Αποκάλυπτικο 24H – MRI: Πέρσι περίμεναν 22 μήνες, τώρα 8 (video)


Διαβάστε επίσης: Αποκαλυπτικό θέμα 24H: Οικογένειες χωρίς τα απολύτως απαραίτητα! (video) και… 24h – Απίστευτο αλλά κυπριακό: No1 στις πλαστικές οι εκπαιδευτικοί! (vid)


Δεκάδες χιλιάδες ασθενείς βρίσκονται στη λίστα αναμονής για να προβούν στην εξέταση του μαγνητικού τομογράφου, μια από τις πιο εξειδικευμένες στην κατηγορία των ακτινογραφιών, εξέταση η οποία αφορά πάντα σοβαρά περιστατικά ασθενών και τις περισσότερες φορές έλεγχο – διάγνωση για καρκινικούς όγκους.

Σύμφωνα με καταγγελίες ασθενών στο 24h.com.cy, αρκετές περιπτώσεις βρίσκονται στη λίστα αναμονής εδώ και ένα χρόνο, ενώ λόγω και των εορτών των Χριστουγέννων ο κατάλογος αυξήθηκε.

Την ίδια ώρα ο Διευθυντής του Ακτινολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και πρόεδρος της συντεχνίας των κυβερνητικών γιατρών ΠΑΣΥΚΑ, δρ. Βάιος Παρτασίδης, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους υπάρχει η μακρά λίστα αναμονής.

Όπως είπε ο μόνος δημόσιος τομογράφος που υπάρχει σε όλη την Κύπρο είναι αυτός του κρατικού νοσηλευτηρίου Λευκωσίας.

Ο δρ. Παρτασίδης ξεκαθάρισε μάλιστα πως την χρονιά που μας πέρασε μόνο στο ακτινολογικό τμήμα έγιναν 234 χιλιάδες ακτινολογικές εξετάσεις, την ώρα μάλιστα που ο αριθμός αυτός αυξάνεται χρόνο με το χρόνο και λόγω οικονομικής κρίσης και αύξησης των ξένων και Ευρωπαίων πολιτών, προβλέπεται να αυξηθεί περισσότερο.
 
Πρωτιά στις μαστογραφίες
Όπως είπε ο γιατρός, οι πιο συχνές εξετάσεις που παραπέμπονται στο τμήμα του είναι συνήθως και οι ακριβότερες, με πρωτιά στη μαστογραφία, ακολουθούν εξετάσεις για οστεοπόρωση, υπερηχογραφήματα, αξονικοί και τέλος ο μαγνητικός τομογράφος.

Πέρσι εξετάστηκαν –μόνο- μέσω μαγνητικού τομογράφου 5.400 ασθενείς, ενώ ένα χρόνο αργότερα, το 2012, έφθασαν τις 6.600. Με απλά λόγια, μιλάμε για αύξηση κατά 25%.

Ο γιατρός τόνισε, μάλιστα, πως αυτά τα νούμερα αφορούν μόνο τον δημόσιο τομέα, ενώ στα ίδια επίπεδα είναι και ο αριθμός ασθενών που στέλνεται στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια με έξοδα του κράτους!

Δείτε τη συνέντευξη με τον κ. Παρτασίδη…