Λιλλήκας: Θα βγάλω την Κύπρο από το μνημόνιο μέσα στο 2013


Διαβάστε επίσης: Χριστόφιας: Όχι σε ιδιωτικοποιήσεις και πυρά σε Αρχιεπίσκοπο (vid) και Ορφανίδης: Ο Χριστόφιας μας οδήγησε στο μνημόνιο


Εστειλε επίσης μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας στο εσωτερικό λέγοντας ότι οι Κύπριοι με την εργατικότητα και το πάθος που τους διακρίνει, θα ξεπεράσουν τα δύσκολα όπως και το 1974. Ο κ. Λιλλήκας έστειλε εξάλλου μήνυμα προς τα διεθνή κέντρα πολιτικών αποφάσεων, να μην επενδύουν στην οικονομική κρίση στην Κύπρο ώστε να επιβάλουν σχέδια τύπου Ανάν.

Ο κ. Λιλλήκας μιλούσε το μεσημέρι στο εκλογικό του επιτελείο ύστερα από συνάντηση με αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Κίνησης Πολιτών με επικεφαλής τον Πρόεδρό της Αντη Χριστοφορίδη, η οποία αποφάσισε την στήριξή του στις επερχόμενες εκλογές.Ο κ. Χριστοφορίδης  μιλώντας στα ΜΜΕ μετά τη συνάντηση αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν λέγοντας ότι οι πράξεις και οι ημέρες εκάστου εξ’ ημών τότε μετρούν όταν ειδικότερα αποζητάμε την ψήφο του λαού.

Συνέχισε λέγοντας ότι οι  εκλογές του 2008 απέδειξαν χωρίς καμία αμφισβήτηση μέχρι που μπορεί να οδηγήσει «μια λανθασμένη επιλογή ενός τέτοιου ηγέτη» προσθέτοντας ότι το παράδοξο και απογοητευτικό είναι ότι σήμερα μια σημαντική μερίδα αυτού του λαού ετοιμάζεται να διαπράξει το δις εξαμαρτείν, ξεχνώντας ότι χωρίς πατρίδα, δεν υπάρχει εθνική οικονομία.

Ο κ. Χριστοφορίδης έκανε λόγο για τον κομματικό πατριωτισμό και το προσωπικό συμφέρον που υπερισχύουν έναντι του εθνικού συμφέροντος.«Οχι μόνο θιασώτες αλλά και πρωτοστάτες στην επιβολή του σχεδίου Ανάν στον κυπριακό ελληνισμό το 2004 , φιγουράρουν ως φαβορί για την ανάδειξή τους στο ύπατο αξίωμα του κυπριακού κράτους, υποστηριζόμενοι από ανεμόστροφες κομματικές ηγεσίες, οι οποίες εσχάτως μόνο τον γέλωτα και ακολούθως την οργή του ευσυνείδητου μέσου πολίτη μπορούν να προκαλέσουν με τις χαμαιλεοντικές τους μεταμορφώσεις, λες και απευθύνονται σε κοινωνία κωφών και τυφλών», ανέφερε.

Kάλεσε τον  κυπριακό ελληνισμό να αρθεί στο ύψος που επιβάλλουν οι προσεχείς προεδρικές εκλογές,  να θυμηθεί και να σκεφθεί και να αποφασίσει σε ποιόν από τους τρεις κύριους υποψήφιους Προέδρους μπορεί να εμπιστευθεί την τύχη της Κυπριακής Δημοκρατίας τα επόμενα πέντε χρόνια.«Η Παγκύπρια Κίνηση Πολιτών αποφάσισε ότι την εμπιστοσύνη της θα την δώσει στον Γιώργο Λιλλήκα στη βάση των πεπραγμένων του και όχι των λόγων του», κατέληξε.

