Μάχη για το πλεονάζον στις Κυπριακές Αερογραμμές – 407 απολύσεις!

Το σχέδιο προβλέπει συρρίκνωση των Κυπριακών Αερογραμμών κατά 407 εργαζομένους και κατά τρία τμήματα, και μείωση κατά 10% των μισθών των 578 υπαλλήλων που θα παραμείνουν.


Διαβάστε επίσης: «Αντίο» για 407 υπαλλήλους των Κ.Α. μέσα στον Ιανουάριο και… Χρωστάς στο κράτος; Δε φεύγεις από την Κύπρο


Πάντως η μεγάλη μάχη αναμένεται να δοθεί σε 2 άξονες. Στο θέμα των αποζημιώσεων και στο θέμα των ατόμων που θα αποχωρήσουν από την εταιρία.

Οι πρώτοι υπολογισμοί φτάνουν το ύψος της αποζημίωσης σε όσους αποχωρήσουν από την εταιρεία φτάνει  στις 50 χιλιάδες ευρώ σε κάθε έναν από τους 243 εργαζομένους που θα απολυθούν. Το προηγούμενο σχέδιο αναδιάρθρωσης έδινε συνολικές αποζημιώσεις ύψους 17-18 εκατ. ευρώ, το νέο ωστόσο σχέδιο δίνουν 10-12 εκατ. ευρώ αποζημίωση. Το θέμα της αποζημίωσης δεν θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης των εργαζομένων με τη διοίκηση των Κ.Α. αλλά με τον υπουργό Οικονομικών και αναμένεται να είναι ένα από τα σημεία τριβής.

Άλλοι 164 εργαζόμενοι στις Κ.Α. εκτιμάται πως δεν θα απολυθούν, τουλάχιστον όχι όλοι, αλλά θα απορροφηθούν από τους ιδιωτικούς οργανισμούς οι οποίοι θα αγοράσουν –εάν υπάρξει κατάληξη στις διαπραγματεύσεις– τα τρία τμήματα στα οποία εργάζονται και από τα οποία θέλει να αποξενωθεί η εταιρεία. Δηλαδή το Catering, το Handling και το τμήμα του Information Technology (ΙΤ). Μέχρι στιγμής δεν έχει διαρρεύσει ποιες είναι οι εταιρείες με τις οποίες διαπραγματεύονται οι Κ.Α..

Παρ’ όλα αυτά, η διοίκηση των Κ.Α. και ο κ. Σταύρου, θέτοντας κόκκινη γραμμή στην εισήγηση των Γάλλων συμβούλων για αποξένωση από την εταιρεία και του τμήματος μηχανικών, δημιούργησαν θετικό κλίμα ως βάση των διαπραγματεύσεων. 

Ο Γενικός Γραμματέας της ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ Αντώνης Νεοφύτου, δήλωσε στο Πρωινό Δρομολόγιο ότι πρέπει να επιδειχθεί αποφασιστικότητα ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα ο διάλογος.

Εμείς, είπε, θα είμαστε θετικοί ώστε να βρεθούν λύσεις.

Για τις αποζημιώσεις ανέφερε ότι δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια το ύψος τους, αφού πολλοί από αυτούς που θα αποχωρήσουν θα απορροφηθούν, από ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι θα αναλάβουν τμήματα της εταιρείας.

Είπε επίσης ότι πρέπει να επιδειχθεί ευαισθησία στο θέμα των αποζημιώσεων και των αποκοπών των μισθών.Πρέπει, πρόσθεσε, να διασφαλίζουμε το μέλλον και αυτών που θα φύγουν και αυτών που θα μείνουν.

Ο Πρόεδρος της συντεχνίας των πιλότων Πέτρος Σουπουρής σε δηλώσεις επίσης στο Πρωϊνο Δρομολόγιο ανέφερε ότι η εφαρμογή του σχεδίου αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για διάσωση των Κυπριακών Αερογραμμών.

Χαρακτήρισε πολύ δύσκολη την κατάσταση και πρόσθεσε ότι αν είχε εφαρμοστεί ένα από τα προηγούμενα τέσσερα σχέδια, ενδεχομένως σήμερα ο αριθμός των υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν να ήταν μικρότερος.

Ο κύριος Σουπουρής εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με κοινή προσπάθεια της διεύθυνσης και των συντεχνιών, το σχέδιο θα εφαρμοστεί και οι Κυπριακές Αερογραμμές θα καταστούν βιώσιμες και κερδοφόρες.