Με λαμπρότητα γιόρτασε η Κύπρος τα Θεοφάνεια (vid)


Διαβάστε επίσης, “Αρχιεπίσκοπος: Να τιμωρηθούν όσοι φταίνε για την κρίση” και “Εορτασμός των Θεοφανείων στην Κύπρο”.


Να τελεστεί στην Κερύνεια η επίσημη τελετή αγιασμού των υδάτων του χρόνου, ευχήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος προέστη των εορτασμών για τα Θεοφάνεια στην Πάφο.

Επίκεντρο των εορτασμών ήταν και φέτος το λιμανάκι της Κάτω Πάφου.

Παρουσία εκατοντάδων πιστών έγινε από ειδική εξέδρα η τελετή του αγιασμού των υδάτων και της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα.

Της τελετής της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού προηγήθηκε αρχιερατική Θεία Λειτουργία και ο Μεγάλος Αγιασμός στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων, της οποίας προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, συμπαραστούμενος απο το Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο. Ακολούθησε πομπή από την εκκλησιά προς το λιμανάκι της Κάτω Πάφου της οποίας ηγήθηκαν οι εκκλησιαστικές πολιτικές και στρατιωτικές αρχές υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Πάφου και της αστυνομίας.

Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου ευχήθηκε όπως του χρόνου η επίσημη τελετή του Αγιασμού των υδάτων τελεστεί στην Κερύνεια.

Καθόλη τη διάρκεια της τελετής παιάνιζαν οι φιλαρμονικές της Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς, ενώ τιμές απέδωσε άγημα του ναυτικού.

Παρόντες στους εορτασμούς των Αγίων Θεοφανείων στην Πάφο ήταν ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, και  ο Υπουργός Παιδείας Γιώργος Δημοσθένους.

Ο Υπουργός Παιδείας Γιώργος Δημοσθένους σε δηλώσεις του μετά το πέρας της τελετής κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού ανέφερε πως η γιορτή των Θεοφανείων έχει το δικό της συμβολισμό και τη δική της ξεχωριστή σημειολογία. Είναι, είπε, «μια γιορτή που όλοι μιλούμε για ψυχική και πνευματική αναβάπτιση και εξαγνισμό όλων των αμαρτιών».

Ευχήθηκε επίσης όπως «σαν μια καινούργια αρχή να πορευτούμε δυναμικά για ειρήνη και κοινωνική δικαιοσύνη». Αυτό, κατέληξε, είναι το μήνυμα  αυτών των ημερών.

Εκδήλωση αγιασμού των υδάτων πραγματοποιήθηκε και στην Πόλη Χρυσοχούς. Της τελετής στο λιμανάκι του Λατσιού προέστη ο Επίσκοπος Αρσινόης Νεκτάριος. Προηγήθηκε θεία λειτουργία και αγιασμός στην εκκλησία Απόστολου Ανδρέα. Ακολούθως σχηματίστηκε πομπή από το γεφύρι του Λατσιού. Ακολούθησε τέλος η τελετή αγιασμού των υδάτων στο λιμανάκι του Λατσιού.

 Bίντεο από ΑΝΤ1

 

Με λαμπρότητα εορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στην Αγία Νάπα με επίκεντρο των εορτασμών το λιμανάκι όπου τελέστηκε ο καθαγιασμός των υδάτων. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Αμυνας.

Σε δηλώσεις του ο κ. Ηλιάδης είπε ότι «γιορτάζουμε τα Θεοφάνεια με το βλέμμα σταθερά στραμμένο στην Αμμόχωστο και σε όλες τις κατεχόμενες πόλεις και τα χωριά μας».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «ως λαός διαθέτουμε τις αντοχές και τις δυνάμεις, να προχωρήσουμε μπροστά, να ξεπεράσουμε τα προβλήματα για ένα καλύτερο μέλλον για το λαό μας, ένα μέλλον που το αντιμετωπίζουμε με πίστη, κουράγιο και αισιοδοξία».

