Μαλάς : Κακίζει ανθυποψηφίους του


Διαβάστε επίσης, “Το ΔΗΚΟ καταγγέλλει τον Γ. Λιλλήκα για υποκλοπή ψήφων” και “Ετοιμα τα εκλογικά βιβλιάρια των νέων εκλογέων”.


Τα κελεύσματα των καιρών, μας φέρνουν μπροστά σε σημαντικές προκλήσεις που μόνο μια πραγματικά προοδευτική ηγεσία μπορεί να αντιμετωπίσει με υπευθυνότητα, ρεαλισμό, συνέπεια και χωρίς έξωθεν υποδείξεις, είπε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς.

Σε ομιλία του στην επαρχιακή συγκέντρωση προσφύγων στη Λεμεσό, ο κ. Μαλάς ανέφερε ότι οι σημερινές συνθήκες που διαμορφώθηκαν από τη διεθνή οικονομική ύφεση και από την ενδογενή κρίση που προκάλεσαν τα εγκληματικά λάθη τραπεζιτών με την ανοχή της αρμόδιας εποπτικής αρχής, δεν αφήνουν περιθώριο επιλογής. Δεν υπάρχει, πρόσθεσε, επιλογή ούτε στην επιτακτική ανάγκη για ορθή και διαφανή διαχείριση του φυσικού αερίου.

“Απέναντί μας στις επικείμενες εκλογές, δεν βρίσκονται οι κύριοι Αναστασιάδης και Λιλλήκας. Είμαστε αντιμέτωποι με επιλογές πολιτικών, προτάσεων και θέσεων που θα μας σύρουν στην εργασιακή ανασφάλεια, στην εδραίωση εις βάθος χρόνου των μνημονιακών μέτρων, σε επισφαλείς χειρισμούς του φυσικού αερίου, στη δίνη του ΝΑΤΟ, σε επικίνδυνες ατραπούς για το Κυπριακό”, σημείωσε.

Οφείλω να κακίσω και την ανεύθυνη στάση μερίδας του πολιτικού κόσμου και δη των σημερινών ανθυποψηφίων μου, είπε ο κ. Μαλάς, που δίκην του αντιπολιτευτικού τους οίστρου επιδόθηκαν σε μια μηδενική αποδόμηση του συνόλου των διαπραγματευτικών θέσεων της πλευράς μας.

Αγόγγυστα, συνέχισε, θα επιμείνουμε σε μία συνολική λύση, που να διασφαλίζει τη συνέχεια του κράτους μας, να μας απαλλάσσει από την κατοχή και την όποια ξένη επικυριαρχία, να προνοεί το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων, να επιλύει το περιουσιακό αντί του ξεπουλήματος των εδαφών μας μέσω της λεγόμενης επιτροπής αποζημιώσεων, να διασφαλίζει την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας.

Ο κ. Μαλάς είπε πως η επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους τους μέσα σε συνθήκες ασφάλειας, βρίσκεται στους πρωταρχικούς του στόχους, ως μέτρο που μπορεί να δώσει ώθηση στην προοπτική της επανένωσης της Κύπρου και να δημιουργήσει μια νέα δυναμική στις πρωτοβουλίες για συνολική επίλυση του Κυπριακού.

“Προς αυτή την κατεύθυνση, δεσμεύομαι ότι θα προβώ στην ανάληψη των όποιων αναγκαίων πρωτοβουλιών. Και σας βεβαιώ, ότι σε κάθε διεθνή επαφή, θα υπενθυμίζουμε και θα επιμένουμε στην εφαρμογή των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ”, ανέφερε.

Διαβεβαίωσε ότι η επιδοματική πολιτική και η στεγαστική πολιτική που αφορά τους πρόσφυγες, επιβάλλεται να τύχει συνέχειας. Παρά το γεγονός ότι η οικονομική κατάσταση θα οδηγήσει σε μειώσεις και στόχευση των χορηγιών, είπε, στόχος μας είναι η βοήθεια να παραμείνει αυξημένη σε σχέση με τα προ του 2008 δεδομένα.

Αναφερόμενος στην προσφυγή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, για τη συνομολόγηση μιας δανειακής σύμβασης, είπε πως είναι στο δικό μας χέρι, στις 17 Φεβρουαρίου να δώσουμε ένα μήνυμα αντίστασης στις πολιτικές που μας θέλουν να υποχρεωνόμαστε σε δεύτερα και τρίτα μνημόνια.

“Να δώσουμε μήνυμα αντίστασης στην υιοθέτηση πολιτικών πλήρους υποταγής στο οικονομικοκοινωνικό μοντέλο που διαχρονικά υπερασπίζεται ο κ. Αναστασιάδης και οι ομοϊδεάτες του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Εμείς μπορούμε και θα ανακόψουμε, από το πηδάλιο του κράτους τις όποιες μεθοδεύσεις για υποθήκευση του μέλλοντος και της ευημερίας του τόπου, τις ιδιωτικοποιήσεις, το ξεπούλημα των Ημικρατικών Οργανισμών, της κρατικής περιουσίας”, πρόσθεσε.

Σε σχέση με την ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε πως αποτελεί τη σημαντικότερη εξέλιξη που γνώρισε ποτέ ο τόπος μας. “Δημιουργεί δυναμικές που ανάλογες δεν είχαμε ποτέ πριν. Αλλά και προοπτικές για σύναψη διεθνών συμμαχιών, που μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε προς την κατεύθυνση της λύσης.  Υπό την προϋπόθεση όμως, σοβαρής και υπεύθυνης διαχείρισης. Όχι στο όνομα μιας πρόσκαιρης ευημερίας, όχι σε συνέργια με το κατεστημένο της διαπλοκής.  Στο όνομα της Κύπρου”, κατέληξε.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