Ο απόηχος του debate από τα πολιτικά κόμματα


Διαβάστε επίσης, “Μαλάς: «Το μεγαλύτερο λάθος της κυβέρνησης Χριστόφια…»” και “Ποιος πιστεύετε ότι ήταν ο “νικητής” του debate;”


ΔΗΣΥ: Την εικόνα σοβαρού και αξιόπιστου ηγέτη μετέδωσε ο Ν. Αναστασιάδης 

Την εικόνα σοβαρού και αξιόπιστου ηγέτη που προτείνει ένα φιλόδοξο αλλά εφαρμόσιμο σχέδιο για έξοδο από την κρίση μετέδωσε κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεοπτικής συζήτησης μεταξύ των υποψήφιων Προέδρων ο Πρόεδρος ΔΗΣΥ και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι συνυποψήφιοί του περιορίστηκαν σε ρόλο σχολιαστή και κριτή των προτάσεών του.

Σε δηλώσεις του στα κεντρικά γραφεία του ΔΗΣΥ ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «η ψεσινή συζήτηση μεταξύ των υποψηφίων προέδρων κατέδειξε με καθαρότητα τις διακριτές επιλογές που τίθενται ενώπιον των συμπολιτών μας». Ο Νίκος Αναστασιάδης, είπε, «μετέδωσε την εικόνα ενός σοβαρού και αξιόπιστου ηγέτη».

Που είναι, πρόσθεσε, «έτοιμος να αναλάβει ευθύνες, να συνεργαστεί, να ενώσει δυνάμεις. Που μπορεί να κινηθεί με άνεση και να φέρει αποτελέσματα στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή». Που προτείνει, συμπλήρωσε, «ένα φιλόδοξο αλλά εφαρμόσιμο σχέδιο για έξοδο από την κρίση».

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ συνέχισε λέγοντας ότι «ο Νίκος Αναστασιάδης, σε αντίθεση με άλλους, έμεινε μακριά από τον ανεύθυνο λαϊκισμό και τη δημαγωγία». Μίλησε, πρόσθεσε, «για το πώς μπορεί να πάει ο τόπος μπροστά στη στιγμή που οι συνυποψήφιοί του περιορίστηκαν σε ένα ρόλο σχολιαστή και κριτή των προτάσεων Αναστασιάδη».

«Αυτοί που κρίνουν είναι βεβαίως οι συμπολίτες μας», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι «για άλλη μια φορά μας ικανοποιεί το γεγονός της δικής τους στήριξης, όπως έχει καταγραφεί σε διάφορες μετρήσεις». Υποσχέθηκε παράλληλα «με την ίδια σοβαρότητα θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας».

Το επιτελείο Αναστασιάδη, είπε, επεξεργάζεται κάποιες εισηγήσεις για το πώς θα μπορούσαν να καταστούν οι επόμενες συζητήσεις πιο ζωντανές και πιο παραγωγικές.

 

Σιζόπουλος: Η τηλεμαχία ανέδειξε τεράστια διαφορά αντίληψης υποψηφίων

Την τεράστια διαφορά αντίληψης ανάμεσα στους υποψηφίους, ανέδειξε η χθεσινή τηλεμαχία, δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, προσθέτοντας ότι ο Γιώργος Λιλλήκας “κατέδειξε για μία ακόμη φορά ότι μπορούμε”.

“Η χθεσινή συζήτηση ανέδειξε την τεράστια διαφορά αντίληψης ανάμεσα στους υποψηφίους. Απέναντι στη διαχείριση της κρίσης μέσα από τη λογική της πιστής εφαρμογής του μνημονίου, που προτείνουν οι κύριοι Αναστασιάδης και Μαλάς, ο Γιώργος Λιλλήκας επιλέγει τη λογική της απεμπλοκής από το μνημόνιο – στον ταχύτερο δυνατό χρόνο – και της διαχείρισης της ανάπτυξης με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας και την κοινωνική δικαιοσύνη”, είπε.

Πρόσθεσε ότι, “σε αντίθεση με τους άλλους δύο υποψηφίους, που δεν κατέθεσαν εναλλακτικές προτάσεις, ο Γιώργος Λιλλήκας, παρά το ασφυκτικό πλαίσιο της συζήτησης, παρουσίασε σειρά συγκεκριμένων, θετικών και εφαρμόσιμων προτάσεων που δίνουν διέξοδο στα αδιέξοδα που μας έχουν οδηγήσει η πολιτική της αυστηρής λιτότητας και της κοινωνικής αδικίας των συντηρητικών δυνάμεων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με επικεφαλής την κ. Μέρκελ, καθώς και η τραγικά αποτυχημένη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Χριστόφια”.

