Mήνυμα ενότητας έστειλε ο Σ. Μαλάς

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Δημοκρατικών Αντιστασιακών, με αφορμή τη σημερινή επέτειο 100 χρόνων από τη γέννηση του Μακαρίου.


Διαβάστε επίσης για τη συνέχεια στο σήριαλ με Pimco και γιατί η νέα αναβολή της γεώτρησης από Noble.


Αυτό, είπε,«ήταν το μήνυμα και η πολιτική φιλοσοφία του Μακαρίου όταν βρισκόταν στο πηδάλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας και σήμερα αναδεικνύεται όσο ποτέ άλλοτε η ανάγκη για ενότητα του κυπριακού λαού για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις στην οικονομία, το Κυπριακό αλλά και σε πολλά άλλα θέματα τα οποία βρίσκονται ενώπιον μας».

Ο ετερόκλιτος πολιτικός λόγος του κ. Αναστασιάδη δεν μπορεί να αποτελεί την απάντηση για το αύριο, συνέχισε ο κ. Μαλάς και κάλεσε όλους όσοι πίστεψαν στην ενότητα πάνω σε δημοκρατικές αρχές να προβληματιστούν.

Πρόσθεσε επίσης ότι στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές δεν διακυβεύεται το μέλλον του οποιουδήποτε κομματικού σχηματισμού  αλλά το μέλλον της χώρας.  Κάλεσε ιδιαίτερα τους πολίτες του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ αλλά και όσους προέρχονται από οποιοδήποτε άλλο πολιτικό χώρο να βάλουν το χθες στο χθες και να κοιτάξουν το αύριο για το αύριο.

Η δική μας υποψηφιότητα, είπε, έχει τη δυνατότητα, την αξιοπιστία και την ειλικρίνεια να δώσει αυτό το όραμα που χρειάζεται ο κυπριακός λαός για να αντιμετωπίσει το αύριο.

Εμείς, συνέχισε, «δεν πολιτευόμαστε για να εξυπηρετούμε κομματικές σκοπιμότητες ή προσωπικές φιλοδοξίες κομματικών στελεχών, αλλά πολιτευόμαστε και προβληματιζόμαστε για τους νέους, τους άνεργους, τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους γιατί είναι αυτοί που πληρώνουν το κόστος της οικονομικής κρίσης».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Υπουργός Οικονομικών θα συμμετάσχει στη συνεδρία του Γιούρογκρουπ χωρίς την επίσημη έκθεση της PIMCO, ο Σταύρος Μαλάς δήλωσε ότι αυτό δεν σημαίνει τίποτε.

«Έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι αυτή η συζήτηση που γίνεται όσον αφορά το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης είναι μεν σημαντική αλλά αυτό που προέχει τώρα είναι να υπάρχει η πολιτική βούληση τόσο εντός Κύπρου αλλά και ιδιαίτερα εκτός Κύπρου να στηριχτεί η χώρας μας», πρόσθεσε.

Η συζήτηση για το κατά πόσον το χρέος είναι βιώσιμο ή όχι είναι ένας τρόπος να κρύβουμε από τον Κύπριο πολίτη τις πραγματικότητες και οι πραγματικότητες είναι εκεί, πρόσθεσε, ενώ σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις ο κ. Μαλάς εξέφρασε τη θέση ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δεν προσφέρουν επίλυση του προβλήματος βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους δεδομένου – όπως ανέφερε – ότι αυτές θα μειώσουν το δημόσιο χρέος κατά 2,5 % ενώ η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα  μειώσει το δημόσιο χρέος κατά 30%. Διερωτήθηκε επίσης τι θα πρέπει να επιλέξουμε.

Κληθείς να σχολιάσει εκθέσεις ξένων τραπεζών για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, ο κ. Μαλάς είπε πως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δίνεται η εντύπωση στον κυπριακό λαό ότι μπορούμε άμεσα να εξασφαλίσουμε τα έσοδα από την αξιοποίηση του φυσικού αερίου ώστε να απεμπλακούμε από το δανεισμό της τρόικας. Η σωστή αξιοποίηση του φυσικού αερίου, κατέληξε στις δηλώσεις του, «θα πρέπει να γίνει την κατάλληλη στιγμή προκειμένου να λάβει η χώρα το πραγματικό όφελος και όχι το ξεπούλημα του φυσικού αερίου».

Πηγή: ΚΥΠΕ