Ο Λιλλήκας μίλησε για δικαιοσύνη και οικονομία


Διαβάστε επίσης για τη δήλωση του κ. Σιαρλή ότι έχουμε λεφτά μέχρι τον Απρίλιο και για το όχι του κ. Μαλά στις ιδιωτικοποιήσεις των ημικρατικών.


Ίση πρόσβαση πολιτών στη δικαιοσύνη

Μια σειρά προτάσεων που στοχεύουν να  έχουν ως αποτέλεσμα την ίση πρόσβαση όλων των πολιτών στη δικαιοσύνη και την αποτελεσματικότητά της, παρουσίασε απόψε στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας.

Ο κ. Λιλλήκας προτείνει το διαχωρισμό των διοικητικών δικαστηρίων από το εφετείο και δημιουργία διοικητικών δικαστηρίων.  Όπως ανέφερε «έχει πλέον καταστεί σαφές και αναγκαίο ότι είναι απαραίτητος ο διαχωρισμός των διοικητικών δικαστηρίων από το εφετείο».  Και οι δύο δικαιοδοσίες, είπε, «έχουν μεγάλο αντίκτυπο και κοινωνική σημασία και άπτονται του μεγαλύτερου όγκου της πολιτικής-αστικής δικαιοδοσίας αφενός και της διοικητικής δικαιοσύνης αφ’ ετέρου». 

Ο υποψήφιος για την Προεδρία προτείνει επίσης την εκδίκαση της ουσίας διοικητικών προσφυγών από διοικητικά δικαστήρια τα οποία προγραμματίζει να ιδρύσει.  Εξήγησε ότι πέραν του τεράστιου όγκου των προσφυγών, το Ανώτατο Δικαστήριο  παραμένει δέσμιο της στενής ακυρωτικής δικαιοδοσίας με αποτέλεσμα να μην ικανοποιείται και να μην αποδίδεται δικαιοσύνη στο βαθμό που θα έπρεπε. 

Η δημιουργία δικαστηρίων καθαρά διοικητικών τα οποία και θα είναι εξειδικευμένα στα θέματα τα οποία εξετάζουν, θα αποφορτίσει από τη μια το Ανώτατο Δικαστήριο από υποθέσεις προσφυγών ενώ από την άλλη θα μπορεί η δικαιοσύνη να εξετάσει την προσφυγή του οποιουδήποτε πολίτη με επάρκεια , αφού τα διοικητικά δικαστήρια θα είναι και εξειδικευμένα και θα μπορούν να ελέγχουν  την υπόθεση επί της ουσίας της.  Τα Εφετεία, που προτείνει ο κ. Λιλλήκας, θα λειτουργούν ως δευτεροβάθμια δικαστήρια όπως είναι και ο σκοπός για τον οποίο ιδρύθηκαν και θα ελέγχουν σε δεύτερο βαθμό τις αποφάσεις των πολιτικών, ποινικών αλλά και διοικητικών δικαστηρίων.

Παράλληλα, το πρόγραμμα του περιλαμβάνει τη δημιουργία τρίτου βαθμού δικαιοδοσίας  και Τριτοβάθμιου Δικαστηρίου κατά τα πρότυπα των προηγμένων δημοκρατικών χωρών, το οποίο θα ασκεί συγκεκριμένο και καθορισμένο έλεγχο αποφάσεων των εφετείων για συγκεκριμένους νομικούς κυρίως λόγους. «Με τον τρόπο αυτό εμπεδώνεται το αίσθημα ασφάλειας δικαίου στην κυπριακή έννομη τάξη και ιδιαίτερα το αίσθημα ότι η ορθότητα οποιασδήποτε απόφασης του Εφετείου θα τυγχάνει δικαστικού ελέγχου», ανέφερε.

Ο κ. Λιλλήκας μίλησε και για τη ανάγκη αύξησης του αριθμού των δικαστών ώστε οι δικαστές να απαλλαγούν από τον τεράστιο όγκο εργασίας και υποθέσεων τις οποίες διεκπεραιώνουν καθημερινά, αλλά και τη βελτίωση των υποδομών και των παρεμφερών δικαστικών υπηρεσιών. Παράλληλα,  προγραμματίζει την τροποποίηση των Θεσμών Πολιτικής Δικονομίας «ώστε να επιτυγχάνεται ταχύτητα στην διεκπεραίωση των πολιτικών υποθέσεων, ώστε να μην επιτρέπεται είτε η κατάχρηση της διαδικασίας είτε η παρέλκυση της».  