Οπως είπε, “οι κύριοι Αναστασιάδης και Μαλάς έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης για τη σημερινή κατάσταση, ο ένας ως Υπουργός της Κυβέρνησης Χριστόφια, συνεπώς ως συμμέτοχος στα λάθη και τις παραλείψεις της, και ο άλλος ως ηγετικό μέλος της Ευρωπαϊκής Δεξιάς, με τις απόψεις της οποίας – όπως παραδέχτηκε χθες – είναι απολύτως ταυτισμένος”.

“Ο Γιώργος Λιλλήκας κατέδειξε για μία ακόμη φορά ότι μπορούμε. Είμαστε βέβαιοι ότι στις 17 Φεβρουαρίου οι Κύπριοι πολίτες θα μετατρέψουν με την ψήφο τους το μήνυμα του σε πράξη”, πρόσθεσε ο κ. Σιζόπουλος.

Γ. Λουκαΐδης: O κ. Αναστασιάδης θα συγκροτήσει κυβέρνηση αλαλούμ, εάν εκλεγεί 

Σε περίπτωση εκλογής του, ο κ. Αναστασιάδης θα συγκροτήσει κυβέρνηση αλαλούμ, με μια αλλοπρόσαλλη, αντιφατική και γεμάτη με επικίνδυνους ακροβατισμούς πολιτική, δήλωσε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης.

Σχολιάζοντας το χθεσινοβραδινό ντιμπέιτ, ο κ.  Λουκαΐδης είπε ότι «ο ανεξάρτητος υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς μέσα από το σοβαρό, πειστικό, τεκμηριωμένο, μεστό σε περιεχόμενο και σύγχρονο πολιτικό του λόγο απέδειξε για άλλη μια φορά ότι εφόσον ο λαός τον τιμήσει με την ψήφο του θα είναι ένας ικανός, αποτελεσματικός και συναινετικός Πρόεδρος».

Ανέφερε ότι «ο κ. Αναστασιάδης, πέραν από το φανερό εκνευρισμό που τον διέκρινε με τις συνεχείς παρεμβάσεις του την ώρα που το λόγο είχε ο κ. Μαλάς, υπέπεσε σε τραγικές αντιφάσεις, αποτέλεσμα της συνεχούς εναλλαγής προσωπείων με στόχο τη διαγραφή του γνωστού παρελθόντος του, το οποίο τα ετεροχρονισμένα, υποκριτικά mea culpa δεν μπορούν να διαγράψουν».

Σχολιάζοντας «τη θέση που προέβαλε ο κ. Αναστασιάδης υπέρ της μετοχοποίησης των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών με προφανή στόχο να καλύψει, υπό άλλο περιτύλιγμα, τη θέση του για ιδιωτικοποίηση», ο κ. Λουκαΐδης είπε ότι «ο κ. Αναστασιάδης, προφανώς ξέχασε ότι μόλις πριν λίγες μέρες, στις 21/12/2012, όταν επισκέφθηκε την ΑΗΚ, υποσχέθηκε στους εργαζόμενους ότι ούτε ιδιωτικοποιήσεις, αλλά ούτε και μετοχοποιήσεις των ημικρατικών θα προωθούσε».

«Το αλαλούμ δηλώσεων από πλευράς του κ. Αναστασιάδη επί του θέματος των ιδιωτικοποιήσεων, όπως και για πλείστα τόσα άλλα καίριας σημασίας ζητήματα, ένα πράγμα καταδεικνύει: Ότι σε περίπτωση εκλογής του, ο κ. Αναστασιάδης θα συγκροτήσει κυβέρνηση αλαλούμ, με μια αλλοπρόσαλλη, αντιφατική και γεμάτη με επικίνδυνους ακροβατισμούς πολιτική», συμπλήρωσε.

