Ομήρου: Ανάγκη να καταστεί βιώσιμο το δημόσιο χρέος


Διαβάστε επίσης, “Το μνημόνιο οδηγεί στην επιτροπή αποζημιώσεων” και “Εφημερίδες: Η βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους”.


Πρόσθεσε πως δεν θα λήξει με τρόπο θετικό με αυτό το υπέρογκο ποσό που παρουσιάστηκε ξαφνικά των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, όταν μας ελέγετο ότι το ύψος του ποσού που θα χρειαζόταν ήταν γύρω στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Ομήρου είπε πως ο λαός υφίσταται θυσίες, το βιοτικό επίπεδο υποβαθμίζεται και οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού αντιμετωπίζουν κρίσιμα προβλήματα επιβίωσης. Όλα αυτά συνέχισε, έχουν γίνει ακριβώς για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να σωθεί η χώρα μας από μια ενδεχόμενη χρεοκοπία.

Χαρακτήρισε επίσης, αδιανόητο να υπάρχει μια αβεβαιότητα και μια εκκρεμότητα, η «επιτείνει το κλίμα της οικονομικής ανασφάλειας και είναι αποτρεπτική των όποιων επενδύσεων και της όποιας οικονομικής δραστηριότητας».

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ χαιρέτισε το γεγονός ότι τώρα και άλλες πολιτικές δυνάμεις θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξουν κάποιες αλλαγές στο μνημόνιο, επαναδιαπραγματεύσεις όπως για παράδειγμα «αυτή  η πρόνοια που αφορά το χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Όταν εμείς, συνέχισε, λέγαμε ως ΕΔΕΚ ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν κάποιες διαφοροποιήσεις, μας ελέγετο ότι πρόκειται περί του «ιερού ευαγγελίου και ότι δεν μπορούσαν να υπάρξουν αλλαγές».

Τώρα, κατέληξε ο κ. Ομήρου, θέλω να ελπίζω ότι όλοι θα συμφωνήσουμε για την ανάγκη να καταστεί βιώσιμο το δημόσιο χρέος με μείωση του ποσού που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Πηγή ΚΥΠΕ