Λουτρό αίματος στην Αλγερία, βαρύς ο απολογισμός (vids)


Διαβάστε επίσης για τον Αυστραλό που κηδεύτηκε 132 χρόνια μετά το θάνατό του και για τον 7χρονο που κουβαλούσε πιστόλι στην τσάντα του. 


Οι χώρες, πολίτες των οποίων βρίσκονταν όμηροι μαζί με δεκάδες Αλγερινούς σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην Αλγερία, καταδίκασαν τον βαρύ απολογισμό της επιχείρησης των αλγερινών δυνάμεων εναντίον των ισλαμιστών απαγωγέων.

Μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης δεν υπήρχε συγκεκριμένος επίσημος απολογισμός για την στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των εγκαταστάσεων στο ‘Αιν Αμένας στη Σαχάρα και για το αν ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Σύμφωνα με το αλγερινό επίσημο πρακτορείο APS, στη διάρκεια της επιχείρησης, οι στρατιωτικές δυνάμεις κατάφεραν να πάρουν υπό τον έλεγχο τους μόνο το “κεντρικό σημείο” των εγκαταστάσεων όπου βρίσκονταν οι περισσότεροι όμηροι. Η ίδια πηγή διευκρίνισε πως οι εγκαταστάσεις εξακολουθούν να είναι περικυκλωμένες από τον στρατό.

Λίγο νωρίτερα ο υπουργός Επικοινωνίας της Αλγερίας Μοχάμεντ Σαΐντ είχε ανακοινώσει πως η στρατιωτική επιχείρηση επέτρεψε να “ελευθερωθούν μέχρι τώρα αρκετοί όμηροι, Αλγερινοί και ξένοι”. Ο ίδιος δεν έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερα στοιχεία, είπε μόνο πως “δυστυχώς υπάρχουν νεκροί και τραυματίες”.

“Μεγάλος αριθμός τρομοκρατών που προσπάθησε να διαφύγει σε γειτονική χώρα εξουδετερώθηκε”, πρόσθεσε ο υπουργός.

Σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες των αλγερινών αρχών, οι ισλαμιστές προέρχονταν από τη γειτονική Λιβύη.Οι δυτικές πρωτεύουσες δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για την τύχη των πολιτών τους που κρατούνταν όμηροι, ως αντίποινα για τη γαλλική επέμβαση στο Μάλι, από ομάδα ισλαμιστών, η οποία συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

“Νομίζω πως πρέπει να προετοιμαστούμε για άσχημα νέα”, τόνισε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως η κρίση “παίρνει δραματικές διαστάσεις”.

Η Ουάσινγκτον διαμαρτυρήθηκε γιατί δεν ενημερώθηκε εκ των προτέρων για τα σχέδια των αλγερινών αρχών.

Η Ιαπωνία διαμαρτυρήθηκε και ζήτησε να σταματήσει αμέσως η αλγερινή επιχείρηση, ενώ η Ιταλία καταδίκασε την απαγωγή, χαρακτηρίζοντάς την “απαίσια τρομοκρατική πράξη”.

Από την πλευρά του ο Αλγερινός Υπουργός δικαιολόγησε την στρατιωτική επιχείρηση λέγοντας πως οι αρχές του Αλγερίου προσπάθησαν να βρουν ειρηνική λύση, αλλά “οι βαριά οπλισμένοι ισλαμιστές ήθελαν να διαφύγουν σε άλλη χώρα παίρνοντας μαζί τους ξένους ομήρους”.

Σύμφωνα με το πρακτορείο APS, 600 Αλγερινοί απελευθερώθηκαν, αλλά από τους ξένους ομήρους μόνο ένας Γάλλος, δύο Βρετανοί και ένας Κενυάτης.

Εκπρόσωπος των ισλαμιστών τόνισε ότι 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επιχείρηση: 34 όμηροι και 15 απαγωγείς.

Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Εκπρόσωπος της Ιαπωνικής κυβέρνησης ανακοίνωσε πως τρεις από τους 17 Ιάπωνες πολίτες που κρατούνταν όμηροι είναι ασφαλείς.

Η ιαπωνική εταιρία JGC ενημέρωσε για την τύχη των υπαλλήλων της που βρίσκονταν στις αλγερινές εγκαταστάσεις την κυβέρνηση του Τόκιο, χωρίς να διευκρινίσει αν οι τρεις Ιάπωνες απελευθερώθηκαν ή είχαν καταφέρει να διαφύγουν νωρίτερα.

Για την τύχη των άλλων 14 οι πληροφορίες είναι αντιφατικές.

“Σώος και αβλαβής” είναι ένας Ιρλανδός που βρισκόταν στο εργοστάσιο, ανακοίνωσαν οι ιρλανδικές αρχές.

Τέλος, το υπουργείο Εξωτερικών των Φιλιππίνων ανακοίνωσε πως περίπου είκοσι πολίτες εργάζονταν στο ‘Αιν Αμένας και από αυτούς ένα κατάφεραν να διαφύγει πριν την επιχείρηση του Αλγερινού στρατού.

Για περισσότερες διεθνείς ειδήσεις διαβάστε στο news247.gr επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.