Ορκίστηκε για δεύτερη φορά ο Μπάρακ Ομπάμα


Διαβάστε επίσης, “Και πάλι Kινεζικά πλοία σε Ιαπωνικά χωρικά ύδατα (vid)” και “Αυστρία: Τραυματίες σε σύγκρουση τρένων στη Βιέννη (vid)”.


Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε τη Δευτέρα στο κέντρο της Ουάσιγκτον  για την λαμπρή τελετή ορκωμοσίας του Μπάρακ Ομπάμα, με την ξεκινάει και επίσημα τη δεύτερη προεδρική του θητεία στην ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα βασικά ζητήματα που θα έχει να αντιμετωπίσει σε αυτή τη δεύτερη θητεία, είναι το οικονομικό αλλά και εκείνο της οπλοκατοχής μετά τις τελευταίες επιθέσεις που έχουν σημειωθεί.

Ο Ομπάμα, ορκίστηκε στις 19.00 ώρα Κύπρου, λίγα μόλις βήματα από το Καπιτώλιο, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Πρόκειται για την 57η κατά σειρά Εθνική Ορκωμοσία.

Το 2009, 1,8 εκατομμύριο άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί απέναντι από το Καπιτώλιο παρά το ψύχος για να παρακολουθήσουν την ορκωμοσία. Φέτος, τα Μέσα έκαναν λόγο για περίπου 800.000 ανθρώπους που βρέθηκαν στην Ουάσιγκτον.


Obama takes presidential oath από CDemo83

Οι επίσημοι έλαβαν τις θέσεις τους, η οικογένεια του Μπάρακ Ομπάμα προσήλθε στο Καπιτώλιο κάτω από τα φλας των φωτογράφων. Πρώτος ορκίστηκε ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενώπιον της δικαστού Σόνια Σοτομαγιόρ, και εν συνεχεία ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε για δεύτερη φορά τον όρκο της προεδρίας στην ειδικά διαμορφωμένη σκηνή που έχει στηθεί στην αμερικανική πρωτεύουσα, η οποία περιβάλλεται από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς ανέγνωσε τον όρκο, καθώς ο Ομπάμα ενέθεσε τα χέρια του σε δύο Βίβλους με συμβολικό χαρακτήρα:

Η μία ανήκε στον ιστορικό πρόεδρο Αβραάμ Λίνκολν, ενώ η δεύτερη στον προασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Καθώς ο πρόεδρος Ομπάμα ανέβαινε τα σκαλιά της εξέδρας στο δυτικό κλιμακοστάσιο του Καπιτωλίου, το πλήθος φώναζε ρυθμικά το όνομά του.

Δείτε ζωντανά τη συνέχεια των εκδηλώσεων:

LIVE REUTERS από reuters

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίστηκε μάλιστα φέτος φορώντας μπλε γραβάτα, όπως και το βράδυ των εκλογών. Το 2009, φορούσε κόκκινη γραβάτα.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο 44ος και πρώτος Αφροαμερικανός Πρόεδρος των Η.Π.Α., εκφώνησε τον παρακάτω λόγο:

“Εγώ, ο Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα, ορκίζομαι να εκτελέσω πιστά το αξίωμα του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, θα διαφυλάξω, θα προστατεύσω και θα υπερασπιστώ το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών”.

Ο Μπ. Ομπάμα ορκίστηκε επτά λεπτά πριν τις 19.00, ώρα Κύπρου. Τον ίδιο όρκο εκφώνησε άλλωστε και το μεσημέρι της Κυριακής στην ιδιωτική ορκωμοσία που έλαβε μέρος στη γαλάζια αίθουσα του Λευκού Οίκου.

Μέχρι σήμερα, έξι φορές στην ιστορία του αμερικανικού έθνους είχε συμπέσει να είναι Κυριακή η 20ή Ιανουαρίου και αυτή είναι η έβδομη. Επίσης, δεν θα είναι και η πρώτη φορά που ο Μπαράκ Ομπάμα ορκίζεται δυο φορές.

Πριν τέσσερα χρόνια, στην έναρξη της ιστορικής πρώτης του θητείας του το 2009, ο Ομπάμα είχε ορκιστεί δύο φορές επειδή ο Τζον Ρόμπερτς, πρώτος δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, είχε μπερδέψει τα λόγια του όρκου, που επαναλάμβανε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης, ο Ομπάμα απηύθυνε τον πολυαναμενόμενο λόγο του στους πολίτες των Η.Π.Α., στα πλαίσια του οποίου χρησιμοποίησε πλήθος αναφορών στα  μεγάλα πρόσωπα της ιστορίας της χώρας του.

Στα πλαίσια του λόγου του δεσμεύτηκε ότι θα αλλάξει την περιβαλλοντική πολιτική των ΗΠΑ, ενώ υπερθεμάτισε τις οικονομικές προοπτικές της χώρας του. Η δημοτικότητά του Ομπάμα βρίσκεται άλλωστε στο 52% – αρκετά πάνω από τον μέσο όρο κατά την πρώτη του θητεία, ενώ αποσκοπεί με τη δεύτερη θητεία του να παγιωθεί στα υψηλά δημοσκοπικά νούμερα.

Μετά το πέρας της τελετής, ακολούθησε σειρά τιμητικών εορταστικών εκδηλώσεων, ενώ η  Beyonce Knowles τραγούδησε τον εθνικό ύμνο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σημειώνεται, ότι στην ορκωμοσία του Ομπάμα, το παρόν έδωσε και ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος.

Για περισσότερες διεθνείς ειδήσεις διαβάστε στο news247.gr επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.