Μαλά: Σχέδιο Στήριξης ΜμΕ για 2013 – 2015


Διαβάστε επίσης, “ΔΗΚΟ: Συνεργασία ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ “καταδικασμένη” να πετύχει” και “Βέβαιος ο Λιλλήκας για δεύτερο γύρο”.


Ο άμεσος καθορισμός ενός Σχεδίου Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (Σ.Σ.ΜμΕ) 2013 – 2015, που θα στοχεύει στην ενίσχυση της δυναμικής τους με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, με την προώθηση της ανταγωνιστικότητας τους τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και στις παγκόσμιες αγορές και με τη βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου λειτουργίας τους, αποτελεί στόχο της πρότασης του υποψήφιου προέδρου Σταύρου Μαλά, για στήριξη των ΜμΕ.

Ο κ. Μαλάς παρουσίασε την πρότασή του σήμερα, μετά από συνάντηση που είχε στο εκλογικό του επιτελείο με αντιπροσωπεία της Παγκύπρια Οργάνωση Βιοτεχνών Επαγγελματιών Καταστηματαρχών (ΠΟΒΕΚ).

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση και αναφερόμενος στις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας, ο κ. Μαλάς είπε πως «είναι παντελώς λανθασμένο από πολιτικά πρόσωπα και υποψηφίους προέδρους να δημιουργείται η εικόνα ότι περίπου η κυπριακή οικονομία είναι καμένη γη».

Υπάρχουν, ανέφερε, «σοβαρά προβλήματα στην οικονομία, διαρθρωτικά διαχρονικά προβλήματα, όμως με στοχευμένες προσπάθειες μπορεί μία μικρή οικονομία, μέσω ανάκαμψης κάποιων τομέων να αρχίσει να ανακάμπτει».

Σύμφωνα με τον κ. Μαλά, η κίνηση στην αγορά κατά τις ημέρες των εορτών αποδεικνύει ότι «η διεκδίκηση για μη αποκοπή του 13ου μισθού είχε θετική επίπτωση στην οικονομία».

«Εμείς έχουμε δεσμευθεί ότι σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο θα διαχειριστούμε την οικονομία με τέτοιο τρόπο για να μην έρθει ένα δεύτερο μνημόνιο. Είμαι σίγουρος ότι ο 13ος μισθός δεν θα είναι εκεί εάν υπογραφτεί ένα δεύτερο μνημόνιο» πρόσθεσε.

Ο ΓΓ της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης, απαντώντας σε ερώτηση για την κατάσταση στην αγορά μετά τις γιορτές, είπε πως το 2012 ήταν δύσκολη χρονιά, όμως υπήρξε μία αναστροφή αυτής της πορείας το δεκαήμερο πριν τα Χριστούγεννα και λόγω της καταβολής του 13ου μισθού.

«Υπήρξε αλλαγή του κλίματος και της αρνητικής ψυχολογίας, κινήθηκε η αγορά και δόθηκε ανάσα στις επιχειρήσεις» σημείωσε.

Ανέφερε στη συνέχεια ότι τα προβλήματα παραμένουν αρκετά δύσκολα, ωστόσο εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ΜμΕ είναι ευέλικτες και υπάρχουν προοπτικές, όπως το φυσικό αέριο και ο τουρισμός, που επιτρέπουν αισιοδοξία για το μέλλον.

Παρουσιάζοντας τις προτάσεις του για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο Σταύρος Μαλάς είπε ότι ΜμΕ αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας και η συμβολή τους στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα του κυπριακού επιχειρείν και της οικονομίας γενικότερα είναι καθοριστική.

Η πρόταση του κ. Μαλά βασίζεται σε τέσσερις άξονες: στην ενίσχυση της ρευστότητας και χρηματοδότησης, στη δημιουργία Φορέα Υποβοήθησης ΜμΕ, στη στήριξη, εκσυγχρονισμό, αναβάθμιση του ρόλου των ΜμΕ και στον εκσυγχρονισμό του νομικού και θεσμικού πλαισίου.

