Ο Αρχιεπίσκοπος προκάλεσε τον Χριστόφια να βάλει υποψηφιότητα


Διαβάστε επίσης Προεδρικό vs Αρχιεπίσκοπος


Με βολές εκατέρωθεν φροντίζουν να τροφοδοτούν την κόντρα που ξεκίνησε εδώ και καιρό. Σήμερα 2/01 σε δηλώσεις του  ο Δημήτρης Χριστόφιας ανέφερε χαρακτηριστικά: 

“Έχουν δημιουργήσει – λυπούμαι που το λέω και πάλι – τραπεζίτες και επιχειρηματίες, οι οποίοι λοιδορούν την Κυβέρνηση με κάθε ευκαιρία, μη εξαιρουμένου και του Προκαθήμενου της Εκκλησίας, ο οποίος δεν είναι εξαιρετέος ανάμεσα στους επιχειρηματίες και τους τραπεζίτες. Και το λέω ενσυνείδητα γνωρίζοντας τι λέω. Φέτος δεν εστάλη καν πρόσκληση, όπως κάθε χρόνο όταν γινόταν και υπενθύμιση, και μου φαίνεται, το ‘πονηρό’ μου το μυαλό οδηγείται σε συμπεράσματα, μήπως και η μη αποστολή της πρόσκλησης είχε στοχοπροσήλωση. Εν πάση περιπτώσει, 1η του χρόνου μετά από δοξολογία δεν είθισται Προκαθήμενοι”.  

Ο Δημήτρης Χριστόφιας σε δηλώσεις του ανέφερε ότι “έχουμε δικοινοτικό κράτος. Δεν έχουμε θεοκρατικό κράτος”. Αλλά έκανε και την παρένθεση, επειδή είναι η κατάσταση τέτοια πρέπει να καθοδηγεί ο Προκαθήμενος. Εγώ αυτό το μήνυμα πήρα, κάτι το οποίο είναι πολιτικά απαράδεκτο, θεσμικά δυο φορές απαράδεκτο. Δεν είναι φιλοσοφική η διαφορά μας με τον Μακαριότατο και θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό. Σέβομαι απόλυτα την Εκκλησία και έχω και πολύ φιλικές σχέσεις με πολλούς αρχιερείς. Το θέμα είναι καθαρά πολιτικό και πρέπει να κατανοήσει ότι στην Κύπρο, το κράτος, με βάση το Σύνταγμα, με βάση τις Συμφωνίες, ναι, είναι δικοινοτικό και πολυπολιτισμικό, δεν είναι θεοκρατικό. Αυτό είναι το μήνυμα μου και καλώ τον κυπριακό λαό, επίσης, να εμπεδώσει αυτό το μήνυμα. Ο καθένας μπορεί να πιστεύει το Θεό που θεωρεί ότι πρέπει να πιστεύει. Έχουμε ελευθερία έκφρασης και ελευθερία της σκέψης εδώ στην Κύπρο. Λέμε είμαστε ευρωπαϊκό κράτος. Τα ευρωπαϊκά κράτη δεν είναι με αυτό τον τρόπο που συμπεριφέρονται ούτε και εκχωρούν στην Εκκλησία και στους ηγέτες της Εκκλησίας αρμοδιότητες τους». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «ασχολήθηκα πολύ και λυπούμαι για αυτό”

Οι πιο πάνω δηλώσεις όπως ήταν φυσικό δεν θα μπορούσαν μείνουν ασχολίαστες από τον Αρχιεπίσκοπο ο οποίος σε παρέμβαση του στο κεντρικό δελτίο του ΜΕGA έδωσε τις δικές του απαντήσεις λέγοντας ότι η Εκκλησία της Κύπρου όντως κάνει κάποιες επενδυτικές κινήσεις, όχι για να περνά καλύτερα ο Αρχιεπίσκοπος αλλά για να επωφελείται ο Κυπριακός Λαός, τονίζοντας ότι δεν προσπαθεί να λαϊκίσει. Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας “προκάλεσε” τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ξαναβάλει υποψηφιότητα για να δούμε, όπως είπε, πόσοι θα τον ψηφίσουν. “Ας βάλει υποψηφιότητα να δει τι ψήφους θα πάρει…” ήταν η χαρακτηριστικη τοποθέτησή του.

Η πρόσφατη κόντρα ξεκίνησε με αφορμή την απουσία των Κυβερνώντων από την δοξολογία της Πρωτοχρονιάς. Επί  του θέματός ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι ενημερώθηκαν άπαντες.