Σχολιάζοντας την παρουσία του Γ. Λιλλήκα στο ντιμπέιτ, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ είπε ότι «ο κ. Λιλλήκας, για να προσδώσει σοβαροφάνεια στην ανεδαφική εισήγηση του για την άμεση εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, φρόντισε να διαστρεβλώσει πλήρως τη συνέντευξη του προέδρου της ΚΡΕΤΥΚ αναφορικά με το χρόνο διενέργειας της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο οικόπεδο 12».

Κληθείς να σχολιάσει τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στο ντιμπέιτ, ο κ. Λουκαΐδης είπε ότι το εκλογικό επιτελείο του κ. Μαλά είχε εισηγηθεί τη διεξαγωγή συζητήσεων ανά δύο υποψηφίων «που θα επέτρεπε περισσότερο διάλογο, περισσότερη αμεσότητα και σίγουρα περισσότερο ενδιαφέρον για τους τηλεθεατές, κάτι», πρόσθεσε, «που δεν κατέστη εφικτό εξαιτίας της αρνητικής στάσης του επιτελείου του κ. Αναστασιάδη».

 

Ικανότερος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Ν. Αναστασιάδης, δήλωσε ο Φ. Φωτίου 

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) Φώτης Φωτίου δήλωσε ότι από την τηλεοπτική αναμέτρηση το βράδυ της Δευτέρας, με τους τρεις υποψήφιους για την Προεδρία της Δημοκρατίας, «οι πολίτες σίγουρα διαπίστωσαν ότι ο Νίκος Αναστασιάδης είναι ο υποψήφιος Πρόεδρος που έχει όραμα, συγκεκριμένο σχέδιο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα με ρεαλιστικές προτάσεις για να διαχειριστεί αποτελεσματικά την οικονομική κρίση».

Σε δηλώσεις του σήμερα στα κεντρικά γραφεία του ΔΗΚΟ στη Λευκωσία, ο κ. Φωτίου είπε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης παρουσίασε τις ρεαλιστικές του προτάσεις και το ολοκληρωμένο πρόγραμμά του για οικονομική ανάκαμψη, «σε αντίθεση με τους άλλους δυο υποψηφίους, Σταύρο Μαλά και Γιώργο Λιλλήκα, που επένδυσαν στο λαϊκισμό, τη δημαγωγία και τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης».

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ είπε ότι οι πολίτες διαπίστωσαν επίσης ότι «ο Νίκος Αναστασιάδης έχει πλήρη επίγνωση της δραματικής κατάστασης της κυπριακής οικονομίας και ότι με υψηλό αίσθημα ευθύνης, με την απαραίτητη πολιτική βούληση και με συλλογικότητα στέκει απέναντι στα μεγάλα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας». Πρόσθεσε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης «επιδιώκει τις καλύτερες υπό τις περιστάσεις λύσεις βασιζόμενος στις γνώσεις, τις εμπειρίες, τις ικανότητες και τις πολιτικές σχέσεις στον ευρωπαϊκό χώρο που έχει ο ίδιος και οι συνεργάτες του».

Ο κ. Φωτίου εξέφρασε την εκτίμηση «ότι αυτή την εικόνα ανέμενε ο Κύπριος ψηφοφόρος, ο οποίος αντιλαμβάνεται με το πολιτικό αισθητήριο που διαθέτει και την αυστηρή κρίση του, ποιος είναι αυτός που επιχείρησε το βράδυ της Δευτέρας να δημαγωγήσει και ποιος είναι αυτός που παρουσίασε τις θέσεις του με αξιοπιστία και με ειλικρίνεια».

Ανέφερε ότι «η συνεργασία των κομμάτων ΔΗΚΟ και ΔΗΣΥ και ο κοινός υποψήφιος τους, Νίκος Αναστασιάδης, απευθύνονται στον κυπριακό λαό με υψηλό αίσθημα ευθύνης διεκδικώντας την ψήφο του για να φέρουν μια νέα διακυβέρνηση, που θα οδηγήσει την Κύπρο σε μια νέα εποχή».

«Ο Νίκος Αναστασιάδης και τα κόμματα που τον στηρίζουν προτείνουν ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της οικονομίας και του κράτους, προτείνουν πορεία εθνικής συνεννόησης, συναίνεσης και συνευθύνης, Κυβέρνηση εθνικής ενότητας και εθνικής σωτηρίας, που θα οδηγήσει ξανά την Κύπρο στην πρόοδο, την ανάπτυξη και την ευημερία», είπε καταλήγοντας ο κ. Φωτίου.

Πηγή ΚΥΠΕ