Ο ΥΠΟΙΚ ενημερώνει την ολλανδική Βουλή για “ξέπλυμα”

Σχολίασε επίσης δημοσίευμα των “Financial Times” ότι η Κύπρος βρίσκεται σε συζητήσεις για την πρόσληψη εξωτερικών ελεγκτών που θα μελετήσουν το κυπριακό τραπεζικό σύστημα για θέματα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.


Διαβάστε επίσης για τις επαύλεις των υποψηφίων και για τις προαγωγές εκατομμυρίων στην ΑΗΚ παραμονές εκλογών.


“Μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί καμία συγκεκριμένη επίσημη πρόταση”,επισήμανε ο Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος “έχει νομοθετήσει και υλοποιεί όλες τις συστάσεις που αφορούν αυτά τα δύο θέματα”.

Ο κ. Σιαρλή τόνισε ότι για σκοπούς ενημέρωσης κρατών μελών που δεν είναι ενήμερα για το τι ενέργειες κάνει ήδη η Κύπρος σε αυτά τα θέματα προτίθεται να ανταποκριθεί σε πρόκληση που έχει από το Κοινοβούλιο της Ολλανδίας για να παραστεί την ερχόμενη Πέμπτη, στις 10.30, ενώπιον του Σώματος για να ενημερώσει τους Ολλανδούς βουλευτές για “το αίτημα της Κύπρου για στήριξη όπως και για τα θέματα που πιθανόν να τους ανησυχούν, όπως το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και της ανταλλαγής πληροφοριών”.

Αναφέροντας ότι “στο παρόν στάδιο έχουμε μόνο αυτή την πρόσκληση”, ο κ. Σιαρλή εξέφρασε ετοιμότητα “ανά πάση στιγμή να προβούμε σε οποιεσδήποτε παρουσιάσεις κληθούμε να κάνουμε για να δώσουμε το πολύ ξεκάθαρο μήνυμα ότι από πλευράς της Κύπρου δεν έχουμε απολύτως τίποτε να κρύψουμε και έχουμε ανταποκριθεί πλήρως σε όλες τις συστάσεις”.

Ταυτόχρονα, ο κ. Σιαρλή ανακοίνωσε ότι “πολύ σύντομα, πιθανός εντός της ημέρας”, θα είναι σε θέση να εκφράσει και άποψη “κατά πόσον μπορούμε να ικανοποιήσουμε και τις (χρηματοδοτικές) ανάγκες του Απριλίου”, πέρα από τις ανάγκες μέχρι τον Μάρτιο για τις οποίες το κράτος έχει ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση.

 

«Απότοκο σκοπιμοτήτων» οι κατηγορίες για ξέπλυμα, λέει η Α. Βασιλείου 

Απότοκο διαφόρων σκοπιμοτήτων χαρακτήρισε τις κατηγορίες που διατυπώνονται σε βάρος της Κύπρου για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, η Ευρωπαία Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας Ανδρούλλα Βασιλείου.

Η κ. Βασιλείου είχε το μεσημέρι εθιμοτυπική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στο Προεδρικό, στη διάρκεια της οποίας έγινε ανασκόπηση του αιτήματος της Κύπρου για οικονομική στήριξη και των δυσκολιών που αναφύονται.

Πηγή: ΚΥΠΕ