Ανέλυσε επίσης στους παρευρισκόμενους την πρότασή του για επίσπευση της εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων, μέσω τροποποίησης της νομοθεσίας ώστε να επιτρέπεται σε ιδιώτες επιδότες η εκτέλεση ενταλμάτων κινητής περιουσίας προς αποπληρωμή των δικαστικών οφειλών. 

Ο τρόπος πρόσληψης, ελέγχου και ρύθμισης των θεμάτων τόσο των ιδιωτών επιδοτών όσο και του θέματος της εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων  θα γίνεται από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο στα πλαίσια της αυτορύθμισης και αναβάθμισης του ίδιου του δικηγορικού επαγγέλματος, εξήγησε.

Ο υποψήφιος Πρόεδρος μίλησε και για την ανάγκη μείωσης του τεράστιου, όπως είπε, αριθμού ποινικών υποθέσεων. Επιβάλλεται, ανέφερε, απλοποίηση διαδικασιών, εισαγωγή και επέκταση του μέτρου της εξώδικης ρύθμισης αδικημάτων αλλά και έλεγχος – δημοσιονομικός και ιεραρχικός – του αριθμού των υποθέσεων οι οποίες καταχωρούνται στο Δικαστήριο και του τρόπου εξέτασης, αξιολόγησης και λήψης των αποφάσεων περί καταχώρησης των ποινικών υποθέσεων στο Δικαστήριο.

Πρόσθεσε ότι σκοπεύει επίσης να προωθήσει νομοθεσία σύμφωνα με την οποία και στις ποινικές υποθέσεις ο κατήγορος θα επωμίζεται τα έξοδα σε περίπτωση που η ποινική δίωξη απορριφθεί και το κατηγορούμενο πρόσωπο αθωωθεί ή απαλλαγεί.

Ο κ. Λιλλήκας αναφέρθηκε και στην ανάγκη υποθέσεις και απαιτήσεις που αφορούν ποσά κάτω των €5.000 να δικάζονται συνοπτικά και σε γρήγορο χρόνο.  Έδωσε το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπως η Ελλάδα, η Γαλλία και η Γερμανία στις οποίες λειτουργούν ειρηνοδικεία για τόσο μικρές υποθέσεις και την Αγγλία και την Ιρλανδία με τα αντίστοιχα «small claims courts», που επιτυγχάνουν έτσι τη γρήγορη διεκπεραίωση μεγάλου αριθμού υποθέσεων, με περιορισμένα έξοδα.

———————————————–

Το όραμά για την οικονομία – Παρουσίαση στο CIIM

Το όραμά του για ένα νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης της Κύπρου μέσα από διαρθρωτικές αλλαγές, βασιζόμενο στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Κύπρου, με κυριότερο το ανθρώπινό της δυναμικό, ανέλυσε ο υποψήφιος Πρόεδρος Γιώργος Λιλλήκας σε ομιλία του το απόγευμα στο Cyprus International Institute of Management (CIIM).

Ο Γιώργος Λιλλήκας αναφερόμενος στην οικονομική κρίση και επιρρίπτοντας ευθύνες τόσο στην Κυβέρνηση, όσο και στους τραπεζίτες και τη διεθνή οικονομική κρίση, αλλά και στη «διαχρονική κομματική πολιτική που αντιμετώπιζε το ευρύτερο κράτος ως χώρο βολέματος», είπε ότι θα πρέπει να τη δούμε σαν μία «πρόκληση-ευκαιρία» για να δημιουργήσουμε ένα νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, προβαίνοντας σε διαρθρωτικές αλλαγές,  και να εξυγιάνουμε το τραπεζικό σύστημα.

Εκφράζοντας ανησυχία για τον τρόπο που έγινε η διαπραγμάτευση του μνημονίου και για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους της Κύπρου, καθώς και για το ότι η Κύπρος μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με την πρόκληση ενός δεύτερου μνημονίου, ο υποψήφιος Πρόεδρος είπε ότι εάν υπάρξει κούρεμα του κυπριακού χρέους η Κύπρος θα βρεθεί «σε χειρότερη μοίρα» από την Ελλάδα. Ο Γιώργος Λιλλήκας υπέδειξε ότι θα πρέπει να επιμείνουμε στην απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, προσθέτοντας πως η αρνητική στάση της Γερμανίας επί τούτου «δεν είναι λόγος για να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά».

Ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε «έντονες ανησυχίες» σε σχέση με την «εκχώρηση κρατικής κυριαρχίας» στο πλαίσιο του μνημονίου, λέγοντας ότι αποτελεί «κόκκινη γραμμή».  «Πρέπει να έχουμε κατά νου πάντα ότι δεν είναι ασύνδετα τα γεγονότα που συμβαίνουν στη διεθνή σκηνή και στην Κύπρο με τον τρόπο που σχεδιάζουν κάποιοι μεγάλοι πρωταγωνιστές της διεθνούς σκηνής τις δικές τους κινήσεις, ιδίως στον τομέα της ενέργειας» ανέφερε. Όπως είπε «έχει τεράστια εθνική σημασία μέσα από τη σύμβαση να διατηρήσουμε δύο πράγματα: την κυριαρχία μας ως κράτος, δηλαδή να διαχειριζόμαστε τον πλούτο μας όπως εμείς κρίνουμε και χωρίς να έχει τελικό λόγο η τρόικα και δεύτερο να υπάρχει σαφής ρήτρα που θα επιτρέπει στην Κυπριακή Δημοκρατία στην περίπτωση που μπορεί και αποφασίσει να πληρώσει το δάνειο, να μπορεί να το πράξει και να αποδεσμευτεί από το μνημόνιο».

Είπε ότι υπάρχουν οι δυνατότητες να ξεφύγει η Κύπρος από αυτό το αδιέξοδο αξιοποιώντας το φυσικό αέριο και εξέφρασε διαφωνία με όσους λένε ότι θα πρέπει να αναμένεται η δεύτερη γεώτρηση. Είπε επίσης ότι η κατασκευή της ενεργειακής υποδομής της Κύπρου θα πρέπει να ξεκινήσει το «ταχύτερο δυνατό» με συγχρηματοδότηση από την ΕΕ και υπέδειξε πως «όσα περισσότερα συμφέροντα παντρέψουμε στην ενεργειακή μας υποδομή, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ασφάλεια της υποδομής μας». Παράλληλα, σύμφωνα με την πρότασή του, μέρος των εσόδων θα αξιοποιηθεί για τη δημιουργία ενός ταμείου για την χρηματοδότηση έργων έρευνας και καινοτομίας. Εισηγείται ακόμα η Κυβέρνηση να διαμορφώσει πακέτο φορολογικών και άλλων κινήτρων για προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα των πετροχημικών βιομηχανιών που προσδίδουν προστιθέμενη αξία στο φυσικό αέριο.

Ο Γιώργος Λιλλήκας εκφράζοντας διαφωνία με την ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών, είπε ότι η πρότασή του αφορά στην εισαγωγή σε κάθε ημικρατικό οργανισμό ενός στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα έχει το 25% του οργανισμού ταυτόχρονα με τη διαχείρισή (management) του και με αυτό τον τρόπο το κράτος θα έχει το 75% του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και των κερδών του οργανισμού, αλλά και τον έλεγχο σε ό,τι αφορά στρατηγικά ζητήματα. Την ίδια ώρα ο στρατηγικός επενδυτής, είπε, «θα θέσει τέρμα στο ρουσφέτι και στις κομματικές παρεμβάσεις» και θα μεταφέρει στους ημικρατικούς οργανισμούς τεχνογνωσία και τεχνολογία.

Ανέφερε επίσης ότι η Κύπρος πρέπει να διεκδικήσει αύξηση της έντασης συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα διαρθρωτικά ταμεία στο 100% λόγω της ένταξης της Κύπρου στο μηχανισμό στήριξης.

Προτείνει επίσης ενίσχυση της προσπάθειας των κυπριακών ΜμΕ για να στραφούν σε δραστηριότητες εντάσεως γνώσης, μέσω της παροχής φορολογικών κινήτρων στις βιομηχανίες που επενδύουν στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, επανεργοποίηση του θεσμού των εκκολαπτηρίων επιχειρήσεων και ενίσχυση των προσπαθειών του ιδιωτικού τομέα για δημιουργία μηχανισμών χρηματοδότησης επιχειρηματικών ιδεών με έμφαση στις νέες τεχνολογίες και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Εισηγείται ακόμα εκσυγχρονισμό του εθνικού συστήματος έρευνας και καινοτομίας καθώς και του διαχειριστικού πλαισίου των προγραμμάτων έρευνας και καινοτομίας, εισαγωγή της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στην εκπαίδευση και διασύνδεση της ακαδημίας με τη βιομηχανία.

Ο υποψήφιος πρόεδρος τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας «μεγάλων καζίνο που θα προσφέρουν πολυθεάματα»,  πρόταση η οποία όπως είπε μπορεί να εξαγγελθεί εντός του 2013 δημιουργώντας κίνητρα για επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