«Στόχος της πολιτικής μας πρότασης είναι η προώθηση μέτρων και καινοτομιών ώστε πραγματικά να ενισχυθούν οι ΜμΕ. Με αυτό τον τρόπο, αφ’ ενός θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και αφ’ ετέρου θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της ανεργίας» όπως είπε.

Συγκεκριμένα ο Σταύρος Μαλάς προτείνει, μεταξύ άλλων, σε σχέση με την ενίσχυση της ρευστότητας και χρηματοδότησης των ΜμΕ, δημιουργία εγγυοδοτικού ταμείου για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δημιουργία μηχανισμού παροχής εγγυήσεων για χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τροποποίηση διατάξεων που μειώνουν το υπέρμετρο κόστος δανεισμού και περιορίζουν τις υπερβολικές χρεώσεις για εξασφάλιση πιο εύκολης χρηματοδότησης και δανειοδότησης από τις τράπεζες

Όσον αφορά τη δημιουργία Φορέα Υποβοήθησης ΜμΕ, ο κ. Μαλάς είπε ότι ο Φορέας θα συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη πρόσβαση των ΜμΕ σε ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, με άμεση χρηματοδότηση μέσω επιδοτήσεων ή με έμμεση χρηματοδότηση μέσω εθνικών και τοπικών διαμεσολαβητών και παράλληλα θα έχει την ευθύνη συντονισμού συμμετοχής στα προγράμματα της ΕΕ που αφορούν την Πολιτική Συνοχής 2014 – 2020 για επενδύσεις στην ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Επιπρόσθετα, προτείνεται η δημιουργία ειδικού στοχευμένου χρηματοδοτικού σχεδίου, για τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του ευρωπαϊκού σχεδίου JEREMIE.

Αναφορικά με τη στήριξη, τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του ρόλου των ΜμΕ οι προτάσεις του υποψήφιου Προέδρου Σταύρου Μαλά αφορούν, μεταξύ άλλων, την παροχή κινήτρων, τη μερική κάλυψη δαπανών και φορολογικές διευκολύνσεις για ειδικές επιδόσεις όπως ανάπτυξη εργασιών στις αγορές του εξωτερικού, εισαγωγή νέων τεχνολογιών, δράσεις και προγράμματα ΕΚΕ, συγχωνεύσεις και στρατηγικές συνεργασίες εταιρειών. Επίσης αφορούν την ενίσχυση και επέκταση των προγραμμάτων νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας, τη μετατροπή των ΜμΕ σε καινοτόμες επιχειρήσεις ταχείας ανάπτυξης μέσω της χρηματοδοτικής πρόσβασης για επένδυση στην καινοτομία με επιπρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ από προγράμματα του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας και ενδυνάμωση των διοικητικών δομών, μέσω περιορισμένων γραφειοκρατικών διαδικασιών και προώθηση της μονοθυριδικής πρόσβασης για τις επιχειρήσεις (one stop shop) στα πρότυπα των Κέντρων Εξυπηρέτησης του Πολίτη.

Σε ό,τι αφορά τον άξονα του εκσυγχρονισμού του νομικού και θεσμικού πλαισίου, προτείνει προστασία θεσμών, όπως το ενοικιοστάσιο, αποτελεσματικότερη λειτουργία της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού και νομικές ρυθμίσεις που αφορούν επαγγελματικές κατηγορίες για αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών και προϊόντων.

 

Το επιτελείο Σταύρου Μαλά απορρίπτει τα περί πριμοδότησης Μαλά από ΔΗΣΥ 

Δυστύχημα και πολιτικό ολίσθημα χαρακτηρίζει ο Νίκος Κατσουρίδης εκ μέρους του επιτελείου του υποψήφιου Προέδρου Σταύρου Μαλά το «να επαναλαμβάνει ο κ. Λιλλήκας και να διασπείρει φήμες που κυκλοφορούν από γνωστή άγνωστη πηγή περί φημολογούμενης οργανωμένης πριμοδότησης του Σταύρου Μαλά από μερίδα συναγερμικών ψηφοφόρων».

