Λιλλήκας: Απαντώ σε σοβαρές δηλώσεις μόνο

 


Διαβάστε επίσης, “ΔΗΣΥ: Το ΑΚΕΛ να ανοίξει λεξικό στις λέξεις σοβαρότητα και αξιοπιστία” και “ΕΔΕΚ: Προοεκλογικές σκοπιμότητες πίσω από ημικρατικούς”.


Εάν η ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος έτρεφε την ελάχιστη τιμή και σεβασμό στον Τάσσο Παπαδόπουλο δεν θα υποστήριζε τον Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος καθύβρισε, εξευτέλισε και προσέβαλε όσο κανένας άλλος τον αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο και υπέσκαψε το έργο του καθ’ όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης του, δήλωσε ο υποψήφιος για την Προεδρία Γιώργος Λιλλήκας, απαντώντας σε κατηγορίες του ΔΗΚΟ ότι ο ίδιος καπηλεύεται το όνομα του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου, τις σημαίες και τα σύμβολα του κόμματος.

Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας επιστρέφοντας από την Αθήνα, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «Νοιώθω την υποχρέωση να υπερασπίζομαι τη μνήμη και την προσφορά του Τάσσου Παπαδόπουλου. Εάν η ηγεσία του ΔΗΚΟ έτρεφε την ελάχιστη τιμή και το ελάχιστο σεβασμό προς το Τάσσο Παπαδόπουλο δεν θα υποστήριζε την υποψηφιότητα του Νίκου Αναστασιάδη, του ανθρώπου ο οποίος καθύβρισε, εξευτέλισε και προσέβαλε όσο κανένας άλλος τον αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο σε ξένους πρέσβεις, σε ξένες κυβερνήσεις και υπόσκαψε το έργο του καθ’ όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης».

Ο Γιώργος Λιλλήκας κλήθηκε επίσης να σχολιάσει ανακοίνωση του ΔΗΚΟ σύμφωνα με την οποία «η πολιτική ζωή του τόπου φαίνεται ότι απέκτησε ένα σούπερμαν»  αφού ο υποψήφιος Πρόεδρος λέει ότι «θα διώξει την Τρόικα, θα πουλήσει το φυσικό αέριο, θα διώξει τις βρετανικές βάσεις και θα ξηλώσει το βρετανικό θυρεό από την προμετωπίδα του Προεδρικού Μεγάρου. «Απαντώ σε σοβαρές δηλώσεις μόνο», ήταν η λακωνική απάντηση του υποψήφιου Προέδρου.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι τελικά το μνημόνιο θα υπογραφεί το Μάρτιο με τη νέα κυβέρνηση, ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε την εκτίμηση ότι «εδώ που έχουμε φτάσει πιθανόν να είναι και μια καλή εξέλιξη γιατί θα δοθεί η δυνατότητα στο νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διαπραγματευτεί κάποιους βασικούς όρους, ιδιαίτερα κάποια βασικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εκχώρηση κρατικής κυριαρχίας και τη διασφάλιση ελευθερίας στην κυβέρνηση μας να διαχειρίζεται ελεύθερα και όπως θέλει την κρατική μας περιουσία. Ταυτόχρονα πιστεύω ότι θα υπάρχει και χρόνος για να διερευνηθεί και να εφαρμοστεί, τουλάχιστον όσον με αφορά, η επιλογή που διαθέτει η Κύπρος για άμεση αξιοποίηση του φυσικού αερίου».

Σε ερώτηση εάν θα υπάρχει χρόνος για διαπραγμάτευση με την Τρόικα, απάντησε πως «όσον με αφορά εάν οι πολίτες με τιμήσουν με την ψήφο τους στην Προεδρία της Δημοκρατίας δεν θεωρώ ότι θα με έχουν εξουσιοδοτήσει να υπογράψω ένα μνημόνιο το οποίο έχει διαπραγματευτεί ένας Πρόεδρος, ο οποίος απέρχεται. Κατά συνέπεια θεωρώ ότι, και αυτός είναι ένας σοβαρός κανόνας της Δημοκρατίας, θα έχω το δικαίωμα επαναδιαπραγμάτευσης των βασικών όρων αυτού του μνημονίου».

Ωστόσο, συνέχισε, «δεν θα αρκεστούμε σε αυτό. Το στοιχειώδες και το πιο ουσιαστικό για μας είναι η εφαρμογή της πρότασης μας για άμεση αξιοποίηση του φυσικού αερίου που καθίσταται ακόμα πιο επίκαιρη μετά τις τελευταίες προκλητικές κατ’ εμένα, δηλώσεις από τη Γερμανία για την υποθήκευση του φυσικού μας αερίου αλλά και τις τοποθετήσεις της Τρόικας ότι επιβάλλεται η δική της έγκριση για τον τρόπο διαχείρισης του φυσικού μας αερίου».

Ερωτηθείς για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, ο υποψήφιος Πρόεδρος είπε ότι «τις τελευταίες ημέρες οι Κύπριοι πολίτες γίνονται μάρτυρες μιας κοκορομαχίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και το επιτελείο του Νίκου Αναστασιάδη για τις ιδιωτικοποιήσεις, μιας κοκορομαχίας που, κατά την άποψή μου, προσβάλλει τη νοημοσύνη των Κυπρίων πολιτών».

“Με τις μεταλλάξεις που υπάρχουν και τα δύο αυτά στρατόπεδα τα οποία επιχειρούν την πόλωση υποτιμώντας την κρίση και τη μνήμη των πολιτών, όπως πάμε σε λίγες μέρες θα ακούσουμε την κυβέρνηση να λέει ότι για πρώτη φορά έχει ακούσει να μιλούν για Τρόικα και δεν την συνάντησε ποτέ και από τον κ. Αναστασιάδη δεν θα με εκπλήξει να ακούσουμε και προτάσεις για κρατικοποιήσεις άλλων εταιρειών», είπε.

Για το ταξίδι του στην Αθήνα, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον και παραγωγικό ταξίδι γιατί μου δόθηκε η ευκαιρία για ακόμα μια φορά να διαπιστώσω το μεγάλο ενδιαφέρον και του Προέδρου της Δημοκρατίας και του προέδρου της κυβέρνησης του κ. Σαμαρά για το εθνικό μας πρόβλημα αλλά και για την κυπριακή οικονομία».

Πηγή ΚΥΠΕ