητήματα που οποία χρειάζεται να επιλυθούν, ώστε το πρόγραμμα να γίνει αποδεκτό και το χρέος να είναι βιώσιμο».

Στην τοποθέτησή της για τα διάφορα προγράμματα στα οποία συμμετέχει το ΔΝΤ, η κ. Λαγκάρντ εξέφρασε ανησυχία για το πώς εξελίσσονται κάποια μεσοπρόθεσμα προγράμματα για τη μείωση του χρέους.

Για την Ευρωζώνη είπε ότι υπήρξαν επιτυχίες σε σχέση με τα δημοσιονομικά μέτρα που ελήφθησαν και τους τρόπους για τη μείωση του δημοσίου χρέους, ωστόσο πολλά έχουν να γίνουν στην κατεύθυνση των εργαλείων της νομισματικής πολιτικής.

Σε σχέση με την Ελλάδα εξέφρασε ικανοποίηση «γιατί βλέπω πως διεθνώς η χώρα ξαναποκτά εμπιστοσύνη». Είπε πως δεν μπορεί να κριθεί σε διάστημα δύο μηνών η τήρηση των δεσμεύσεων και χρειάζεται χρόνος. Αναφέρθηκε στην ανάγκη τήρησης της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων και στις ιδιωτικοποιήσεις και τόνισε ιδιαίτερα την αύξηση των φορολογικών εσόδων του κράτους και την πάταξη της φοροδιαφυγής.