«Δεν υπάρχει καμία δόση αλήθειας. Άλλωστε είναι προφανής η επιδίωξη και η αγωνία του κ. Αναστασιάδη να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο. Διερωτάται κάποιος εάν συνειδητοποιεί ο κ. Λιλλήκας ότι η ενέργεια του αυτή οδηγεί στην πραγματικότητα σε εγρήγορση τα στελέχη του ΔΗΣΥ και τελικά διευκολύνει τους στόχους τους», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Νίκος Κατσουρίδης.

Προσθέτει πως κάτι τέτοιο δεν αποτελεί μέρος του σύγχρονου πολιτικού λόγου που εκφράζει η υποψηφιότητα του Σταύρου Μαλά, αναφέροντας ότι η έκφραση πολιτικής πρέπει να γίνεται μέσα από διάλογο και ανταλλαγή τεκμηριωμένων επιχειρημάτων.

Ο κ. Κατσουρίδης καλεί τον κ. Λιλλήκα και όσους επιλέγουν το ψίθυρο για να πολιτευτούν σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία να κάνουν δεύτερες σκέψεις αλλά και να απαντήσει τεκμηριωμένα στις ανησυχίες των πολιτών παρά να διασπείρει φημολογίες και αναλήθειες.

«Εμείς θα επιμείνουμε πεισματικά να υποβάλλουμε προτάσεις και να συζητούμε με επιχειρήματα. Άλλωστε οι ψιθυρολογίες του κ. Λιλλήκα περί πριμοδότησης του Σταύρου Μαλά από το ΔΗΣΥ επιβεβαιώνουν μόνο ένα πράγμα: την ανησυχία του για το ότι ο Σταύρος Μαλάς μπαίνει μπροστά με καθαρή και διακριτή διαφορά», συμπληρώνει.

 

Πολιτικές κατά των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών υπόσχεται ο Σταύρος Μαλάς 

Ο υποψήφιος για την Προεδρία Σταύρος Μαλάς  δεσμεύτηκε για συνεργασία και διάλογο με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και άλλους φορείς στη διαμόρφωση πολιτικών που αφορούν την καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος της γυναίκας και την ανάγκη για  τη λήψη μέτρων προς αναβάθμιση της συμμετοχής της στην πολιτική και στα σώματα λήψης αποφάσεων.

Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου από το επιτελείο του κ. Μαλά, ο υποψήφιος για το ύπατο αξίωμα συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικού Φύλου στην οποία παρίστατο και ΓΓ της ΠΟΓΟ Σκεύη Κουκουμά.

Στη συνάντηση κατατέθηκε υπόμνημα με τις θέσεις του ΜΙΜΚΦ και έγινε ανταλλαγή απόψεων για θέματα που αφορούν τη βία κατά των γυναικών, τη συμμετοχή της γυναίκας στην οικονομία και στην αγορά εργασίας, τα μέτρα συμφιλίωσης της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής, την προώθηση της ισότητας μέσα από την εκπαίδευση, την ανάγκη επανασύστασης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, τα προβλήματα των μεταναστριών και την υιοθέτηση εθνικού σχεδίου δράσης για την προώθηση της Ίσης συμμετοχής και εκπροσώπησης  γυναικών και ανδρών στον πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό τομέα.

Ο κ. Μαλάς  διατύπωσε τη θέση ότι θα πρέπει να γίνει άμεσα αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της πεντάχρονης  εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα Ανδρών και Γυναικών 2007-2013 και δεσμεύτηκε ότι στη βάση της αξιολόγησης θα διαμορφωθεί ένα νέο σχέδιο δράσης που θα στοχεύει στην αναβάθμιση των όρων εντολής που κάλυψε το υφιστάμενο Σχέδιο Δράσης.

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στη δέσμευση του  ια τη διαμόρφωση ενός νέου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών, το οποίο θα καταπιάνεται με όλες τις επιμέρους πτυχές του προβλήματος.

 

Πηγή ΚΥΠΕ