Νικολαϊδης: “Ανακεφαλαιοποίηση και ΦΑ μακριά από σκοπιμότητες”

“Ιδιαίτερα για κρίσιμης σημασίας θέματα όπως είναι το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και το θέμα της αξιοποίησης του φυσικού αερίου, τα οποία πρέπει να μείνουν μακριά από μικροπολιτικές προεκλογικές σκοπιμότητες”, τόνισε ο κ. Νικολαϊδης.


Διαβάστε επίσης για τη συνέχεια στο σήριαλ με Pimco και γιατί η νέα αναβολή της γεώτρησης από Noble.


Σε δηλώσεις σήμερα στη Λεμεσό, ο κ. Νικολαϊδης είπε ότι“είναι καθοριστικής σημασίας να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες μας ώστε να υπάρξει καθορισμός των αναγκών των τραπεζών σε βιώσιμα επίπεδα”,προσθέτοντας ότι“η αδυναμία κατάληξης σε τελική έκθεση που θα μπορούσε έστω και κατ’ αρχήν να συζητηθεί στη σύνοδο του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα είναι μια αρνητική εξέλιξη για την Κύπρο”.

“Είναι επίσης σημαντικό αυτές οι προσπάθειες να επικεντρωθούν στη θετική διαφοροποίηση των παραδοχών για τα επισφαλή δάνεια και όχι σε άλλους τρόπους μείωσης των αναγκών των τραπεζών (όπως για παράδειγμα η μετατροπή αξιογράφων σε μετοχές) που θα δημιουργούσαν επιπρόσθετα προβλήματα”, ανέφερε.

Ανέφερε επίσης ότι “η παρατεταμένη εκκρεμότητα στις διαπραγματεύσεις με την PIMCO για καθορισμό του ύψους των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών δημιουργεί ένα κλίμα αβεβαιότητας”, το οποίο “επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το επιχειρηματικό περιβάλλον” και “αποτυπώνεται και από την καταγραφείσα μείωση στις αιτήσεις για εγγραφή νέων εταιρειών κατά 7,5%”, προσθέτοντας ότι “οι αμφιβόλου εγκυρότητας διαρροές στα ΜΜΕ για μείωση των αναγκών των τραπεζών σε επίπεδα κάτω του ποσού των €10 δις δεν προσφέρουν καλή υπηρεσία”.

Όσον αφορά το φυσικό αέριο, ο κ. Νικολαϊδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι το φυσικό αέριο αποτελεί την κύρια οδό για έξοδο από την κρίση και “γι’ αυτό το λόγο επιβάλλεται όλες οι διαδικασίες να κινηθούν γρήγορα”, προσθέτοντας ότι μέσα σε αυτό το πνεύμα η ΕΔΕΚ στήριξε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή την αποδέσμευση του κονδυλιού που αφορά την ΚΡΕΤΥΚ, αλλά “με ιδιαίτερη απογοήτευση είδαμε την ημερομηνία εκτέλεσης της επιβεβαιωτικής γεώτρησης από τη NOBLE να αναβάλλεται για τον Ιούνιο”.

Ο κ. Νικολαϊδης είπε ότι “θα έπρεπε η Κυβέρνηση να έκανε τις απαραίτητες ενέργειες έγκαιρα ώστε να αποτρεπόταν αυτή η ζημιογόνα καθυστέρηση”, προσθέτοντας ότι “η πρόσφατη παρέμβαση της Τρόικας στο θέμα του Ταμείου Υδρογονανθράκων ήταν επίσης μια αρνητική εξέλιξη”.

Είπε ακόμη ότι “πρόνοιες του μνημονίου μόνο καθυστερήσεις και εμπλοκές στις διαδικασίες που αφορούν στο φυσικό αέριο, αλλά και στην ανάπτυξη γενικότερα, μπορούν να προκαλέσουν” και ότι “η ΕΔΕΚ τόνισε από την πρώτη στιγμή ότι το συμφωνηθέν Μνημόνιο Συναντίληψης  (ΜΣ) περιείχε ασάφειες, οι οποίες θα δημιουργούσαν σοβαρά προβλήματα στη χώρα μας”.

“Μια τέτοια ασάφεια, η οποία προκάλεσε και την εμπλοκή στο Ταμείο Υδρογονανθράκων ήταν και το δικαίωμα ελέγχου και αναθεώρησης (που αναφέρεται ως δικαίωμα για «review» από την Τρόικα) όλων ανεξαίρετα των διαδικασιών διάθεσης των εσόδων από την εκμετάλλευση του ΦΑ”, είπε ο κ. Νικολαϊδης, προσθέτοντας ότι “επιπρόσθετα, υπάρχουν στο μνημόνιο “κρυμμένα” σοβαρότατα ζητήματα, όπως ο περιορισμός της Κυβέρνησης στη δημιουργία οποιωνδήποτε συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αλλά και νέων κρατικών επιχειρήσεων”

Πηγή: ΚΥΠΕ