Όλα στον αέρα για το χρέος – Μάχη με τον χρόνο

 

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο ΥΠΟΙΚ Βάσος Σιαρλή και υπηρεσιακοί του Υπουργείου, από πλευράς Κεντρικής Τράπεζας η Αλίκη Στυλιανού και η Αργυρώ Προκοπίου και από πλευράς κομμάτων οι Αβέρωφ Νεοφύτου του ΔΗΣΥ, Σταύρος Ευαγόρου του ΑΚΕΛ, Νικόλας Παπαδόπουλος του ΔΗΚΟ, Νίκος Νικολαϊδης της ΕΔΕΚ, Eκπρόσωπος του ΕΥΡΩΚΟ και ο Αδωνις Γιάγκου των Οικολόγων

Σύμφωνα με πληροφορίες του 24Η, η συζήτηση επικεντρώθηκε στο θέμα των παραδοχών που υπάρχουν στα κρίσιμα θέματα της ύφεσης, της ανεργίας και των επισφαλειών των δανείων όπου και θα καθορίσουν το τελικό ποσό αναχρηματοδότησης των τραπεζών.

Παραμένει η ασάφεια του αριθμού που καθιστά το χρέος ως μη βιώσιμο. Την ίδια ώρα μέσα στο επόμενο 7ήμερο αναμένεται να δοθεί μια τεράστια μάχη ώστε το χρέος να είναι βιώσιμο. Δυστυχώς “Σχέδιο Β” σε ένα ενδεχόμενο αρνητικής εξέλιξης δεν υπάρχει γεγονός που θα οδηγήσει την Κύπρο ε μνημόνιο με “το πιστόλι στο κρόταφο”.

Στη σύσκεψη διατυπώθηκαν φόβοι ότι εάν το χρέος καταστεί μη βιώσιμο, οι όροι του μνημονίου θα είναι πιο επίπονοι, ανοίγει το θέμα της ιδιωτικοποίησης των ημικρατικών οργανισμών ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να μπει επιτακτικά στο τραπέζι το θέμα της αλλαγής του εταιρικού φόρου καθώς τα κρατικά αποθέματα είναι μέχρι τα τέλη Μαρτίου

Η κατάσταση είναι δραματική καθώς στην Βουλή το πρωί ειπώθηκε ότι εάν το τελικό ποσό αναχρηματοδότησης των τραπεζών ξεπερνά τα 8 δις ευρώ, τότε το χρέος θα καταστεί μη βιώσιμο. Η Pimco θα παραδώσει την έκθεση της στο ακραίο σενάριο που ανεβάζει το ποσό στα 10 δις ευρώ οριοθετώντας τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών μέχρι τα μέσα του 2015

Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2012 οι ελεγμένοι λογαριασμοί των τραπεζών, αλλά και οι έλεγχοι που έχουν γίνει από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών έδειχναν ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών δεν ξεπερνούσαν τα 4 δις ευρώ. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες ο Διοικητής της Κ.Τ. ανέφερε σήμερα στη Βουλή ότι άλλαξαν οι εκτιμήσεις της ύφεσης της ανεργίας και οι επισφάλειες δανείων και γι αυτό ανέβηκε το ποσό. 

Την ίδια ώρα φαίνεται πως θα υπάρξει πρόβλημα το 2016 με την πληρωμή του Ρωσικού δανείου αξίας 2,5 δις ευρώ γι αυτό και θα πρέπει να ζητηθεί μετάθεση της πληρωμής για αργότερα. 

Μεγάλη διαφορά υπάρχει στο θέμα της αναχρηματοδότησης των Συνεργατικών με τις πληροφορίες να λένε ότι αγγίζει τα 2,5 δις ευρώ. Ωστόσο η ηγεσία του Συνεργατισμού τις οριοθετεί στα 700 εκ. ευρώ.