Ο καθαγιασμός των υδάτων πραγματοποιήθηκε στο λιμανάκι της Αγίας Νάπας, ενώ προηγήθηκε η ακολουθία της βάπτισης του Τιμίου Σταυρού στην εκκλησία της Παναγίας προϊσταμένου του Μητροπολίτη Κωνσταντίας –Αμμοχώστου  Βασιλείου.

Ο πρώτος κολυμβητής που ανέσυρε το σταυρό από τα παγωμένα νερά, βραβεύτηκε από τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου με ένα χρυσό σταυρό.

Με λαμπρότητα ο εορτασμός των Θεοφανείων και στη Λεμεσό 

Στη Λεμεσό η ακολουθία της βάπτισης τού Τιμίου Σταυρού τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Νάπας, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου και στην παρουσία της Υπουργού Εσωτερικών Ελένης Μαύρου, του υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργου Λιλλήκα, βουλευτών και τοπικών αρχών.

Ακολούθησε πομπή προς την αποβάθρα του παλιού λιμανιού, όπου έγινε η βάπτιση του Τιμίου Σταυρού και ο καθαγιασμός των υδάτων, με αρκετούς θαρραλέους κολυμβητές να αψηφούν το τσουχτερό κρύο και να πηδούν στα παγωμένα νερά για να ανασύρουν το σταυρό.

Η Υπουργός Εσωτερικών δεν προέβη σε δηλώσεις.

Η Λάρνακα γιόρτασε τα Θεοφάνεια 

Με μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λάρνακα ο εορτασμός των Θεοφανείων που ξεκίνησε με λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Λαζάρου προϊσταμένου του Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσοστόμου. 

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους, ενώ παρευρέθηκαν βουλευτές, ο Δήμαρχος Λάρνακας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λάρνακας, πολιτειακοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι και χιλιάδες κόσμου.

Σε δηλώσεις της η κ. Χαραλάμπους είπε ότι «με τη σημερινή γιορτή ολοκληρώνονται και οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Να ευχηθούμε σε όλους Καλή Χρονιά και δύναμη στο νέο χρόνο ο οποίος αναμφίβολα είναι ένας χρόνος γεμάτος προκλήσεις».

Πρόσθεσε ότι «η Κύπρος έχει τις δυνατότητες να ξεπεράσει τα προβλήματα, ο κυπριακός λαός έχει περάσει πιο δύσκολα και μπορούμε, έχουμε τις δυνατότητες εφ’ όσον μείνουμε προσηλωμένοι στους στόχους μας και εφ’ όσον ο καθένας συνεισφέρει με βάση τις δυνάμεις του αλλά ταυτόχρονα δούμε και την ανάγκη να στηρίξουμε την κοινωνική συνοχή, να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να προχωρήσουμε μπροστά».

Μετά τη Θεία Λειτουργία σχηματίστηκε πομπή προς τη μαρίνα, η οποία είχε στρωθεί με μυρσίνη, όπου σε ειδική εξέδρα ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τέλεσε τον καθαγιασμό των υδάτων. Κατά τη διάρκεια του μυστηρίου 16 συνολικά άσπρα περιστέρια αφέθηκαν ελεύθερα από τους επισήμους ενώ ηχούσαν οι κόρνες των πλοίων τα οποία βρίσκονταν γύρω από την εξέδρα.

Περίπου 17 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και μια γυναίκα, βούτηξαν στα παγωμένα νερά για να αρπάξουν τον σταυρό που έριξε ο Μητροπολίτης, ενώ η Υπουργός, ο Δήμαρχος και βουλευτές άφησαν ελεύθερα άσπρα περιστέρια.

Ο πρώτος κολυμβητής που κατάφερε να πάρει το σταυρό από τη θάλασσα πήρε δώρο από τον Μητροπολίτη ένα χρυσό σταυρό και ο δεύτερος ασημένιο σταυρό.

Την τελετή καθαγιασμού των υδάτων παρακολούθησαν χιλιάδες άνθρωποι, που είχαν από νωρίς λάβει θέσεις σε διάφορα σημεία γύρω από την εξέδρα, ενώ κόσμος υπήρχε και στα μπαλκόνια ξενοδοχείων που βρίσκονται κατά μήκος της παραλίας των Φοινικούδων.

Πηγή ΚΥΠΕ