Ο κ. Λιλλήκας ευχαρίστησε την Κίνηση για την εμπιστοσύνη και την στήριξη που εκφράζουν προς την υποψηφιότητά του λέγοντας ότι η εμπιστοσύνη αυτή τον φορτώνει με ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη.”Είναι γνωστή η μεγάλη συνεισφορά της Κίνησης το 2004 στις πιο κρίσιμες στιγμές της κυπριακής ιστορίας στον αγώνα για την απόρριψη του καταστροφικού σχεδίου Ανάν, η δική τους στήριξη σε αυτές τις πολύ κρίσιμες προεδρικές εκλογές με φορτώνει με επιπλέον ευθύνες και δεσμεύομαι ότι θα φανώ αντάξιος αυτής της εμπιστοσύνης των πολιτών οι οποίοι αγωνίστηκαν και συνεχίζουν να αγωνίζονται για μια λύση που θα μας οδηγεί σε μια ελεύθερη πατρίδα όπου όλοι οι πολίτες θα έχουν και θα απολαμβάνουν στην πράξη όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και όλες τις δημοκρατικές ελευθερίες», ανέφερε.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο κ. Λιλλήκας είπε ότι το 2013 ξεκινά με πολύ κακούς οιωνούς και η εφαρμογή των όρων του μνημονίου προδιαγράφει μια πορεία που θα οδηγήσει την κυπριακή οικονομία σε μεγαλύτερη ύφεση, με πολύ μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα για τις κυπριακές οικογένειες.Κάλεσε τους πολίτες να διατηρήσουν την ελπίδα και την αισιοδοξία ζωντανές, σημειώνοντας ότι ο λαός μας τα κατάφερε σε πολύ πιο αντίξοες συνθήκες και μπόρεσε μετά την τουρκική εισβολή να ανατρέψει όλα τα δεδομένα, να δημιουργήσει μια εύρωστη οικονομία και να επιφέρει κοινωνική πρόοδο και ευημερία.

«Επιβάλλεται να προχωρήσουμε σε όλες εκείνες τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα καταστήσουν το κυπριακό κράτος πιο μικρό, οικονομικό , αποτελεσματικό και πιο σύγχρονο, θα καταστήσουν την κυπριακή οικονομία ξανά ανταγωνιστική και η δική μας η δέσμευση είναι ότι θα υλοποιήσουμε και θα εφαρμόσουμε ολοκληρωμένο πρόγραμμα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων με το λιγότερο όμως ανθρώπινο κόστος», συνέχισε.

Ο κ. Λιλλήκας δεσμεύτηκε ότι εάν οι πολίτες τον τιμήσουν με την ψήφο τους στο ανώτατο αξίωμα, «εντός του 2013 θα αποδεσμευτούμε από τον μνημόνιο της Τρόικας, εντός του 2013 θα αξιοποιήσουμε τα έσοδα μας από το φυσικό αέριο, ώστε να θέσουμε την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης, θα δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας για να μπορέσει το κράτος να στηρίξει έμπρακτα όλες τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού».

«Δεσμεύομαι», συνέχισε, «ότι θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατό, αξιοποιώντας το φυσικό αέριο από το οικόπεδο 12, για να σταματήσουμε τη διαρροή των Κυπρίων επιστημόνων, για να θέσουμε τέρμα στην μετανάστευση των νέων μας , χρειαζόμαστε όλους τους νέους να παραμείνουν στην Κύπρο, αποτελούν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Κύπρου και σε αυτούς θέλουμε να επενδύσουμε για την οικονομική ανάπτυξη και πρόοδο», είπε ο Γιώργος Λιλλήκας.

Ο υποψήφιος Πρόεδρος έστειλε επίσης και μήνυμα για το Κυπριακό στα διεθνή κέντρα πολιτικών αποφάσεων , τα οποία , όπως ανέφερε, «ενώ εμείς έχουμε στραμμένο το βλέμμα και την προσοχή μας στο μνημόνιο της Τρόικας, επεξεργάζονται διάφορα σενάρια λύσης του Κυπριακού».

«Και το μήνυμα είναι απλό και καθαρό, ας μην επενδύουν στην οικονομική κρίση και εξάρτηση της Κύπρου για να επιβάλουν στην Κύπρο μια απαράδεκτη λύση στη βάση του σχεδίου Ανάν, η οικονομική κρίση δεν πρόκειται να μειώσει τις αντιστάσεις του κυπριακού ελληνισμού και γι αυτό τους καλώ να εγκαταλείψουν τα όποια σχέδια και τους όποιους προγραμματισμούς ετοιμάζουν διασυνδέοντας την πιθανή επόμενη δόση του δανείου από την Τρόικα , με ένα πακέτο λύσης του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