Ν. Παπαδόπουλος: Επείγουσα κατάληξη πριν το επόμενο Eurogroup


Διαβάστε επίσης, “Στο 18% από αύριο ο ΦΠΑ – Καταιγίδα αυξήσεων” και “Κυβέρνηση δύο ταχυτήτων – Με ρυθμούς χελώνας οι μεταρρυθμίσεις”.


Ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ κλήθηκε μετά από το μνημόσυνο του πρώην Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιου Γεωργιάδη να σχολιάσει χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Βάσου Σιαρλή για το μνημόνιο. «Συμφωνώ ότι έχει τεράστια σημασία το περιεχόμενο της δανειακής σύμβασης γιατί απ’ αυτό θα καθοριστεί κατά πόσο είναι διαχειρίσιμο το δημόσιο χρέος της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατά πόσο υπάρχουν πιθανότητες να εξέλθουμε σύντομα από την οικονομική ύφεση και τα οικονομικά αδιέξοδα στα οποία έχουμε περιέλθει», ανέφερε.

Ο κ. Παπαδόπουλος προειδοποίησε ωστόσο ότι «από εκεί και πέρα όμως, εγώ θεωρώ ότι είναι εξίσου σημαντικό να τερματιστεί η αβεβαιότητα το συντομότερο δυνατόν». Όσο, πρόσθεσε, συνεχίζεται αυτή η αβεβαιότητα σε ότι αφορά τη ρευστότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος τα πράγματα θα γίνονται χειρότερα σε ότι αφορά τις προοπτικές εξόδου από την κρίση και επομένως θα πρέπει όλοι να επικεντρωθούμε στη προσπάθεια τις λίγες μέρες που παραμένουν μέχρι το επόμενο Eurogroup να καταφέρουμε να εξαντλήσουμε κάθε πιθανότητα επιτυχίας σε ότι αφορά την κατάληξη της τελικής μορφής της δανειακής σύμβασης».

Κληθείς να σχολιάσει το ύψος της χρηματοδότησης των τραπεζών ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «πρέπει πάση θυσία να περιοριστεί το ποσό στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας γιατί αν τα ποσά είναι αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας, τότε τα πράγματα θα γίνουν πάρα πολύ δύσκολα σε ότι αφορά τη διαχειρισιμότητα του δημόσιού μας χρέους». Εξήγησε ότι «ξέρουμε ότι οι ανάγκες της Κυβέρνησης των 10 δισ. τα επόμενα τρία χρόνια δεν μπορούν να περιοριστούν επειδή αυτά είναι δάνεια, τα οποία έχουμε πάρει στο παρελθόν και ελλείμματα που όλοι γνωρίζουν ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να μειωθούν και να περιοριστούν χωρίς επιπρόσθετα μέτρα».

Επομένως, πρόσθεσε «το μόνο ποσό που μπορεί να περιοριστεί είναι το ποσό στήριξης των τραπεζών και του συνεργατισμού», διατυπώνοντας τη θέση ότι «υπάρχουν οι δυνατότητες να αλλάξουν τα δεδομένα, μπορεί να περιοριστεί το ποσό, αν αλλάξουν κάποιες παραδοχές και κάποια ακραία σενάρια, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι στιγμής για τον υπολογισμό αυτής της στήριξης». Εξέφρασε παράλληλα την ετοιμότητα του κόμματός του «να συνεργαστούμε και με την Κεντρική Τράπεζα και το Υπουργείο Οικονομικών έτσι ώστε αυτή η προσπάθεια να στεφθεί με επιτυχία».

 

Η μόνη αξιόπιστη δημοσκόπηση είναι η κάλπη

Εξάλλου, ο κ. Παπαδόπουλος κλήθηκε να σχολιάσει δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «ο Φιλελεύθερος» η οποία δείχνει για πρώτη φορά τον Νίκο Αναστασιάδη να ξεπερνά το 40% μετά από τη στήριξη του ΔΗΚΟ. «Οι δημοσκοπήσεις είναι ένα χρήσιμο εργαλείο σίγουρα, σε κάθε στιγμή της κάθε προεκλογικής εκστρατείας», είπε, «αλλά φυσικά οι μόνες δημοσκοπήσεις που έχουν σημασία είναι αυτές της κάλπης». Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο θεωρεί ότι θα συσπειρωθεί περαιτέρω το ΔΗΚΟ ανέφερε ότι «θα δείξει η κάλπη».

 

Απώλεια για την Πολιτεία η απουσία του Πεύκιου Γεωργιάδη

«Ο Πεύκιος Γεωργιάδης αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία της πατρίδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, ιδιαίτερα στον τομέα της Παιδείας και σίγουρα η απουσία του είναι μεγάλη απώλεια για την κυπριακή Πολιτεία και τον ελληνισμό», είπε ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ κληθείς να πει λίγα λόγια για τον εκλιπόντα.

Πηγή ΚΥΠΕ